Άρωμα… Γαλλίας στην Αλεξανδρούπολη! 

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης κατέπλευσε το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας η Γαλλική Φρεγάτα Languedoc B ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται να επισκεφθεί την πόλη και ο πρέσβης της Γαλλίας Patrick Maisonnave.

Να σημειωθεί ότι ο Γάλλος πρέσβης είχε επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη και τον περασμένο Νοέμβριο και συναντήθηκε και με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης. Μάλιστα τότε είχε δηλώσει ότι στα επόμενα χρόνια θα βλέπουμε όλο και περισσότερα πλοία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού να ελλιμενίζονται εδώ στην Αλεξανδρούπολη.

Επίσης είχε κάνει ειδική αναφορά στην επίσκεψή του στον Γαλλικό Σταθμό, που “δηλώνει την παρουσία της Γαλλίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια” καθώς και στον σύλλογο “Το Σπίτι της Αντουανέττας”, έναν σύλλογο “πάρα πολύ δυναμικό, ο οποίος προσπαθεί να μεταδώσει εδώ στην Αλεξανδρούπολη τη γλώσσα, τον πολιτισμό και τις αξίες της Γαλλίας”.

“Η Αλεξανδρούπολη είναι μία πόλη στην οποία αισθάνεται κανείς τη γαλλική παρουσία από πολύ παλιά. Νομίζω ότι θα επιστρέψω πριν από το επόμενο καλοκαίρι, γιατί η πρώτη επίσκεψη είναι διερευνητική, ενώ στις επόμενες ενισχύονται και εδραιώνονται οι δεσμοί που δημιουργούνται. Νομίζω ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του δυναμικού ανάπτυξης της χώρας παίζεται εδώ, στη βόρεια Ελλάδα, συνεπώς κι ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνογαλλικής σχέσης”.

Όσον αφορά την φρεγάτα Languedoc βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο πραγματοποιώντας επιχειρησιακή περιπολία.

Συγκεκριμένα στις 14 Μαρτίου 2023, και στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, διεξήχθη συνεκπαίδευση ADEX (Air Defence Exercise) 2 Μαχητικών Αεροσκαφών F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας με την Γαλλική Φρεγάτα FS LANGUEDOC της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (Standing NATO Maritime Group Two – SNMG 2), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Δείτε εδώ ένα σχετικό βίντεο

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, 10/4/2023}