Ξάνθη, η «έξυπνη πόλη»!

Το Επιμελητήριο Ξάνθης κέρδισε επάξια το βραβείο «Έξυπνη Πόλη» στο 2ο ετήσιο συνέδριο, με θεματικό άξονα «Ελληνικές πόλεις: Εφαλτήριο οικονομικής ανάπτυξης και αειφορίας για την Ελλάδα».

Η Ξάνθη οφείλει το ευφυές βραβείο στις τρεις Πολιτιστικές Διαδρομές που δημιούργησε το Επιμελητήριο, οι οποίες, όπως αναφέρει ο πρόεδρος, Στέλιος Μωραΐτης, εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πρόταση του ΕΒΕ θα τύχει ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και, μάλιστα, στο ξεκίνημα εγκρίθηκαν 200.000 ευρώ για τις πρώτες δράσεις. Πρόκειται για τις διαδρομές Οι Δρόμοι του Καπνού, Οι Δρόμοι της Ιερουσαλήμ, Οι Άθλοι του Ηρακλή.

Πρωτόκολλο συνεργασίας

Την Τετάρτη, τα Επιμελητήρια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και αυτό των Σερρών μαζί με το Ινστιτούτο Καπνού Καβάλας υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας για τη δημιουργία των Δρόμων του Καπνού στους έξι νομούς.

Η Ξάνθη συνδέει άρρηκτα την ιστορική, οικονομική, συνδικαλιστική, πολιτιστική διαδρομή της και την αρχιτεκτονική της φυσιογνωμία με τον αρωματικό καπνό Μπασμά, επομένως οι Δρόμοι του Καπνού βρίσκουν κατάλληλο έδαφος να χαραχτούν. «Η πολιτιστική διαδρομή θα αναδείξει την ιστορία του καπνού στην περιοχή, θα καταγράψει τον πλούτο που ήταν συσσωρευμένος από τη διακίνηση του Μπασμά και την πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και τη σημερινή καλλιέργειά του με τον παραδοσιακό τρόπο.

Έρευνα κατέγραψε το αυξημένο ενδιαφέρον σε παγκόσμιο επίπεδο ανθρώπων που ενδιαφέρονται να δουν τον καπνό ως πολιτιστικό προϊόν».

Οι επισκέπτες θα μπορούν μέσα από τη διαδρομή να επισκεφθούν τις ανακαινισμένες Καπναποθήκες της Ξάνθης και να παρακολουθήσουν ενημερωτικά βίντεο. «Επίσης, θα πιστοποιηθούν καπνοκαλλιεργητές, ώστε οι επισκέπτες να παρακολουθούν την καλλιέργεια του προϊόντος που μετέτρεψε την Ξάνθη σε κέντρο εμπορίου και πλούτου.

Οι πολιτιστικές διαδρομές που εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στόχο έχουν να περάσουν τις θεματικές στα σχολεία της Ευρώπης και του κόσμου. Μέσα από τα παιδιά θα πολλαπλασιαστούν οι επισκέπτες της περιοχής», περιγράφει ο κ. Μωραΐτης, τονίζοντας ότι επιδίωξη του προγράμματος είναι να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και πλούτο.

Παγκόσμιο τουριστικό συνέδριο

Η Ξάνθη θα φιλοξενήσει το φθινόπωρο ένα παγκόσμιο τουριστικό συνέδριο με αντικείμενο «μια παγκόσμια πολιτιστική διαδρομή για τους άθλους του Ηρακλή, πρόταση που καταθέσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», μεταφέρει ο κ. Μωραΐτης. Η συγκεκριμένη τουριστική-ιστορική-πολιτιστική διαδρομή έχει αναφορά στη ζωή, στα ταξίδια και στους άθλους του σημαντικότερου ήρωα της ελληνικής μυθολογίας που ίδρυσε τα αρχαία Άβδηρα.

Στο συνέδριο θα παρευρεθούν αξιωματούχοι, υπουργοί και περιφερειάρχες από έντεκα χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Μαρόκο, Λιβύη, η Αίγυπτος και όλες οι χώρες της Μαύρης Θάλασσας. Επίσης, θα συμμετάσχουν οι περιφέρειες Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού. «Από το συνέδριο θα ξεκινήσει η πολιτιστική διαδρομή για τους Άθλους του Ηρακλή, που έχει τεράστια απήχηση», αναφέρει ο κ. Μωραΐτης.

Προσθέτει ότι στο συνέδριο θα παρουσιαστούν 806 ετικέτες τοπικών προϊόντων, που δεν είναι πιστοποιημένα. «Θα τα εκθέσουμε, με στόχο να πιστοποιηθούν και στην ευρωπαϊκή αγορά. Επιδιώκουμε να προωθηθούν αυτά τα προϊόντα που αποτελούν τεράστιο πλούτο για την περιοχή μας, ο οποίος διακινείται σε αγορές και παζάρια».

Εξηγεί ότι σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα πρότυπο πιστοποίησης επιχειρήσεων, ενισχύοντας έτσι τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση, τις επιχειρήσεις εστίασης, φιλοξενίας μέσα από την ιδιαίτερη κουζίνα και την ταυτότητα της Ξάνθης.