Οι «θησαυροί» που κρύβει η γη της Ξάνθης – Δημόσιος διαγωνισμός για την εξόρυξη κοιτασμάτων στα Κιμμέρια

Πλούσια κοιτάσματα μαγνητίτη, σιδηροπυρίτη, χαλκοπυρίτη και μολυβδαινίτη

Δύο διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση των θησαυρών της ελληνικής γης προετοιμάζει το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι πρώτες ανταγωνιστικές διαδικασίες για την παραχώρηση των κοιτασμάτων αντιμονίτη στην Κέραμο Χίου αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του καλοκαιριού, ενώ μετά το φθινόπωρο σειρά θα πάρει διαγωνισμός για τον δημόσιο μεταλλευτικό χώρο των Κιμμερίων Ξάνθης, όπου έχει εντοπιστεί μαγνητίτης, σιδηροπυρίτης, χαλκοπυρίτης και μολυβδαινίτης.

Σειρά παίρνει μετά το φθινόπωρο διαγωνισμός για τον δημόσιο μεταλλευτικό χώρο στα Κιμμέρια Ξάνθης. Στο ΥΠΕΝ έχει παραδοθεί από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) η πλήρης κοιτασματολογική μελέτη, στην οποία γίνεται αναφορά για μεταλλοφορία μαγνητίτη, σιδηροπυρίτη, χαλκοπυρίτη και μολυβδαινίτη, με μικρά ποσοστά συμμετοχής σελίτη.

Ενδιαφέρον για τον δημόσιο μεταλλευτικό χώρο Κιμμερίων έχει εκδηλώσει ιδιώτης, ο οποίος έχει υποβάλει αίτημα για εκμίσθωση τμήματός του, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών, Ενεργειακών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΝ κ. Ιωάννης Ζαφειράτος, σε διαβιβαστικό του έγγραφο προς τη Βουλή.

[ΠΗΓΗ: https://www.thraki.com.gr/, 9/5/2024]