ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2023 – Η 104η Επέτειος απελευθέρωσης της Ξάνθης

Η 4η Οκτωβρίου 1919 αποτελεί τον πιο σπουδαίο σταθμό στη Νεότερη Ιστορία της Ξάνθης, και ολόκληρης της Δυτικής Θράκης. Είναι το τέλος της ζοφώδους και ασέληνου περιόδου δουλείας 6 αιώνων και η απελευθέρωση της μαρτυρικής Ξάνθης από τον εφιάλτη της βουλγαρικής κατοχής. Την ίδια μέρα πριν από 104 έτη, ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει για δεύτερη φορά την «Κυρά κι αρχόντισσα της Θράκης» και περήφανα παρελαύνει με μπροστάρη τον Ξανθιώτη Ανθυπολοχαγό του Μηχανικού Γαβριήλ Λαδά. Από τον Οκτώβρη του 1919, η Ξάνθη γεύεται τη χαρά, αναπνέει τον ζωογόνο αέρα της ελευθερίας και ταυτόχρονα γίνεται το ορμητήριο του Ελληνικού Στρατού για την απελευθέρωση της υπόλοιπης Δυτικής Θράκης. Ενώ, σε λιγότερο από ένα έτος, χάρις στη διπλωματική δεξιότητα του Ελ. Βενιζέλου, ενσωματώνεται οριστικά στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Σεβρών (10 Αυγούστου 1920).

Δυστυχώς, η μαρτυρική και η αιματόβρεχτη Ξάνθη, η οποία στο ιστορικό διάβα των αιώνων αποτέλεσε το μήλο της έριδος ανάμεσα σε Οθωμανούς και Βούλγαρος υπέμεινε δύο αιώνες περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας την τυραννική σκλαβιά. Ειδικά κατά τη Β’ Βουλγαρική κατοχή, οι κατακτητές προβαίνουν σε φρικτά εγκλήματα και πρωτοφανή σε αγριότητα μαρτύρια, βάση οργανωμένου σχεδίου εθνοκάθαρσης που υπέχει σαφή χαρακτηριστικά Γενοκτονίας. Έτσι αρκετοί οι κάτοικοι της Ξάνθης εγκαταλείπουν τις περιουσίες τους και μετακινούνται σε άλλες περιοχές. Η Ξάνθη αρχίζει να ερημώνεται. 

Ωστόσο, παρά τις δηώσεις, τις απάνθρωπες φρικαλεότητες και τις επίμονες απόπειρες των Βουλγάρων ν’ απαρνηθούν και να αποκηρύξουν οι Ξανθιώτες την αυτοσυνειδησία, την ιδιοπροσωπία και την Ελληνική εθνική ταυτότητα ο λαός άντεξε και αντιστάθηκε. Διατήρησε τα ζώπυρα της Ορθόδοξης Πίστης, της Ιστορίας, της Πατρίδας και του Γένους μας.

Την 4η Οκτωβρίου τιμούμε την απελευθέρωση της Ξάνθης. Ένα ιστορικό γεγονός συνυφασμένο με ανείπωτες θυσίες και στερήσεις που ίσως δεν μπορούμε να τις συλλάβουμε σε όλη την έκτασή τους. Όμως, όλοι όσοι επιλέξαμε να ζήσουμε στην ευλογημένη Πόλη με τα χίλια χρώματα, την Ξάνθη της καρδιάς μας, γνωρίζουμε ότι είμαστε ταγμένοι από την Ελληνική Ιστορία και τους Αγώνες του Έθνους να είμαστε Ακρίτες: άγρυπνοι φρουροί της πατρώας Ελληνικής Γης, έτοιμοι πάντα για νέους αγώνες για την ελευθερία της Πατρίδας μας.

Ζήτω η 4η Οκτωβρίου 1919! «Χρόνια πολλά» Ξάνθη μας!

Χρόνια ελεύθερα και ειρηνικά Θράκη μας!

Διαβάστε εδώ το πρόγραμμα των εορτασμών:

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xanthitimes.gr/, 28/9/2023}