Κορυφαίος πολιτιστικός, αλλά και τουριστικός θεσμός το «Ξάνθη-Πόλις Ονείρων»

Διαμονές και σε ξενοδοχεία Καβάλας και Ροδόπης…

Τι λένε στη «Θ» οι διοργανωτές και οι ξενοδόχοι

Μπορεί ως  κορυφαίοι θεσμοί της Ξάνθης να θεωρούνται το Ξανθιώτικο Καρναβάλι και οι Γιορτές Παλιάς Πόλης, εντούτοις σε «αριθμούς» αλλά και σε ημέρες διαμονής στα ξενοδοχεία του νομού, κορυφαία δραστηριότητα, αποτελεί το Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» Μουσικών Σχολείων, το οποίο φέτος αριθμεί 22 Μουσικά Σχολεία, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Ξάνθης και περίπου 1450 άτομα (μαθητές και εκπαιδευτικοί). Βέβαια, ο αριθμός των κλινών που βαίνει μειούμενος, αποτελεί ένα «αγκάθι» που χτυπά το «καμπανάκι» και για τις μελλοντικές διοργανώσεις, αν και – στον αντίποδα – αποτελεί μια ευκαιρία για δουλειά και στα ξενοδοχεία των όμορων νομών της Καβάλας και της Ροδόπης. Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο  Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης κ. Απόστολος Αγκόρτσας και ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης κ. Χρήστος Βαρδικελδόγλου.

«ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ, ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ – ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΞΥΠΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ – ‘’ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ’’ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΟΤΙ… ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΟΜΑΣΤΕ»

Πιο αναλυτικά ο κ. Αγκόρτσας, εξήγησε στην «Θ» ότι «όλα τα ξενοδοχεία της πόλης της Ξάνθης έχουν γεμίσει και πρέπει να έχουν γεμίσει και τα ξενοδοχεία του νομού. Αυτό το λέω, καθώς ξέρω ότι σχολεία που καθυστέρησαν να ζητήσουν προσφορές θα μείνουν στην Χρυσούπολη και στο Φανάρι. Η κορυφαία τουριστική δραστηριότητα για τον Ν. Ξάνθης, είναι τα Μουσικά Σχολεία. Πολύ πιο πίσω έρχονται οι Γιορτές Παλιάς Πόλης και πολύ πιο πίσω έρχεται πια το Καρναβάλι (από πλευράς ποιότητας τουρισμού, από πλευράς εσόδων και από πλευράς δραστηριοτήτων). Μακάρι να συνεχίσουμε έτσι. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι δεν έχουμε πια ξενοδοχεία για να καλύψουμε τους επισκέπτες. Οι κλίνες του Ν. Ξάνθης σήμερα είναι γύρω στις 700. Δεν υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας περισσότερων ατόμων. Το έτερο μειονέκτημα είναι ότι τα πράγματα στον τουρισμό αργούν να αλλάξουν. Πριν από 10 χρόνια (το 2014) ήμασταν ακριβώς στα διπλά δωμάτια. Δεν υπάρχει όμως η προοπτική σήμερα να γίνουν καινούρια ξενοδοχεία, αλλά ούτε και η προοπτική να ανοίξει κάποιο παλιό. Η επένδυση είναι τεράστια και δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα δυνατότητα απόσβεσης μιας τέτοιας επένδυσης. Έτσι, με βάση τα σημερινά δεδομένα το φεστιβάλ «Πόλις Ονείρων» γεμίζει τον Ν. Ξάνθης και δίνει «δουλειά» και στους διπλανούς νομούς. Το φεστιβάλ αυτό, δεν κοστίζει στην Αντιπεριφέρεια Ξάνθης, στον Δήμο Ξάνθης και στον Δήμο Αβδήρων τίποτα από άποψη οργάνωσης. Άλλο «δίνω χρήματα» και άλλο «τρέχω να το οργανώσω». Δεν ξοδεύουν ούτε φαιά ουσία, ούτε χρόνο κλπ. Το εν λόγω φεστιβάλ, είναι καθαρά επιτυχία του Μουσικού Σχολείου γιατί όλα τα «τρέχει» το σχολείο. Θα έπρεπε να έχουμε τουλάχιστον μια τέτοια εκδήλωση τον μήνα. Αιτίες για τέτοιες εκδηλώσεις, έχουμε (αθλητικός τουρισμός, εναλλακτικός τουρισμός κ.ο.κ). Μόνον μέσα στον Ιούνιο έχουμε ένα φεστιβάλ Kung Fu και ένα φεστιβάλ Τάι Τσί, για τα οποία δεν γίνεται ούτε επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό, ούτε επένδυση χρημάτων. Θέλουν απλά ένα «σπρώξιμο» για να «τραβήξουν» καλύτερα. Θέλει τέτοιες έξυπνες κινήσεις. Δεν θέλει χρήματα. Το πρόβλημα για το φεστιβάλ που θα δημιουργηθεί μελλοντικά είναι πως αν ο κρατικός φορέας που εποπτεύει αυτές τις εκδηλώσεις δει ότι η Ξάνθη δεν καλύπτει την δυνατότητα διαμονής, πολύ απλά θα το πάει σε άλλη πόλη. Και ο,τι αγώνα και αν κάνει ο κ. Βαρδικελδόγου, γιατί αυτός είναι η «ψυχή» της εκδήλωσης, όσο και αν τρέχει, πολύ απλά θα πουν «δεν μπορείτε να την φιλοξενήσετε». Αυτήν την στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά ξενοδοχεία που δεν «βλέπουν» μέλλον και έχουν μόνον έξοδα. Ειδικά τα ξενοδοχεία της περιφέρειας, δεν έχουν «πεδίον δόξης λαμπρόν» μπροστά τους. Συρρικνωνόμαστε».

«ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΕΤΙΝΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ – ΘΕΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Η ΔΙΑΜΟΝΗ ΤΟΥΣ – ‘’ΜΑΣΤΙΓΑ’’ Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΒΑΛΑ Ή ΡΟΔΟΠΗ, ΑΛΛΑ…»

 Από την πλευρά του ο κ. Βαρδικελδόγλου υπογράμμισε τα εξής:

«Τα σχολεία του Φεστιβάλ είναι 22, μαζί με το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης. Αυτό συνεπάγεται με σχεδόν 1450 συνοδούς καθηγητές και μαθητές. Εμείς δεν εμπλεκόμαστε με τις κρατήσεις. Εμείς απλά στέλνουμε το πρόγραμμα και τα σχολεία μόνα τους – μέσω τουριστικών γραφείων – κανονίζουν το θέμα της μετακίνησης και της διαμονής τους. Το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης δεν εμπλέκεται στην διαμονή. Η διαδικασία της διαμονής «τρέχει» από τα  ίδια τα σχολεία. Τα σχολεία πραγματοποιούν εκπαιδευτικές επισκέψεις – εκδρομές, με βάση την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας την οποία εξασφαλίζουμε εμείς και αποστέλλουμε στα σχολεία. Πατώντας επάνω σε αυτό διοργανώνουν εκπαιδευτικές εκδρομές και η διοργάνωσή τους αφορά αποκλειστικά και μόνο το σχολείο που συμμετέχει. Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό. Όσον αφορά στην μετακίνηση των μαθητών από την Καβάλα ή από την Ροδόπη, αυτό πραγματικά τείνει να γίνει «μάστιγα» διότι είναι δύσκολο. Θα διανυκτερεύσουν στην Κομοτηνή ή στην Καβάλα, θα έρθουν από το πρωί στην Ξάνθη και θα επιστρέψουν αργά το απόγευμα. Θα είναι δηλαδή συνέχεια τα παιδιά εδώ, θα μετακινούνται από σκηνή σε σκηνή και από εργαστήρι σε εργαστήρι, χωρίς να μπορούν να ξεκουραστούν κάπου ή να αφήσουν κάπου  τα πράγματά τους. Για τα σχολεία που βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση μεριμνούμε εμείς, ώστε να υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι μέσα στο κέντρο, για να αφήνουν τα πράγματά τους ή να μπορούν να αλλάζουν ένα ρούχο κλπ. Επιπλέον φροντίζουμε ώστε τα σχολεία που μετακινούνται εκτός νομού να προηγούνται στις μουσικές σκηνές, να παίζουν πρώτα και να φεύγουν γρήγορα, ώστε να μπορούν να επιστρέψουν στο ξενοδοχείο για να ξεκουραστούν και να επιστρέφουν το απόγευμα ξανά στην Ξάνθη και να συμμετέχουν στα εργαστήρια. Η έλλειψη κλινών, δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες».

