Δύο χρηματοδοτικά «εργαλεία» για την συντήρηση και «διάσωση» των παραδοσιακών κτιρίων ανακοίνωσε από την Ξάνθη ο Γ.Γ. του ΥΠ.ΕΝ

Ευθ. Μπακογιάννης: «Τράπεζα Γης» και «ΔΙΑΤΗΡΩ» για την συντήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς – Μ. Τσέπελης: Να κάνουμε την παλιά πόλη μας, κόσμημα!

Αυτοψία στα κτίρια επί της Οδού Αγίου Γεωργίου 6 και επί της Οδού Πυγμαλίωνος Χρηστίδη 15 στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, που χαρακτηρίζονται διατηρητέα αλλά και… «ετοιμόρροπα» έκανε σήμερα ο  Γενικός Γραμματέας  Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, του ΥΠΕΝ κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ, ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης κ. Γιάννη Ζερενίδη, αλλά και τον αντιπρόεδρο του ΤΕΕ Θράκης κ. Βασίλη Ασημίδη, αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα εν λόγω κτίρια, ενώ ακολούθως ανακοίνωσε από την Ξάνθη την υλοποίηση του προγράμματος «ΔΙΑΤΗΡΩ» (κατά το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ») και παράλληλα αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του υπουργείου σχετικά με την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών αναφορικά με την αποκατάσταση τέτοιων κτιρίων με σημαντική πολιτιστική-αρχιτεκτονική ταυτότητα.

Ανάμεσα σε αυτές πέραν του προαναφερόμενου προγράμματος, ξεχωρίζουν τόσο η «ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΗΣ» όσο και το νέο πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» που θα φροντίσει τα δημόσια κτίρια, στο πλαίσιο της ενεργειακής αναβάθμισής τους.

«Τράπεζα γης», «Διατηρώ» και… εκμετάλλευση των κτιρίων από τους δήμους

Μιλώντας για όλα τα παραπάνω, ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε ότι:

Η επίσκεψη σχετίζεται με ένα πλάνο επισκέψεων που έχει αναλάβει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο. Ανάλογες κάνει και το Υπουργείο Υποδομών. Πρόκειται για επισκέψεις σε κτίρια που είναι επικίνδυνα ή επικινδύνως ετοιμόρροπα ή κτίρια τα οποία χρήζουν μιας προστασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε και η επίσκεψή μου στην Β. Ελλάδα. Νομίζω ότι η συνεργασία που έχουμε με τον Δήμαρχο Ξάνθης είναι εξαιρετική. Από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα που έκανε το υπουργείο και απέστειλε κατάλογο με κτίρια τα οποία έχουν κριθεί ότι χρήζουν κάποιας προστασίας.

Ενημέρωσα και τον δήμαρχο ότι το υπουργείο θα αναλάβει κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες για αποκατάσταση αυτών των κτιρίων.

Ήδη θεσμοθετήσαμε στο χωροταξικό νομοσχέδιο την «Τράπεζα Γης», ένα εργαλείο που δίνει την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των διατηρητέων κτιρίων, να δίνουν το υπόλοιπο του συντελεστή στην «Τράπεζα Γης» και να παίρνουν χρήματα για να μπορούν να αποκαθιστούν το ακίνητό τους.

Το δεύτερο είναι ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης, ετοιμάζουμε ένα πρόγραμμα που λέγεται «ΔΙΑΤΗΡΩ» (κάτι αντίστοιχο με το «Εξοικονομώ» το οποίο είναι και επίκαιρο στις ημέρες μας).

Θα είναι ένα πρόγραμμα για τα διατηρητέα κτίρια για τα οποία θα μπορούν να ζητήσουν χρηματοδότηση για αποκατάσταση του φέροντος οργανισμού, των όψεων, της στέγης, των στοιχείων που χρήζουν αποκατάστασης. Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα που έχει ήδη μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Το τρίτο, αφορά πάλι στο Χωροταξικό Νομοσχέδιο. Δόθηκε η δυνατότητα στους δήμους, με το εργαλείο της επίσπευσης των ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων, να μπορούν – ένα μέρος των ιδιοκτησιών που θα κρίνει ο δήμος μετά από έναν σχεδιασμό ότι πρέπει να περάσει στην ιδιοκτησία του – να δίνονται χρήματα (το κεντρικό κράτος)  για να απαλλοτριώνονται αυτά τα κτίρια, αλλά να παίρνουν τα χρήματά τους οι ιδιοκτήτες και ο δήμος να αξιοποιεί αυτό το κτιριακό απόθεμα, σε πολιτιστικές δραστηριότητες ή χρήσεις που μπορούν να αποφέρουν και κάποια έσοδα. Στόχος είναι, να μπορέσουμε να αναβιώσουμε, να αξιοποιήσουμε και να αποκαταστήσουμε το αστικό περιβάλλον σε όλο αυτό το πολύτιμο κτιριακό απόθεμα που έχει αυτήν την ιστορία και αυτή την αρχιτεκτονική, έτσι ώστε να γίνει πιο ελκυστικό, πρώτα από όλα για τους ίδιους τους κατοίκους και δεύτερον να προσελκύσει και επισκέπτες από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο:

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 15/12/2020}