ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν «πολλά» & ποιοι «λίγα» -Πότε οι δόσεις

Λίγες μόλις ημέρες πριν από την κοινοποίηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο taxisnet, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, το οποίο βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση, ορίζει εκ νέου το τι ισχύει με πιθανά πρόστιμα και τόκους σε όσους φορολογούμενους υπερβούν τις χρονικές διορίες.
Αν ο φορολογούμενος δεν υποβάλει δήλωση στοιχείων ακινήτων ή υποβάλει εκπρόθεσμη ή ανακριβή δήλωση, με συνέπεια τη μη διενέργεια εκκαθάρισης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων ή την εκκαθάριση ή τον προσδιορισμό αυτού σε μεταγενέστερο χρόνο, ως αφετηρία για την επιβολή των προστίμων, ορίζεται η επομένη της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων. Ως αφετηρία για την επιβολή των τόκων ορίζεται η επομένη της ημερομηνίας της πρώτης ηλεκτρονικής έκδοσης των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού φόρου για το οικείο έτος από τη Φορολογική Διοίκηση για τους υπόχρεους του έτους αυτού.
Γενικότερα, θα δουν «βαρύτερο» εκκαθαριστικό
• όσοι απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά
• όσοι αγόρασαν ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ καθώς τους πιάνει το «γρανάζι» του πρόσθετου φόρου
• όσοι απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία)
• όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων όπως αυτή θα δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ε9
• όσοι δεν είχαν δηλώσει στο Ε9 την πραγματική εικόνα των ακινήτων τους
Όπως αναφέρουν πηγές της ΑΑΔΕ, η προθεσμία πληρωμής της πρώτης από τις 11 μηνιαίες δόσεις του φόρου δεν αλλάζει και θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 30 Απριλίου 2024.
Οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ που κατέβαλαν το 2023, καθώς ο φόρος θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και τις ίδιες εκπτώσεις.
Με έκπτωση έως 100% θα φτάσει ο νέος ΕΝΦΙΑ σε:
Ιδιοκτήτες περίπου 305.000 ασφαλισμένων κατοικιών.
Φορολογούμενους, οι οποίοι το 2023 προχώρησαν στην πώληση κάποιου ακινήτου ή μεταβίβασαν με γονική παροχή ή δωρεά ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα.
Πάνω από 1 εκατ. φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα ή πολύτεκνους. Το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα είναι «κουρεμένο» κατά 50% ή ακόμη και μηδενικό λόγω εισοδηματικών κριτηρίων.

Πηγή https://www.thraki.com.gr/ 3/4/2024