«Σχολές γονέων» από το Κέντρο Κοινότητας Μαρωνείας – Σαπών

Προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο και ο ρόλος των γονιών τέθηκαν επί τάπητος

Γιατί τα παιδιά χρειάζεται να πηγαίνουν σχολείο αλλά οι γονείς δεν χρειάζονται το δικό τους «σχολείο»; Άλλωστε, όπως για το κάθε παιδί η πρώτη του μέρα στο σχολείο είναι μοναδική, έτσι και για κάθε γονέα (ιδίως όταν πρόκειται για το πρώτο ή μοναδικό του παιδί), όταν το «αποχωρίζεται», είναι επίσης μία απαιτητική κατάσταση την οποία δεν έχει βιώσει ξανά ο γονέας. 

Γι’ αυτό ο Δήμος Μαρωνείας Σαπών στο πλαίσιο υλοποίησης των δράσεων του ετήσιου προγράμματος του Κέντρου Κοινότητας Μαρωνείας Σαπών πραγματοποιεί μια σειρά ενημερωτικών συναντήσεων – συμβουλευτική γονέων, με σκοπό την υποστήριξη και καθοδήγηση των γονέων σε θέματα που τους απασχολούν.

Η πρώτη θεματική ενότητα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του διαπολιτισμικού δημοτικού σχολείου, με θέμα (διαδραστικής) συζήτησης την προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο και τον ρόλο των γονιών σε αυτή, καθώς πρόκειται για μια ανάγκη των γονέων κυρίως μικρών παιδιών της σχολικής ηλικίας που απασχολεί αυτή τη χρονική περίοδο την σύγχρονη οικογένεια. 

Η συμβουλευτική συνάντηση υποστηρίχθηκε από έμπειρο επιστημονικό προσωπικό καθώς επίσης και από το προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου.  Μεταξύ αυτών ήταν και ο κοινωνικός λειτουργός και υπεύθυνος του Κέντρου Κοινότητας Σαπών (με παράρτημα Ρομά) Χαράλαμπος Κουγιουρούκης.

«Στο πλαίσιο των δράσεων που κάνει το Κέντρο μας, έχουμε σκεφτεί και γίνονται διάφορες συναντήσεις με τους γονείς με θεματικές που τους ενδιαφέρουν, σε έναν θεσμό που εμείς ονομάζουμε …σχολή γονέων«, μας εξήγησε και συνέχισε: «Ξεκινάμε με την επίκαιρη θεματική της προσαρμογής παιδιών στο σχολικό περιβάλλον, για τα παιδιά πρώτης/δευτέρας δημοτικού, σε συνεργασία με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του διαπολιτισμικού Σαπών. Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις συναντήσεις με τρεις διαφορετικές θεματικές«. 

Όσον αφορά γενικότερα στην ύπαρξη του Κέντρου σε όλο τον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών, ο κοινωνικός λειτουργός διαπιστώνει ότι ο κόσμος πλέον τους έχει μάθει και τους εμπιστεύεται είτε πρόκειται για ενημέρωση αναφορικά με την επιδοματική πολιτική είτε για να λάβει βοήθεια (ψυχολογική κλπ) από το εξειδικευμένο προσωπικό είτε σε μία πρώτη επαφή ώστε να επιτύχουν κατόπιν την σωστή δικτύωση με άλλες δομές ή υπηρεσίες. Επεσήμανε ότι η συνάδελφός του Θωμαή Γιαννούλη κάθε Τρίτη και Πέμπτη καλύπτει Ξυλαγανή και γύρω περιοχές «γιατί υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών«, όπως είπε.

Στον χώρο συναντήσαμε και την υπεύθυνη υλοποίησης των συνοδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας Φελίνα Καζάκου, να μας πει πως «αυτή τη στιγμή τα δύο βασικά προγράμματα που τρέχουν για την κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη των οικογενειών είναι το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας και οι παράλληλες δράσεις» και δήλωσε χαρούμενη καθώς «στο νομό μας έχουν διατεθεί πολύ μεγάλα ποσά και η κοινωνική σύμπραξη Ροδόπης πραγματοποιεί ένα σημαντικό έργο, γιατί το κάθε μέλος της σύμπραξης έχει αναλάβει ένα διαφορετικό κομμάτι στήριξης της κοινωνίας«.

Τέλος, ανέδειξε πως «το πρόγραμμα θα τρέξει και για την επόμενη πενταετία και σκοπός μας είναι να εξελίσσουμε τις δράσεις, δηλαδή παίρνουμε ως βάση τη φετινή μας εμπειρία και την εξελίσσουμε«.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 23/9/2018}