Ενεργοποιείται χάρτης υγειονομικής ασφάλειας για τον κορωνοϊό

Με 4 επίπεδα ετοιμότητας

Τα τελευταία δεδομένα για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα δημοσίευσε χθες το απόγευμα ο ΕΟΔΥ. Αναλυτικά: Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 06 Οκτωβρίου 2020 (ώρα 15:00). Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 399, εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 33 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 20541 (ημερήσια μεταβολή +2.0%), εκ των οποίων 55.9% άνδρες. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 3, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 420 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 87 (72.4% άνδρες).

Χαρδαλιάς: Ενεργοποιείται χάρτης υγειονομικής ασφάλειας με 4 επίπεδα ετοιμότητας

Της ανακοίνωσης του ΕΟΔΥ ακολούθησε η κοινή συνέντευξη τύπου του καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή ένα πλαίσιο στοχευμένων μέτρων και κανόνων, που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας,

O κος Χαρδαλιάς έκανε λόγο για χάρτη υγειονομικής ασφάλειας με 4 επίπεδα ετοιμότητας, τα εξής: Επίπεδο ένα, ετοιμότητας. Επίπεδο δύο, επιτήρησης. Επίπεδο τρία, αυξημένης επιτήρησης. Επίπεδο τέσσερα, αυξημένου κινδύνου. Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες με τους νέους επιδημιολογικούς δείκτες ανά περιοχή.

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 10.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του Συστήματος Υγείας, πχ τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή ΜΕΘ, και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης και της συσχέτισης κρουσμάτων και των επαφών τους.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 6/10/2020}