Οι Μωμόγεροι «ξαναχτύπησαν» στην Κομοτηνή

Γύρισαν όλη την πόλη αναβιώνοντας ένα από τα γνωστότερα ποντιακά έθιμα του δωδεκαήμερου

Ξεσήκωσαν την Κομοτηνή οι Μωμόγεροι του Θρυλορίου το βράδυ της Πέμπτης 4 Ιανουαρίου, ξεκινώντας στις 5.30 το απόγευμα από το δημαρχείο, και γυρνώντας όλη της πόλη.

Οι Μωμόγεροι, προσπαθώντας να προστατέψουν τη νύφη από τον Αράπη, έτρεξαν σε όλη την Κομοτηνή, ευχόμενοι σε όλους και διώχνοντας τα κακά πνεύματα.

Οι Μωμόγεροι είναι ένα δραματοποιημένο έθιμο με θίασο τελεστών. Όλοι οι συντελεστές φορούν κουδούνια όπως προβιές και δέρματα τράγων. Κεντρικό πρόσωπο του θιάσου των τελεστών ο Μωμόγερος ή Κιτί Γοτσάς ή Πορδαλάς, ο οποίος με τη δύση του ήλιου εισβάλλει με την ακολουθία του στα σπίτια του χωριού και εμπλέκει τους σπιτονοικοκύρηδες σε περιπέτειες «εξαπατώντας» τους.

Η απαγωγή της νύφης παίζει και εδώ καθοριστικό ρόλο καθώς μετά από αλλεπάλληλες εικονικές συμπλοκές μεταξύ των τελεστών, το νέο ζευγάρι, η νύφη και ο γαμπρός κατορθώνουν να σμίξουν, στεφανώνονται μάλιστα από τον παπά που εισέρχεται στο τέλος στο θίασο επιβάλλοντας την τάξη. Με τη συνοδεία ποντιακής λύρας και νταουλιού, χορεύοντας και διασκεδάζοντας τα Μωμογέρια, εγκαταλείπουν το σπίτι για να επισκεφτούν το επόμενο.

Το έθιμο αναβίωσε στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων της ΔΚΕΠΠΑΚ, με την πρόεδρο του Συλλόγου κ. Χρύσα Μαυρίδου να σημειώνει πως αυτό αναβιώνει εδώ και χρόνια χάρις στις αναμνήσεις από τους παλαιότερους που το είχαν ζήσει στα πρώτα χρόνια που οι Πόντιοι είχαν έρθει στον οικισμό του Θρυλορίου. Οι μωμόγεροι αναβιώνουν σε όλη την Ελλάδα από τους Πόντιους, με τον λαογράφο Χρήστο Σαμουηλίδη να καταγράφει γύρω στις 80 παραλλαγές σε όλη τη χώρα.

Η εκδοχή του Θρυλορίου ονομάζεται Κιτί Γοτσάς, από τον κύριο ήρωα τον Κιτί Γοτσά που προστατεύει τη νύφη από τον Αράπη.

«Δωδεκάημερο χωρίς Μωμογέρια δεν γίνεται» σημείωσε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» κ. Χρύσα Μαυρίδου, που ευχαρίστησε το Δήμο Κομοτηνής και την ΔΚΕΠΠΑΚ που τους προσκαλούν κάθε φορά για να συμμετάσχουν στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, βοηθώντας να μεταφέρεται από γενιά σε γενιά ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότεροι Μωμόγεροι πλέον ανήκουν στη νέα γενιά, κάτι που δείχνει πως το έθιμο θα έχει αντοχή και τα επόμενα χρόνια.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr, του Κώστα Μαρκενδούδη, 6/1/2017}