Βουλευτικές Εκλογές 2019: Μεγάλα ποσοστά αποχής «βλέπουν» οι νέοι για τους…νέους

Απογοήτευση, δυσπιστία, αδιαφορία και…καλοκαίρι οι ανασταλτικοί παράγοντες για να προσέλθουν στις «κάλπες» – Στ. Μούρκα και Γ. Κωστούδης μιλούν στην «Θ»

Με «πρωταγωνίστρια» την αποχή, διεξήχθησαν οι Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές αλλά και οι Ευρωεκλογές κατά την 26η Μαΐου. Αποχή, η οποία μάλιστα αυξήθηκε κατά τον Β΄γύρο με τα μεγαλύτερα ποσοστά να αφορούν κυρίως στους νέους.

Νέοι, οι οποίοι λόγω της απογοήτευσης ή και της αδιαφορίας για την πολιτική, δεν άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα και οι οποίοι ωστόσο καλούνται για άλλη μια φορά να το πράξουν κατά τις Βουλευτικές Εκλογές της 7ης Ιουλίου. Θα το πράξουν όμως;

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» δύο νεαροί Ξανθιώτες και πιο συγκεκριμένα η Σταυρούλα Μούρκα φοιτήτρια του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Γραμματείας Τουρισμού και Πολιτισμού της ΟΝΝΕΔ καθώς και ο Γιάννης Κωστούδης, φοιτητής Δημοσιογραφίας και Μέσων Επικοινωνίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Δυο νέοι άνθρωποι που όπως επισήμαναν, θα προσέλθουν στις κάλπες και θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα της «συμμετοχής» προς όλους τους συνομηλίκους τους.

«ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΘΑ ΑΠΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ»

Ειδικότερα η δις Μούρκα, ανέφερε επακριβώς ότι «γενικότερα θεωρώ ότι οι νέοι θα απέχουν και σε αυτές τις εκλογές. Δεν έχουν πάρει αρκετά «ζεστά» την όλη διαδικασία. Δεν έχουν σωστή ενημέρωση, οι μεγαλύτεροι δεν προσπαθούν να προσεγγίσουν τους νέους και γενικότερα είναι αρκετά προκατειλημμένοι ως προς την εκλογική διαδικασία. Θεωρώ ότι είναι πραγματικά λάθος όλη αυτή η διαπαιδαγώγηση (ακόμη και μέσα στα σχολεία). Αν και ένας δεκαεπτάχρονος, μπορεί να πάρει μέρος στην εκλογική διαδικασία, αυτό δεν φαίνεται στις…κάλπες. Όπως είδαμε και η αποχή ήταν μεγάλη αλλά και το ποσοστό που πήγε να ψηφίσει δεν εκπροσωπούσε τις νεαρές ηλικίες. Εκτιμώ λοιπόν ότι και πάλι η αποχή θα είναι ίδια και ότι το ποσοστό συμμετοχής των νέων στην εκλογική διαδικασία δεν θα αυξηθεί».

«ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ Ή ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ»

«Προσωπικά, επειδή θεωρώ ότι ο πολίτες πρέπει να έχουν και έχουν το δικαίωμα του λόγου, σαφώς και θα πάω στην κάλπη για να εκφράσω την άποψή μου. Πρέπει να εκμεταλλευθούμε την δυνατότητα αυτή που μας δίνεται. Άλλωστε αυτοί που μας διοικούν είναι αυτοι που επιλέγουμε. Με το να απέχουμε ή με το να ψηφίζουμε «λευκό», δίνουμε το «δικαίωμα» να επιλέξουν κάποιοι άλλοι για εμάς» συνέχισε η ίδια  τονίζοντας ότι «η στάση αυτήν των νέων (σ.σ. να απέχουν) δεν θεωρώ ότι έχει να κάνει ούτε με την εποχή ούτε με την κατάσταση που επικρατεί αυτήν την στιγμή. Οι νέοι άνθρωποι δεν βλέπουν τα πράγματα από την θετική πλευρά, διότι είναι απογοητευμένοι. Δεν μπορούν να εμπιστευθούν τον πολιτικό (ανεξαρτήτως κόμματος ή παράταξης) και δεν θέλουν να του δώσουν «βήμα». Οπότε προτιμούν να πάνε στην παραλία και να πιούν τον καφέ τους από το να ψηφίσουν. Θεωρούν ότι δεν υπάρχει ικανός πολιτικός και αυτό είναι το «λάθος». Βέβαια από την άλλη, έχουν δώσει και οι πολιτικοί δικαιώματα από μέρους τους για την παραπάνω άποψη».

