Κυρ. Μητσοτάκης: Τέλος οι πωλήσεις βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων ΙΧ από το 2030

Τέσσερις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο περιβάλλον και στον ενεργειακό προσανατολισμό της χώρας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκονται στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου.

Με αναφορές στην πανδημία, αλλά και στην πράσινη πολιτική της κυβέρνησης ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Αναφερόμενος μάλιστα στην πράσινη πολιτική σε όρους καθημερινότητας σημείωσε ότι από το 2023 σε όλα τα νέα σπίτια που θα κατασκευάζονται θα απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου εκεί που υπάρχει επαρκές δίκτυο φυσικού αερίου.

Παράλληλα, από το 2025 όλα τα νέα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και το 1/3 των ενοικιαζόμενων οχημάτων, θα πρέπει να είναι ή ηλεκτρικά ή οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων. Και από το 2030 θα απαγορεύεται η πώληση νέων ΙΧ με κινητήρες εσωτερικής καύσης (σ.σ. αυτά που καίνε βενζίνη και diesel. Δεν έχουν κινητήρα εσωτερικής καύσης τα ηλεκτρικά, τα αυτοκίνητα με μπαταρία και τα υδρογονοκίνητα).

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε περαστικά στον Κώστα Καραμανλή.

-Κυριάκος Μητσοτάκης: Να ευχηθούμε περαστικά στον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών. Τον βλέπω. Περαστικά κύριε Υπουργέ. Φαντάζομαι ότι είστε σε καλή διάθεση, χαίρετε άκρας υγείας αν εξαιρέσετε τη διάγνωση, ή όχι;

-Κώστας Αχ. Καραμανλής: Ναι, ναι, με λίγο πονοκέφαλο, αλλά σαν μικρή ίωση.

-Κυριάκος Μητσοτάκης: Πολύ ωραία.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την εισήγηση του Κ. Μητσοτάκη:

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 4/11/2021}