Αλλάζουν παραβάσεις και πρόστιμα στο κυνήγι

Ενημέρωση από τον Παναγιώτη Χαλβατζή

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έτσι και φέτος, πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής το πρωί της Κυριακής 9 Απριλίου στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης. Κατά τη διάρκεια αυτής, έγινε διοικητικός και οικονομικός απολογισμός 2022, προϋπολογισμός και σχεδιασμός 2023, ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις που αφορούν τις κυνηγετικές οργανώσεις, προτάσεις μελών και συζήτηση.

Ένα από τα ζητήματα που ενδιαφέρει τους κυνηγούς αυτό το διάστημα είναι οι αλλαγές στη Νομοθεσία που αφορούν την επόμενη χρονιά. «Πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια έχουμε αλλαγή στις διατάξεις του Δασικού Κώδικα, που αφορούν κυρίως τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι παραβάσεις περί θήρας» εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Παναγιώτης Χαλβατζής, σύμφωνα με τον οποίο μέχρι τώρα υπήρχε μία πολύ αυστηρή διαδικασία, που όμως στην εφαρμογή της «δεν έφερνε αποτέλεσμα», αφού κωλυσιεργούσαν στα δικαστήρια οι υποθέσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων όχι σοβαρές.

Μετά τις αλλαγές «εφαρμόζεται η διαδικασία των διοικητικών προστίμων», δηλαδή αντίστοιχη διαδικασία με αυτή της Τροχαίας. Έτσι, στις περισσότερες περιπτώσεις επιβάλλονται πρόστιμα από 50 έως 3.000 ευρώ ή και αφαίρεση άδειας θήρας διάρκειας ανάλογης της σοβαρότητας της παράβασης. Τα πρόστιμα επιβάλλει το Δασαρχείο, ενώ δικαίωμα ελέγχου έχουν οι δασικοί υπάλληλοι, οι θηροφύλακες και τα αστυνομικά όργανα. Στα δικαστήρια θα καταλήγουν σοβαρές υποθέσεις για τις οποίες προβλέπεται ποινή φυλάκισης. Πάντως, ο Παναγιώτης Χαλβατζής μετέφερε την προσωπική του άποψη, ότι χρειάζεται ολική αναμόρφωση του νομικού πλαισίου που διέπει το κυνήγι, καθώς εδράζεται χρονικά στο 1967 χωρίς μεγάλες αλλαγές.

Η φετινή κυνηγετική περίοδος ξεκινάει στις 20 Αυγούστου, ενώ στο μεσοδιάστημα μπορεί να γίνουν κάποιες ενημερωτικές εκδηλώσεις για τα μέλη του συλλόγου. Μοναδική δραστηριότητα που συμβαίνει αυτό το διάστημα είναι η εκπαίδευση και η εκγύμναση των κυνηγόσκυλων, η οποία πρέπει να ασκείται σε συγκεκριμένες ζώνες που προβλέπονται από τις διατάξεις του Δασαρχείου.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 11/4/2023}