160 Βυζαντινολόγοι στην Κομοτηνή

Στα πλαίσια της Δ’ συνάντησης Ελλήνων Βυζαντινολόγων

Με την οργανωτική ευθύνη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας και του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών πραγματοποιήθηκε η Δ’ (ΙΑ’) συνάντηση Ελλήνων Βυζαντινολόγων την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στο αμφιθέατρο της Παλαιάς Νομικής Σχολής και στο κτίριο του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας. Το συνέδριο συγκαταλέγεται στις επετειακές εκδηλώσεις του ΔΠΘ για τα 50 χρόνια.

Μ. Τζιάτζη: «Το Βυζάντιο σταθμός στη Φιλολογική Επιστήμη»

Η πρόεδρος του Τμήματος Μαρία Τζιάτζη μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ανέφερε πως σκοπός των συναντήσεων είναι να δοθεί βήμα στους νέους επιστήμονες, με τους περισσότερους ομιλητές μάλιστα να είναι υποψήφιοι διδάκτορες. «Το Βυζάντιο είναι ένας σταθμός στη Φιλολογική Επιστήμη, γιατί χάρη στους βυζαντινούς χειρογράφους σώθηκε όλος ο πλούτος της αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής λογοτεχνίας» είπε.

Το 2007 διοργανώθηκε από το τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ αντίστοιχο συνέδριο με πολύ μεγάλη συμμετοχή, ο λόγος για την 7η συνάντηση Βυζαντινολόγων Ελλάδας και Κύπρου στο νεόδμητο τότε κτήριο της Νομικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής.

Λήξη του συνεδρίου με επίσκεψη στη Μαρώνεια

Στο συνέδριο δήλωσαν συμμετοχή περίπου 160 Έλληνες Βυζαντινολόγοι από ελληνικά και ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, από τους οποίους οι 120 συμμετείχαν με επιστημονική ανακοίνωση.

Με τις επιστημονικές ανακοινώσεις του συνεδρίου, θα παρατεθούν και θα συζητηθούν τα πορίσματα των πλέον πρόσφατων επιστημονικών ερευνών για μια ποικιλία θεμάτων βυζαντινής και μεταβυζαντινής φιλολογίας, ιστορίας, αρχαιολογίας, τέχνης, δικαίου και επιστημών. Το Σάββατο μάλιστα θα ανακοινωθούν 7 ερευνητικά προγράμματα στον κλάδο και στη συνέχεια θα γίνει ο απολογισμός και η λήξη. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί και εκπαιδευτική επίσκεψη στη Μαρώνεια όπου την ξενάγηση θα πραγματοποιήσει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης Χρύσα Καραδήμα.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, 29/9/2023}