Μέτρα κατά της εκροής χρήματος στη Βουλγαρία ζητάει ο Γ. Καββαθάς

Βρέθηκε στην Κομοτηνή, συζήτησε με επαγγελματικούς φορείς και αυτοδιοικητικούς, ήταν παρών στην κοπή της βασιλόπιτας της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης  

Την περιοχή μας επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με επαγγελματικούς φορείς και αυτοδιοικητικούς. Ο κος Καββαθάς γνώριζε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ροδόπη με τη διασυνοριακότητα, όπου πολλοί καταναλωτές αγοράζουν καύσιμα και άλλα προϊόντα από την γειτονική Βουλγαρία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων επί του θέματος, ωστόσο τόνισε πως κάποια λύση όπως μια ειδική οικονομική ζώνη στην περιοχή, θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για να εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα -ή τουλάχιστον στις περιοχές που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με τη Ροδόπη.

Στη συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο Ανατόλια που παραχώρησε ο κος Καββαθάς παρουσία του προέδρου της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης Ανέστη Βαφειάδη προλογικά τόνισε πως «το 2022 το πρώτο εξάμηνο ήταν πολύ δύσκολο. Υπήρχε μια μικρή βελτίωση στη συνέχεια λόγω και της αύξησης του τουρισμού. Παρόλα αυτά το κόστος ενέργειας ακόμα και για τις επιχειρήσεις που πήγαν εξαιρετικά καλά, τα κέρδη ήταν περιορισμένα, λόγω του αυξημένου κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων».

Η αναφορά στο πρόβλημα της Ροδόπης

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γιώργος Καββαθάς στη Ροδόπη λέγοντας πως η «περιοχή αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα» και σημείωσε: «Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει είναι μέσω της συνοριακής διάβασης, φεύγουν πολλοί Έλληνες που τα χρήματά τους περνούν στη Βουλγαρία για τις αγορές τους. Είναι θέμα που η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει. Είναι ένα δύσκολο θέμα, αλλά πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος και να αντιμετωπιστεί. Είμαστε στην κατεύθυνση να δούμε και με το Ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ τις επιπτώσεις από την γειτνίαση με μια χώρα της ΕΕ με πολύ χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές από εμάς».

Σε σχετική ερώτηση του «Χ» επί του θέματος ο κος Καββαθάς υπογράμμισε ότι «πρέπει να ληφθούν μέτρα όχι μόνο στη Ροδόπη, αλλά γενικώς στις περιοχές που υπάρχει διασυνοριακότητα. Βεβαίως δεν μπορείς να πας σε μια λογική και να δημιουργείς οικονομικές ζώνες με χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ, γιατί αυτό θα λειτουργήσει ως ντόμινο και θα γίνει σε όλη την χώρα. Πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος, έχουμε κάποιες σκέψεις, θα τις επεξεργαστούμε και το επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση να δώσουμε προτάσεις και προς την κυβέρνηση».

Κοπή βασιλόπιτας για την ΟΕΒΕΣ

Με πλήθος επαγγελματιών και κάποιων πολιτικών η ΟΕΒΕΣ Ροδόπης έκοψε τη βασιλόπιτά της για το 2023 στο μαγαζί «Βερίκοκο». Το βράδυ της Κυριακής 29 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης υποδέχθηκε επαγγελματίες και πολιτικούς της περιοχής μας στην καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας. Η εκδήλωση πέραν του εθιμοτυπικού χαρακτήρα είχε και υψηλό συμβολισμό για τους επαγγελματίες, καθώς τους τίμησε με τη παρουσία του ο Γιώργος Καββαθάς.

Την πίτα ευλόγησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κκ Παντελεήμων, που πέρα από καλή χρονιά για τους επιχειρηματίες του τόπου μας, ζήτησε από φορείς και πολιτικούς κοινές διεκδικήσεις για το καλό της Ροδόπης. Ο κος Βαφειάδης ευχήθηκε οι δυσκολίες της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού να μείνουν στο παρελθόν και οι επαγγελματίες της Ροδόπης να μην έρθουν αντιμέτωποι ξανά με τέτοιες δυσκολίες.

Ο κος Καββαθάς για περίπου έξι λεπτά τοποθετήθηκε επί του μικροφώνου στον χαιρετισμό του μετά την κοπή της βασιλόπιτας. «Στο επιχειρείν χρειάζεται αισιοδοξία. Εδώ και 12-13 χρόνια έχουμε αλλεπάλληλες κρίσεις στην οικονομία μας. Οι αντοχές έχουν εξαντληθεί και τα προβλήματα παραμένουν. Το πολιτικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται, όπως θα θέλαμε να ανταποκριθεί. Από τις έρευνες του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο ευχαρίστα όπως μας τα λένε» είπε μεταξύ άλλων.

Στην Ξυλαγανή τον υποδέχθηκε ο Ντ. Χαριτόπουλος

Χθες επισκέφθηκε και την Ξυλαγανή όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Ντίνος Χαριτόπουλος. Ο δήμαρχος σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής αρχής κατέθεσε στον κο Καββαθά υπόμνημα με αιτήματα και προτάσεις για την ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία μίας κοινωνίας ανθεκτικής απέναντι στις σημερινές και μελλοντικές κρίσεις.

Τέλος, στο πλαίσιο της επίσκεψης ο κος Καββαθάς, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο και τους εκπροσώπους της τοπικής αγοράς ξεναγήθηκε από την πρόεδρο του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής Μαρία Παπαδοπούλου στο Λαογραφικό Μουσείο Ξυλαγανής.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Ανδρέα Αγελαρίδη, 31/1/2023}