«Σύσσωμοι» οι Αμερικανοί ξαναέρχονται στην Αλεξανδρούπολη

Σε…χλωρό κλαρί δεν αφήνουν την Αλεξανδρούπολη οι Αμερικανοί, αφού ακόμη μια επίσκεψη τους βρίσκεται προ των πυλών

Το επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να βρεθεί στην περιοχή και συγκεκριμένα στον Οργανισμό Λιμένος, αμερικανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Ο Κ.Πάιατ δεν είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου, αλλά αυτή τη φορά σύμφωνα με πληροφορίες από τον Ο.Λ.Α, θα συνοδεύεται από πολυμελές κλιμάκιο.

Στην αμερικανική αντιπροσωπεία θα συμπεριλαμβάνεται και ο καινούργιος Πρέσβης των Η.Π.Α στη Θεσσαλονίκη.

Να σημειωθεί πως η επίσκεψη, που θα λάβει χώρα εντός του πρώτου δεκαημέρου του Οκτωβρίου, έρχεται λίγο πριν την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για το λιμάνι, ενώ ήδη έχει διαμορφωθεί κατά πολύ το “τοπίο” του ποιοι θα εκφράσουν τελικά επενδυτικό ενδιαφέρον.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός υπο-παραχώρησης χρήσης και εκμετάλλευσης του λιμένα από ιδιώτες επενδυτές, αναμένεται να «βγει στον αέρα» τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα και με τη δέσμευση του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ.

Επιπλέον, εντός του 2018 αναμένεται να πραγματοποιηθεί και το market test του έργου εγκατάστασης του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, ένα έργο στο οποίο οι Αμερικανοί έχουν «κλειδώσει» τη συμμετοχή τους.

Το εν λόγω ενεργειακό έργο υποστηρίζεται κατά πολύ από την αμερικανική πλευρά, αφού η υλοποίησή του θα σημάνει την «απεξάρτηση» της ευρωπαϊκής αγοράς από τη ρωσική τροφοδοσία, και σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός πως στην Gastrade του ομίλου Κοπελούζου, συμμετέχει με μερίδιο 20% και η αμερικανική GasLog.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr/, της Μαρίνας Κριτού, 24/9/2018}