 «ΨΗΦΙΣΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ Ή ΟΙ ΦΙΛΟΙ»

Κλείνοντας η δις Μούρκα σημείωσε ότι «εγώ θα έλεγα προς όλους τους συνομηλίκους μου ότι καλούμαστε όλοι να ψηφίσουμε όχι αυτό που μας υποδεικνύει ο γονέας ή αυτό που μας λέει ο φίλος αλλά αυτό που εμείς πιστεύουμε και αυτό που μας αντιπροσωπεύει, διότι με αυτό θα πορευθούμε στο μέλλον. Είμαστε υποχρεωμένοι να προσέλθουμε στις κάλπες. Πέρα από το ότι είναι δικαίωμά μας να επιλέξουμε, είναι και καθήκον μας να το κάνουμε. Δεν πρέπει να βλέπουμε «χαλαρά» τις εκλογές. Είναι πολύ σημαντικό να παίρνουμε αποφάσεις και εφόσον δίνεται το δικαίωμα στους εκλογείς να ψηφίζουν από 17 χρονών, είναι ακόμη πιο σημαντικό διότι λαμβάνονται υπόψιν όλες οι ηλικιακές ομάδες».

 «ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ – ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΩ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ»

Από την πλευρά του ο κ. Κωστούδης επισήμανε ότι «θεωρώ πως οι εκλογές της Κυριακής, όπως και όλες οι εκλογές, είναι πολύ κρίσιμες για την χώρα. Γι’ αυτό θα πάω να ψηφίσω. Οι εκλογές αποτελούν μία ευκαιρία για τους πολίτες να εκφράσουν τη γνώμη τους, αφού είναι και ένα από τα σημαντικότερα δικαιώματά τους. Η αποχή «θολώνει» το τελικό αποτέλεσμα, ενώ όσοι επιλέγουν να μην ψηφίσουν, καταλήγουν να μην εκπροσωπούνται οι απόψεις τους. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια λόγω της απογοήτευσης των πολιτών για σημαντικά ζητήματα της καθημερινότητας η αποχή αυξάνεται. Φέτος, για πρώτη φορά οι εκλογές διεξάγονται τον Ιούλιο, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση αυτής της τάσης. Πολλοί φαίνεται πως μάλλον θα προτιμήσουν να μείνουν στα σπίτια τους ή να πάνε σε κάποια παραλία παρά να ψηφίσουν. Ελπίζω πως τόσο η κρισιμότητα των εκλογών, όσο και η καμπάνια κατά της αποχής, θα  λειτουργήσουν θετικά».

«ΕΚΦΡΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΟΥΝ…ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ»

 «Μεταξύ φίλων και γνωστών παρατηρώ ότι ένα μεγάλο μέρος τους θα επιλέξει να ψηφίσει. Ταυτόχρονα, όμως, ένα άλλο μεγάλο μέρος, που έχει προγραμματίσει διακοπές ή βρίσκεται στο εξωτερικό, λόγω των πρόωρων εκλογών δεν θα ψηφίσει» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «το μήνυμά μου προς τους συνομηλίκους μου και γενικότερα τους νέους είναι πως η ψήφος τους σε αυτές τις εκλογές αλλά και σε όλες τις εκλογές είναι απαραίτητη για να αποφευχθούν περίεργα αποτελέσματα, όπως η άνοδος ακραίων κομμάτων. Παράλληλα όσοι ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, θα νιώσουν και οι ίδιοι πως εκφράζονται οι απόψεις και οι ιδέες τους».

{Πηγή δημοσίευσης: www.thraki.com.gr, 2/7/2019}