«ΤΟ ‘’ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ’’ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ – ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ…»

Αναφορικά με την θέση του κ. Αγκόρτσα σχετικά με το «καμπανάκι» για το εν λόγω φεστιβάλ, όσο βαίνουν μειούμενες οι κλίνες στην Ξάνθη, ο κ. Βαρδικελδόγλου, σημειώνει ότι «το να καταφέρει κάποιος και να μεταφέρει κάπου αλλού το φεστιβάλ, είναι φύσει αδύνατον. Το να διοργανώσει κάποιος φεστιβάλ, παραδειγματιζόμενος από εμάς όμως, έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Να σας θυμίσω το φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων στην Ρόδο, στην Καβάλα, στην Καστοριά και στην Αθήνα (στο Ίδρυμα «Νιάρχος» και αντιλαμβάνεστε τι «κολοσσός» είναι μια χρηματοδότηση από το εν λόγω Ίδρυμα) που ξεκίνησε μόνο με τα Μουσικά Σχολεία της Αττικής, αλλά ποιος μας λέει ότι αύριο – μεθαύριο δεν μπορεί να εξελιχθεί; Η αγορά είναι ελεύθερη, δεν υπάρχει περιορισμός, αλλά και εγώ θα συμφωνήσω με τον κ. Αγκόρτσα ως προς το ότι όσο λιγότερες κλίνες και παροχές έχουμε στον νομό μας, τόσο περισσότερο δυσκολεύουν τα πράγματα. Αυτό βέβαια είναι κάτι στο οποίο δεν μπορεί έχει λόγο το Μουσικό Σχολείο. Εκφράζω την προσωπική μου άποψη. Σας λέω όμως μετά λύπης μου ότι φέτος είχαμε τρεις ακυρώσεις σχολείων και είμαι σίγουρος ότι αυτά τα τρία σχολεία έχουν πάει στο Φεστιβάλ της Καστοριάς.  Αν αυτό συνεχιστεί, θα υπάρχει θέμα. Το «καμπανάκι» θα έπρεπε να χτυπήσει εδώ και πολύ καιρό. Εμείς λέγαμε ότι υπάρχουν κάποιες δομές που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν (κατασκηνώσεις Αβδήρων, κατασκηνώσεις Ιεράς Μητρόπολης στην Δρυμιά) είτε για το Φεστιβάλ, είτε για τις ΘΛΕ είτε ακόμη και για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Το λέμε, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται τίποτα, με αποτέλεσμα να κάνουμε δεκτές τις ακυρώσεις των σχολείων. Τέλος, θα ήθελα να πω ότι οφείλω να αναγνωρίσω στην νέα διοίκηση της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης ότι είναι πολύ θετικοί και συνεργάσιμοι άνθρωποι, κινούνται με γοργά βήματα, μας ακούν και έχουν κάνει «θαύματα» μέσα σε λίγο καιρό που άρχισαν να ασχολούνται με την διοργάνωση του φεστιβάλ. Οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε».

Πηγή https://www.thraki.com.gr/ 9/4/2024