Οι «Μωμόγεροι» του «Αλέξιου Κομνηνού» βρέθηκαν στις Φέρες

Στην πόλη των Φερών βρέθηκαν την δεύτερη ημέρα του 2018 οι Πόντιοι ακόλουθοι του αρχαίου θεού Μώμου, για να ξεσηκώσουν με τα νταούλια και τις κουδούνες τους, τους κατοίκους της μικρής πόλης.

Ο λόγος φυσικά για το έθιμο «Μωμόγεροι» που αναπαρέστησαν στην κεντρική πλατεία των Φερών τα μέλη του ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου «Αλέξιος Κομνηνός» ξεσηκώνοντας μικρούς και μεγάλους.

Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και πρόκειται για έναν θίασο ανδρών μασκαρεμένων με προβιές ζώων και μάσκες από δέρμα και άλλα φυσικά υλικά που τους δίνουν μία «τρομακτική» όψη και κατά την παράδοση καθίστανται με τον τρόπο αυτό ως ακόλουθοι του θεού Μώμου (εξ ου και Μωμόγεροι), που ήταν ο θεός της χλεύης και της σάτιρας.

Στο θίασο υπάρχει οπωσδήποτε ένας άνδρας ντυμένος νύφη που αποτελεί πέτρα του σκανδάλου ανάμεσα σε έναν νέο και έναν γηραιότερο «Μωμόγερο» ενώ ο θίασος περιλαμβάνει και άλλους μεταμφιεσμένους που σκαρώνουν μικρά, αστεία σκετς.

Ο Σύλλογος «Αλέξιος Κομνηνός» κάνει την αναπαράσταση του εθίμου, που εντάσσεται στις μεταμφιέσεις του Δωδεκαημέρου εδώ και πολλά χρόνια ενώ προτιμά να «δίνει παραστάσεις» και εκτός Αλεξανδρούπολης, όπου είναι η έδρα του.

Στις Φέρες, λόγω του δρωμένου βρέθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ στον Έβρο Αναστάσιος Δημοσχάκης ο οποίος συνεχάρη τα μέλη του Συλλόγου για την δράση τους, ενώ ο αντιδήμαρχος Φερών τόνισε ότι η σκέψη για την αναπαράσταση του εθίμου υπήρχε εδώ και δύο χρόνια, όμως ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος.

Δείτε εδώ ένα σχετικό βίντεο.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr, 3/1/2018}