Οι Αμερικανοί κατασκόπευαν τους Τούρκους: Απόρρητο έγγραφο για ανάρμοστη συνάντηση στελεχών της ρωσικής Βάγκνερ για να αγοράσουν όπλα από την Τουρκία

Τα απόρρητα έγγραφα, που διέρρευσαν από το αμερικανικό Πεντάγωνο και άλλες υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών, δείχνουν και τον βρώμικο ρόλο της Τουρκίας στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία, μετά την άνανδρη εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022.

Το ερώτημα είναι το εξής: Η Τουρκία ή κάποιες τουρκικές εταιρείες πούλησαν όπλα στον ρωσικό όμιλο Wagner; Αν ναι, αυτό θα σήμαινε ότι η Τουρκία προμηθεύει και τις δύο πλευρές στον πόλεμο της Ουκρανίας και θα έκανε ακόμη πιο δύσκολη την δήθεν εξισορροπητική συμπεριφορά της Άγκυρας.

Τα απόρρητα έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ ομιλούν για μία ύποπτη συνάντηση τον Φεβρουάριο στελεχών της Βάγκνερ με κάποιες τουρκικές επαφές με στόχο να αγοράσουν όπλα για να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον της Ουκρανίας…

Τα έγγραφα κοινοποιήθηκαν στις 28 Φεβρουαρίου και στις 2 Μαρτίου στο Discord, μια πλατφόρμα συνομιλίας. Τα έγγραφα κοινοποιήθηκαν από έναν χρήστη σε έναν διακομιστή που ονομάζεται “Wow Mao”.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Washington Post, (κείμενο Shane Harris, Dan Lamothe), οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκτησαν πρόσβαση στα εσωτερικά σχέδια του διαβόητου ομίλου Wagner της Ρωσίας, ενός ιδιωτικού στρατιωτικού εργολάβου που παρείχε δυνάμεις στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας σε διάφορα μέρη, ανά τον κόσμο. Και βεβαίως στην Ουκρανία.

Η  Βάγκνερ επιδίωξε να αγοράσει όπλα από την Τουρκία, σύμμαχο του ΝΑΤΟ, που δημιουργεί προβλήματα στη Δυτική Συμμαχία. Αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το πάγωμα της ένταξης, αρχικά της Φινλανδίας, και μέχρι σήμερα και της Σουηδίας, οφείλεται στη φιλία του Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Με λίγα λόγια ο Τούρκος πρόεδρος εκτελεί υπηρεσία για τον αυταρχικό δικτάτορα της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα:

Στις αρχές Φεβρουαρίου, το προσωπικό της Wagner «συναντήθηκε με τουρκικές επαφές για να αγοράσει όπλα και εξοπλισμό από την Τουρκία για τις (πολεμικές) προσπάθειες της Vagner στο Μάλι και την Ουκρανία», αναφέρει ένα από τα έγγραφα, χρησιμοποιώντας μια παραλλαγή στην ορθογραφία του ονόματος της ομάδας.

Το έγγραφο σημειώνει περαιτέρω ότι ο μεταβατικός πρόεδρος του Μάλι, Assimi Goïta, «είχε επιβεβαιώσει ότι το Μάλι μπορούσε να αποκτήσει όπλα από την Τουρκία για λογαριασμό του Vagner».

Δεν είναι σαφές από την έκθεση τι μπορεί να γνώριζε η τουρκική κυβέρνηση για τις προσπάθειες της Βάγκνερ ή αν αποδείχθηκαν καρποφόρες.

Αλλά η αποκάλυψη ότι ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ μπορεί να βοηθούσε τη Ρωσία στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας θα μπορούσε να αποδειχθεί εκρηκτική, ιδιαίτερα καθώς η Τουρκία επιχείρησε να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας στις τάξεις της υπερατλαντικής στρατιωτικής συμμαχίας. Για τη Φινλανδία άναψε πράσινο φως πριν από δύο εβδομάδες.

Εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία στην αμερικανική εφημερίδα. Η πρεσβεία του Μάλι στην Ουάσιγκτον δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Δύο άλλες σελίδες από το αρχείο πληροφοριών που διέρρευσε μιλούν για τα σχέδια της Βάγκνερ να προσλάβει Ρώσους κρατούμενους για να πολεμήσουν στην Ουκρανία και σημειώνουν ότι ο ρωσικός στρατός έχει εξαρτηθεί από τους ιδιώτες στρατιώτες της ομάδας αυτής.

Όπως και το έγγραφο για τις συναντήσεις με τη συμμετοχή της Τουρκίας, αυτές αναφέρουν ότι οι πηγές τους προέρχονται από «πληροφορίες σημάτων», μια αναφορά σε ηλεκτρονικές υποκλοπές και υποκλοπές επικοινωνιών.

Οι αξιωματούχοι θεωρούν γενικά αυτές ως από τις πιο παραγωγικές μορφές συλλογής πληροφοριών, αλλά είναι δυνητικά «ευπαθείς» εάν εκτεθούν.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες παρακολουθούν τους αντιπάλους τους, αλλά και συμμάχους τους, όπως η Τουρκία, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που διέρρευσαν.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xanthitimes.gr/, πληροφορίες από την εφημερίδα The Washington Postκείμενο Shane Harris, Dan Lamothe, 10/4/2023}