Τουρίστες από Βουλγαρία, Ρουμανία & Σερβία περιμένει και φέτος η ΑΜΘ

Για το άνοιγμα του τουρισμού συζήτησε την Δευτέρα 29 Μαρτίου ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης κ. Απόστολο Παλακίδη και τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου κ. Πάρη Παρασχούδη παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Θανάση Τσώνη

Οι τέσσερις άνδρες συζήτησαν για το άνοιγμα του τουρισμού στην Περιφέρειά μας, που αναμένεται να γίνει ταυτόχρονα με όλη τη χώρα τον προσεχή Μάιο, εξετάζοντας ζητήματα σχετικά με την ομαλή διέλευση και κυκλοφορία των επισκεπτών.

Παράλληλα, εξέτασαν δράσεις για την περαιτέρω προβολή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις γειτονικές μας χώρες Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία.

Υπενθυμίζεται ότι και πέρυσι οι επισκέπτες της Περιφέρειας ΑΜΘ ήταν σε πολύ μεγάλο βαθμό από Βαλκανικές χώρες.

Τέλος να σημειωθεί ότι εχθές επισφράγισαν με την υπογραφή Κοινής Δήλωσης ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης και η Υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών της Σερβίας κυρία Tatjana Matić τη δέσμευση για στενή συνεργασία, με στόχο την ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας στον τουρισμό μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας 

Κατά την διμερή επίσκεψη του Έλληνα υπουργού στη Βαλκανική χώρα συζητήθηκε η διευκόλυνση της ροής των τουριστών ανάμεσα σε Ελλάδα και Σερβία και συμφωνήθηκε, με βάση και τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να εφαρμοστούν αμοιβαία τρία πρωτόκολλα στις πύλες εισόδου ώστε να μην αποκλειστεί κανένας επισκέπτης.

Ειδικότερα αποφασίστηκε να ισχύσει το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για όλους όσοι έκαναν το εμβόλιο για τον κορονοϊό. Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην συνέντευξη Τύπου η Ελλάδα θα αποδεχθεί όλα τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στην Σερβία ακόμη και εκείνα που δεν έχουν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) όπως το ρωσικό και το κινεζικό. Επιπλέον αποφασίστηκε να εισέρχονται στη χώρα όσοι έχουν αρνητικό μοριακό τεστ. Παράλληλα αναφέρθηκε ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο να γίνουν αποδεκτά και τα τεστ αντισωμάτων. Τέλος θα επιτρέπεται η είσοδος και σε όσους φέρουν βεβαίωση που θα πιστοποιεί ότι έχουν νοσήσει από Covid-19. 

Ο υπουργός επισήμανε ότι φέτος οι Σέρβοι τουρίστες θα μπορούν να εισέρχονται στην Ελλάδα από δύο συνοριακές διαβάσεις στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία και τρεις διαβάσεις στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Κατά τις δηλώσεις του ο υπουργός Τουρισμού επανέλαβε την πρόθεση της Ελλάδας να ανοίξουν πιλοτικά τα σύνορα με την Σερβία ακόμα και πριν το Πάσχα με δεδομένο ότι στη Σερβία εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς το πρόγραμμα εμβολιασμού.  Ωστόσο οι τεχνικές λεπτομέρειες για όλα τα παραπάνω θα αποσαφηνιστούν στο σχετικό μνημόνιο που θα υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών. 

Κατά τις συνεντεύξεις σε σερβικά μέσα ενημέρωσης ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα μας διευκρινίζοντας ότι θα υπάρχουν και δειγματοληπτικά και στοχευμένα τεστ στα σύνορά μας. «Στο βαθμό που κάποιος είναι αρνητικός, θα μπορεί να πηγαίνει στο ξενοδοχείο και να απολαμβάνει τις διακοπές του χωρίς καμία επιπλέον υποχρέωση, με τους ίδιους κανόνες που ισχύουν για κάθε Έλληνα πολίτη και κάθε φιλοξενούμενο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr/, 30/3/2021}