Τιμήθηκαν οι ήρωες του Οχυρού της Νυμφαίας

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Αθάνατοι!

Τα μεσάνυκτα της 7ης προς 8ης Απριλίου 1941, μετά από μεγάλη στρατιωτική μάχη, το Οχυρό Νυμφαίας Ροδόπης παραδόθηκε. Οι απώλειες των Ελλήνων ήταν νεκροί 7, τραυματίες 23 και των Γερµανών 200 νεκροί και 1.500 τραυματίες. Το πρωινό της 8ης Απριλίου, η ελληνική σημαία, η οποία πέρα από κάθε λογική κυμάτιζε ακόμη, κατέβηκε. Την ίδια ώρα, ο Γερµανός Στρατηγός, έσφιγγε το χέρι του διοικητού του Οχυρού και εξήρε των αγώνα των Ελλήνων.


Η επέτειος της μάχης της Νυμφαίας τιμήθηκε για ακόμη μία χρονιά με λαμπρότητα στο Οχυρό της Νυμφαίας, σήμερα Κυριακή 7 Απριλίου, με μέριμνα του Στρατού. Στο σημείο βρίσκεται το μνημείο πεσόντων ηρώων, ενώ πλέον το Οχυρό λειτουργεί ως στρατιωτικό μουσείο. Στην επιμνημόσυνη δέηση προέστη ο Μητροπολίτης Μαρωνείας & Κομοτηνής κκ Παντελεήμων, ενώ στεφάνια κατατέθηκαν από τους βουλευτές Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, Οζγκιούρ Φερχάτ, τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Μανώλη Ταπατζά, τον δημοτικό σύμβουλο Κομοτηνής Γιάννη Μουρτίδη, τον διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού “Θράκη” αντιστράτηγο Σταύρο Παπασταθόπουλο, εκπροσώπους της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, εφέδρων, απόστρατων, ο σύλλογος Κρητών Ροδόπης κι ο υιός του τυφλωμένου στη μάχη δεκανέα Εμμανουήλ Ορφανός, Ιωάννης Ορφανός.


Τη σημασία της μάχης του Οχυρού και τον αγώνα για την ελευθερία, εξήραν στις δηλώσεις τους Μητροπολίτης, αρχηγός Δ’ Σ.Σ., βουλευτές κι αντιπεριφερειάρχης. Ακολούθησε ξενάγηση στο στρατιωτικό μουσείο, ανοικτή και δωρεάν για όλο τον κόσμο, που χάρη και στον καλό καιρό έσπευσε αθρόα στην εκδήλωση.

Αθάνατοι!

Πηγή https://xronos.gr/ 7/4/2024