Νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων για τον Απρίλιο – Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο

Ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, που αυτή τη φορά θα είναι ακόμη πιο στοχευμένο, με σκοπό να πάρουν ανάσα αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, θα ανακοινώσει εντός της εβδομάδος η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών

Το νέο πακέτο παρεμβάσεων, θα είναι όσο γενναιόδωρο επιτρέπουν οι αντοχές των κρατικών ταμείων, καθώς οι δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού δεν είναι απεριόριστες.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του ανέφερε πως τα μέτρα στήριξης του 2021 θα υπερβούν τα 14 δισ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.

Παράλληλα με την παράταση των μέτρων που ισχύουν μέχρι σήμερα το νέο πακέτο στήριξης θα επικεντρωθεί στον τουρισμό και την εστίαση, στους οποίους θα χορηγηθεί ενίσχυση ως κεφάλαιο επανεκκίνησης.

Το νέο πακέτο παρεμβάσεων θα προβλέπει τη επέκταση του μέτρου της μη καταβολής ενοικίου για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή και τον Απρίλιο. Στην ίδια βάση, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να προσβλέπουν υπό προϋποθέσεις σε διπλή αποζημίωση του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου στα μέσα Απριλίου.

Θα προβλέπει ακόμη τη χορήγηση αποζημιώσεων ειδικού σκοπού στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που είτε είναι πληττόμενες, είτε θα παραμείνουν κλειστές τον Απρίλιο. Όσοι εργαζόμενοι βγουν σε αναστολή τον Απρίλιο, θα δικαιούνται ειδική αποζημίωση έως 534 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των ημερών της αναστολής (17,8 ευρώ/μέρα).

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις θα αφορούν και στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών, στη βάση του οποίου θα μειωθούν τα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη επιχειρήσεων που είδαν το τζίρο τους να μειώνεται το 2020. Η επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το ποσό της ενίσχυσης που θέλει να κατανείμει για την πληρωμή φορολογικών οφειλών και το ποσό που θέλει να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή ασφαλιστικών οφειλών. Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος.

Τέλος, οι κυβερνητικές ανακοινώσεις θα περικλείουν και τον έβδομο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής με το βάρος να πέφτει στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, εστίασης και τουρισμού.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 29/3/2021}