Κ. Μητσοτάκης: Οι μαθητές της μειονότητας πρέπει να μιλούν καλά δύο γλώσσες

Μουσουλμάνους μαθητές της Ροδόπης υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός, συζήτηση περί ισονομίας, ισοπολιτείας και ελληνομάθειας

Τους μαθητές και τις μαθήτριες έξι Μειονοτικών Σχολείων του Νομού Ροδόπης υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός συζήτησε με τα παιδιά και τους δασκάλους τους για τη λειτουργία των σχολείων, τις επιδόσεις των μαθητών και τα αιτήματα που έχουν όπως την ενίσχυσή τους με καθηγητές πληροφορικής και εικαστικών, ενώ έστειλε σημαντικό μήνυμα υπέρ της ελληνομάθειας και της στήριξης της νέας γενιάς. Όσο για τους μαθητές, έζησαν μία εμπειρία ζωής, αφού βρέθηκαν από τα βουνά της Ροδόπης στο Μέγαρο Μαξίμου, αναπτύσσοντας συζήτηση με τον πρωθυπουργό, την υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως κι άλλους.

Ισονομία και Ισοπολιτεία

Ένας από τους εκπαιδευτικούς, ο διευθυντής του μειονοτικού σχολείου Οργάνης Αχμέτ Αρναούτ, θυμήθηκε και την επίσκεψη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην περιοχή: «Δεν ξεχνάω ποτέ μου στη ζωή, είχε πει ο συγχωρεμένος ο κύριος Μητσοτάκης εκεί μια φράση η οποία έμεινε αξέχαστη: “Ισονομία, ισοπολιτεία”. Αυτή τη λέξη, αυτή τη φράση την είχε πει μπροστά στην κοινότητα Οργάνης».

Από πλευράς του ο πρωθυπουργός ανακάλεσε την πρώτη του επίσκεψη στα μειονοτικά χωριά της Θράκης και στάθηκε στην ανάγκη ελληνομάθειας στα μειονοτικά σχολεία. «Ήμουν σε αυτήν την επίσκεψη. Και η πρώτη φορά που επισκέφτηκα τα μειονοτικά χωριά ήταν τότε, στο τέλος της δεκαετίας του ‘80 και εκεί κατάλαβα πόση δουλειά έπρεπε ακόμα να γίνει ώστε να γίνει πράξη η ισονομία και η ισοπολιτεία την οποία διακήρυξε και εφάρμοσε πρώτος ο πατέρας μου, γι’ αυτό και είχε πάντα πάρα πολύ στενές σχέσεις με την μειονότητα. Και από τότε πιστεύω ότι έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου, εσείς το ξέρετε καλύτερα εξάλλου από εμάς.

Πόση έμφαση θέλουμε να δίνουμε στην εκπαίδευση, στην υποχρέωση που έχουμε να έχουμε μειονοτικά σχολεία τα οποία, όμως, να μπορούν να παρέχουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση στα παιδιά μας και στις δύο γλώσσες που πρέπει να μπορούν να μιλάνε καλά. Και βέβαια να σας πω ένα πολύ μεγάλο “ευχαριστώ” γιατί ως εκπαιδευτικοί εσείς αναλαμβάνετε αυτόν τον δύσκολο και ιδιαίτερο ρόλο να εκπαιδεύσετε την επόμενη γενιά. Όταν τα παιδιά μεγαλώσουν ελπίζω να έχουν τις ευκαιρίες, αυτά που θέλουν να σπουδάσουν και σε ελληνικό πανεπιστήμιο, γιατί όχι να μην βρεθούν και αυτά τα παιδιά μετά από είκοσι, τριάντα χρόνια στη θέση που είστε εσείς σήμερα, να εκπαιδεύουν την επόμενη γενιά», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος συζήτησε με τους μικρούς μαθητές σε χαλαρό κλίμα για τη σχολική ζωή τους, αλλά και για το Μουντιάλ και το ποδόσφαιρο.

Από τη ορεινή Ροδόπη στο Μέγαρο Μαξίμου

Από πλευράς της, απολογιστικά της συνάντησης, η υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων σημείωσε πως μιλήσαμε για την «ισονομία, ισοπολιτεία» για την οποία είχε αγωνιστεί συστηματικά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, μιλήσαμε για το ελληνόγλωσσο και το μειονοτικό πρόγραμμα, για το πολύ σημαντικό έργο των εκπαιδευτικών στα σχολεία αυτά και την αφοσίωση με την οποία το επιτελούν. «Στη Θράκη έχουμε περίπου 100 μειονοτικά σχολεία στα οποία φοιτούν περίπου 3500 μαθητές και μαθήτριες. Ευχαριστούμε πολύ τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για τη συνάντηση» δήλωσε.

Τα παιδιά που φοιτούν στην 5η και στην 6η Δημοτικού στα Μειονοτικά Σχολεία Άνω Βυρσίνης, Άνω Δροσίνης, 1ο Ασωμάτων, Κάτω Καρδάμου, Κέχρου και Οργάνης συνοδεύονταν από 9 εκπαιδευτικούς ήταν αυτά που βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συζήτηση έλαβε μέρος και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής επίσκεψης των μαθητών στην Αθήνα, όπως έκανε γνωστό ο Αχμέτ Αρναούτ, οι μαθητές θα γνωρίσουν το μουσείο της Ακρόπολης και τον ιερό βράχο, ταυτόχρονα θα δουν τη Βουλή, που ψηφίζονται οι νόμοι του κράτους, τι σημαίνει και ποιος είναι ο πρωθυπουργός. «Να παιδιά, μπροστά σας έχετε τον πρωθυπουργό και την υπουργό» είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος σε μικρές και μικρούς που βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Να σημειωθεί ότι στη Βουλή τους ξενάγησαν οι βουλευτές Ροδόπης ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου.

Θράκη: 99 μειονοτικά σχολεία

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω μειονοτικά σχολεία είναι διθέσια, με ένα δάσκαλο του ελληνόγλωσσου προγράμματος (ΠΕ70) και ένα του μειονοτικού προγράμματος (ΠΕ73) και οι μαθητές και μαθήτριες είναι Πομάκοι, μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, εκτός από το μειονοτικό σχολείο Ασωμάτων, που ο οικισμός είναι μεικτός (Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι).

Ως προς τη στελέχωση και λειτουργία τους, σε κανένα από τα σχολεία δεν υπάρχουν κενά εκπαιδευτικών, αν χρειαστεί υπάρχει η δυνατότητα παροχής παράλληλης στήριξης, ενώ εφαρμόζονται και τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Στη Θράκη την τρέχουσα σχολική χρονιά λειτουργούν 99 μειονοτικά δημοτικά σχολεία στα οποία φοιτούν 3.434 μαθητές και μαθήτριες.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, 26/1//2022}