Έκκληση στις εγκύους να εμβολιαστούν

«Έχουμε και θανάτους εγκύων. Κάνω έκκληση για εμβολιασμό. Είναι για την ασφάλεια τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού»

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στον απόηχο της σημερινής ανακοίνωσης του ΕΟΔΥ, η κ. Γκάγκα ανέφερε πως τις τελευταίες ημέρες έφυγαν από τη ζωή ασθενείς ηλικίας 39 και 27 ετών, ενώ τόνισε πως έγκυες έχασαν τη ζωή τους και απηύθυνε έκκληση σε όσες γυναίκες εγκυμονούν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό. «Έχουμε και θανάτους εγκύων. Κάνω έκκληση για εμβολιασμό. Είναι για την ασφάλεια τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού», επεσήμανε.

Τα στοιχεία των ΥΠΕ

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας παρουσίασε στοιχεία από τις Υγειονομικές Περιφέρειες της επικράτειας με τη συντριπτική πλειονότητα των διασωληνωμένων να είναι ανεμβολίαστοι.

Η ίδια ανέφερε ότι στην 3η ΥΠΕ, σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 92 ασθενείς και το 93% είναι ανεμβολίαστοι. Σε θαλάμους με υψηλή ροή οξυγόνου νοσηλεύονται 30 ασθενείς με την πλειοψηφία ανεμβολίαστοι, 432 ασθενείς σε κοινούς θαλάμους με το 77% να είναι ανεμβολίαστοι. Στην 4η ΥΠΕ, νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 67 ασθενείς, το 91% ανεμβολίαστοι, και σε κοινούς θαλάμους 405 ασθενείς, το 73% ανεμβολίαστοι. Στην 5η ΥΠΕ, το 69% των ασθενών σε κοινούς θαλάμους είναι ανεμβολίαστοι.

Αναφερόμενη στις κλίνες ΜΕΘ, η κ. Γκάγκα σημείωσε πως δεν υπάρχει διασωληνωμένος σε ράντζο. «Μπορούμε να αυξήσουμε τις κλίνες, αλλά σε αυτή την περίπτωση, θα έχουμε προβλήματα με άλλους ασθενείς. Σαν πολιτεία κάνουμε όσα μπορούμε να φροντίσουμε όλους τους ασθενείς. Οσο περισσότερα τα κρούσματα, τόσο πιο δύσκολη η νοσηλεία. Κανένα σύστημα, σε καμία χώρα δεν είναι ανεξάντλητο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4.621 ανά ημέρα, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την καθηγήτρια διπλασιάστηκε ο δείκτης θετικότητας μέσα σε μόλις έναν μήνα, από το 1,09 στο 1,91, με τον κυλιόμενο αριθμό των τεστ να είναι σταθερός.

Αναφερόμενη στα επιδημιολογικά δεδομένα της επικράτειας, η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως υπάρχουν 35.000 ενεργά κρούσματα.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί κατά 35% τις δυο τελευταίες εβδομάδες, ενώ τόνισε ότι παρατηρείται αύξηση διασποράς στους εργασιακούς χώρους.

Σε ερώτηση για το τι ευθύνεται για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα, η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε πως ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό οι διασωληνωμένοι, ο καιρός και η Μετάλλαξη Δέλτα. 

Όσον αφορά την έγκριση για το χάπι της Merck στη Βρετανία και το πότε θα έρθει στην Ελλάδα, η κ. Γκάγκα τόνισε πως θα έρθουν τα φάρμακα στη χώρα, τις επόμενες εβδομάδες τα μονοκλωνικά και γίνονται συνεννοήσεις για τα χάπια Merck. Ωστόσο -όπως είπε- έχουμε 6.800 κρούσματα και θα έρθουν 10.000 χάπια, όχι 100.000. Στο πλαίσιο αυτό η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως «είναι ευχάριστο πως θα έχουμε φάρμακο, αλλά όλη η ουσία είναι το εμβόλιο».

Υπό ασφυκτική πίεση το ΕΣΥ στη Β. Ελλάδα

Εντείνονται οι ενδείξεις ότι το υγειονομικό σύστημα της Βορείου Ελλάδας τελεί υπό ασφυκτική πίεση.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, πέντε εντατικολόγοι από νοσοκομεία των Αθηνών αποφασίστηκε να μετακινηθούν στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ενισχύσουν την φροντίδα των περιστατικών covid-19, ύστερα από σχετική εντολή της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μ. Γκάγκα και σε συνεννόηση με την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας.

Θ. Ζαούτης: Κινητικότητα και «Δέλτα» ανεβάζουν τα κρούσματα στα παιδιά

Με αφορμή την έκρηξη κρουσμάτων που καταγράφεται στη χώρα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού. 

Συμφωνα με τον ίδιο δεν πρόκειται να ανακοινωθούν νέοι περιορισμοί που θα αφορούν εμβολιασμένους. Μιλώντας στο kathimerini.gr ο κ. Ζαούτης αναφέρθηκε στο υψηλό ποσοστό μολύνσεων σε παιδιά ηλικίας 4-18 ετών (σ.σ. σχεδόν 7.000 κρούσματα σε μία εβδομάδα) και τόνισε πως αυτό οφείλεται στην κινητικότητα, τον καιρό και στη μετάλλαξη Δέλτα που είναι πιο μεταδοτική.

Την ίδια ώρα, ανέφερε πως η σύγκριση του φετινού με τον περσινό χειμώνα είναι διαφορετική, καθώς ο αριθμός κρουσμάτων από μόνος του δεν αποτυπώνει την πληρή εικόνα.

Όπως είπε, στα αντίστοιχα επιδημιολογικά δεδομένα, πέρυσι η θετικότητα ξεπερνούσε το 5-6%, ενώ την περασμένη Δευτέρα ήταν στο 1,6%. «Φέτος έχουμε μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων, ατόμων που νοσούν ήπια ή είναι ασυμπτωματικοί, γεγονός που δεν αντιστοιχεί με το περσινό διάστημα, ενώ πραγματοποιούνται και πάρα πολλά τεστ», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις ειδικών για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, ο κ. Ζαουτης ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για να κάνει προβλέψεις.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, από www.kathimerini.gr, 4/11/2021}