Το προσκύνημα της Αγίας Μαρίνας στο Μαΐστρο της Αλεξανδρούπολης

Επίκεντρο του θρησκευτικού ενδιαφέροντος των απανταχού Θρακιωτών γίνεται και πάλι ο Μαΐστρος του δήμου Αλεξανδρούπολης (ο οικισμός απέχει 3 χλμ από την πόλη). Κι αυτό γιατί στην εκκλησία του οικισμου φιλοξενείται εδώ και πολλές δεκαετίες η εικόνα της Αγίας Μαρίνας, τη μνήμη της οποίας τιμά η Ορθδόδοξη Εκκλησία στις 17 Ιουλίου.

Η συγκεκριμένη εικόνα δωρήθηκε στην εκκλησία το 1932 από οικογένεια προσφύγων που έφτασαν στον οικισμό μετά την Ανταλλαγή των Πληθυσμών το 1922. Κτήτωρ της εικόνας ήταν η Ειρηνη Αμπατζή, η οποία λέγεται ότι είχε ιδιαίτερη πνευματική επαφή με την Αγία Μαρίνα.

Η παράδοση θέλει την αείμνηστη Ειρήνη Αμπατζή να βλέπει συνεχώς οράματα καθ’ υπόδειξη της Αγίας η οποία είναι γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, ιδιαίτερα δε σε ψυχικά ασθενείς.

Η φήμη της συγκεκριμένης εικόνας πάντως έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια της Θράκης και κάθε χρόνο στη γιορτή της συρρέει πλήθος πιστών στον μικρό οικισμό για να προσκυνήσει τη χαρη της. Αποτελεί δε, συνήθεια πολλών, να διανυκτερεύουν στο προαύλιο του ναού τη νύχτα της παραμονής της γιορτής.

Το προσκύνημα της Αγίας Μαρίνας στο Μαΐστρο της Αλεξανδρούπολης 1