«Ντρίμπλα» Χαρδαλιά για την κατάσταση στο συνοριακό σημείο διέλευσης Νυμφαίας

Η ημι-λειτουργία και ο τουριστικός αποκλεισμός

Με έναν ‘έξυπνο’ τρόπο απάντησε σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Δημήτρη Χαρίτου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Η ερώτηση είχε αντικείμενο το ‘κλείσιμο’ των συνοριακών σημείων διέλευσης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (και αίτημα το άνοιγμά τους), πλην όμως ο υφυπουργός εντόπισε μία τεχνική λεπτομέρεια στην ερώτηση, στην οποία ‘πάτησε’ για να υπεκφύγει μίας αναλυτικότερης απάντησης.

Η απάντηση Ν. Χαρδαλιά έχει ως εξής: «Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου και σε ό,τι μας αφορά, σας γνωρίζουμε ότι -εξαιρουμένων δύο ειδικών περιπτώσεων (Αγίου Κωνσταντίνου Ξάνθης και Καστανιές Ορεστιάδας)- ουδέποτε ανεστάλη η λειτουργία των θεσμοθετημένων συνοριακών σημείων διέλευσης που βρίσκονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ο δε τρόπος λειτουργίας τους προσαρμόστηκε στην κείμενη νομοθεσία, προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Περαιτέρω, δυνάμει της υπ’ αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 45237 από 15-07-2020 Κ.Υ.Α. (Φ.Ε.Κ. Β’ – 2874) αποφασίστηκε η επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, για το χρονικό διάστημα από 15.7.2020 έως και 31.7.2020, ενώ με την υπ’ αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 45231 από 15-07-2020 (Φ.Ε.Κ. Β’ – 2868) ομοία, αποφασίστηκε η επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού συνδέσεων με την Τουρκία, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σουηδία, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. 

Ως εκ τούτου, τα διαλαμβανόμενα στη εν θέματι ερώτηση ζητήματα, ρυθμίστηκαν με διατάξεις των ανωτέρω Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων».

Η ουσία της απάντησης

Η ουσία της απάντησης έγκειται στο ότι «ο τρόπος λειτουργίας τους προσαρμόστηκε στην κείμενη νομοθεσία», δηλαδή εν προκειμένω για το συνοριακό σημείο διέλευσης Μακάζα-Νυμφαία, από 1η Ιουλίου 2020 απαγορεύεται η είσοδος τουριστών.

Ωστόσο, αυτό ήταν το μείζον ερώτημα που έθεσε ο βουλευτής, στο οποίο απάντηση δεν πήρε, γι’ αυτό με νέα ανακοίνωσή του καταλογίζει «έλλειψη σοβαρότητας», «απίστευτη προχειρότητα» και «ανευθυνότητα στο μεγαλείο της με θύματά της, δυστυχώς, τον τουρισμό».

Πάντως, ο υφυπουργός δεν είπε… ψέματα. Το συνοριακό σημείο Μακάζα-Νυμφαία δεν έκλεισε ποτέ στο 100% του, ωστόσο (πρώτον) έχει κλείσει για τους εισερχόμενους τουρίστες με καταστροφικές επιπτώσεις στον τουρισμό και (δεύτερον) δεν έχει κλείσει για τους Έλληνες, οι οποίοι ακόμη σπεύδουν για ψώνια στη Βουλγαρία, κάτι που επιφέρει υγειονομικούς κινδύνους και οικονομικές επιπτώσεις στη Ροδόπη.

Άλλωστε, όπως κατέγραψε ο «Χ» στη χθεσινή έκδοση, το διάστημα της απαγόρευσης εισόδου τουριστών μέσω Νυμφαίας στην Ελλάδα (1-21 Ιουλίου 2020), πραγματοποίησαν έξοδο προς Βουλγαρία μέσω Νυμφαίας 8.692 ημεδαποί και είσοδο 7.301 ημεδαποί, κάτι που αποδεικνύει τα ‘δύο μέτρα και σταθμά’ που έχει κρατήσει μέχρι στιγμής η Πολιτεία.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 25/7/2020}