Μεταλλεία & οικισμός Κίρκης – Θράκη

Ένας όγκος σκουριάς ορθώνεται στην πλαγιά πάνω από τις γραμμές του τρένου και ο δρόμος φτάνει στο σημείο τερματισμού των βαγονέτων του εναέριου τελεφερίκ. Εδώ γινόταν η μεταφόρτωση των μεταλλευμάτων που έβγαιναν από τα σωθικά του βουνού. Η πρώτη προσπάθεια εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της περιοχής, που βρίσκεται στο νομό Εβρου, έγινε με τούρκικο φιρμάνι στα 1880. Ανάμεσα στους πρώτους ιδιοκτήτες αναφέρονται ένας Αυστριακός κι ένας Έλληνας. Μετά την απελευθέρωση της Θράκης, η περιοχή ανήκε στο ελληνικό κράτος, αλλά στα 1926 ένας Άγγλος με χαρτιά ιδιοκτησίας κατάφερε να του παραχωρηθούν τα μεταλλεία. Οι αγγλικές εταιρείες Thracian Union, Thacian Mineral Products και Κirka Mines Ltd ήταν οι μοναδικές που έκαναν συστηματικές εξορύξεις ορυκτών ως το 1939 που σταμάτησαν τα πάντα λόγω πτώχευσης της τελευταίας.

Μια γερμανοελληνική εταιρεία έκανε συντήρηση στις στοές μέχρι τα 1942, οπότε ανέλαβε μια άλλη γερμανοβουλγαρική εταιρεία μέχρι τα 1944 και κατασκεύασε την υπάρχουσα γραμμή εναέριας μεταφοράς. Στα 1945 τα μεταλλεία της Κίρκης περιήλθαν και πάλι στο ελληνικό κράτος, αλλά ένα χρόνο μετά εκμισθώθηκαν σε αμερικάνικη εταιρεία. Εγινε και πάλι συντήρηση των στοών, δειγματοληψία κοιτασμάτων, αλλά καμία εξόρυξη. Τα μεταλλεία εγκαταλείφθηκαν και πάλι. Το 1962 ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ανάπτυξης κάλεσε Γάλλους γεωλόγους να γνωμοδοτήσουν για τα αποθέματα μετάλλων. Οι έρευνες συνεχίστηκαν επί μακρόν, αλλά τα αποτελέσματά τους ήταν απογοητευτικά. Για μεγάλες χρονικές περιόδους από το 1973 ως το 1995 τα μεταλλευτικά δικαιώματα παραχωρήθηκαν σε έναν ιδιώτη.

Info

Τα μεταλλεία της Κίρκης θα τα βρείτε έξω από το ομώνυμο χωριό ακολουθώντας τον χωματόδρομο που περνάει πίσω από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό. Δεν είναι ασφαλές να προσεγγίσετε τα ετοιμόρροπα κτίρια.