Οι προβληματισμοί επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής

Ο Πάρης Γραβουνιώτης Β΄ αντιπρόεδρος του ΠΑΣΕΒΙΠΕ και διευθυντής παραγωγής της χαρτοβιομηχανίας Elina στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής εξηγεί αναλυτικά στον "Χ" τα όσα τέθηκαν επί τάπητος στην συνάντηση – "Στη Ροδόπη έχουμε μια καταπληκτική βιομηχανική περιοχή, όμως επειδή σήμερα υπολειτουργεί επιβαρύνονται οι ελάχιστες επιχειρήσεις και τελικά καταλήγουμε να πληρώνουμε μια υπερφίαλη δομή", λέει ο κος Γραβουνιώτης

Συνάντηση εργασίας με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα, είχε την Τετάρτη 29/5/2019 το νεοεκλεγέν προεδρείο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων ΒΙ.ΠΕ. (ΠΑΣΕΒΙΠΕ). Στη συνάντηση ήταν παρόντες, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Πέτρος Μαντάς, ο Α΄ αντιπρόεδρος Ελευθέριος Αντωνακάκης, ο Β’ αντιπρόεδρος Παρασκευάς Γραβουνιώτης και ο γενικός γραμματέας Γεώργιος Καραγιάννης.

Η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και με διάθεση συνεργασίας και συναντίληψης μεταξύ των δύο πλευρών. Το προεδρείο του ΠΑΣΕΒΙΠΕ είχε την ευκαιρία να κάνει μια συζήτηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα, για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, στην βάση των ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν πρόσφατα από την Βουλή, για την ενίσχυση και ανάπτυξη των Βιομηχανικών Περιοχών και Επιχειρηματικών Πάρκων.

Παράλληλα, το προεδρείο του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις και για τις αλλαγές στην ΕΤΒΑ – ΒΙ.ΠΕ. που πρότειναν προ ημερών, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας.

Το παρελθόν και το παρόν των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στις βιομηχανικές περιοχές, κυριάρχησε στο διάλογο, με τον Πάρη Γραβουνιώτη Β’ αντιπρόεδρο του ΠΑΣΕΒΙΠΕ και διευθυντή παραγωγής της χαρτοβιομηχανίας Elina στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής να εξηγεί αναλυτικά τα όσα τέθηκαν επί τάπητος στην παραπάνω συνάντηση.

Για τις βιομηχανικές περιοχές που διαχειρίζεται η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ΑΕ από τις οποίες απορρέουν κάποιες υπερβολικές χρεώσεις που πρέπει να σταματήσουν άμεσα ή να διερευνηθούν άμεσα ως προς το ύψος τους και ως προς την φύση τους, μίλησε ο κος Γραβουνιώτης επεξηγώντας “οι χρεώσεις είναι υπερβολικές και γι’ αυτό υπάρχουν πλέον πολλές υποθέσεις που τις διερευνά η δικαιοσύνη. Δυστυχώς ο τρόπος με τον οποίον υπογράφτηκε ο νόμος το 2011 προστατεύει ουσιαστικά το μονοπώλιο της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Ειδικά για την ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, που είναι και η μεγαλύτερη στην περιφέρεια, κάθε χρόνο φεύγουν 100.000 ευρώ από τα χρήματα που πληρώνουν οι επιχειρήσεις και πάνε σε κάποιες κεντρικές υπηρεσίες στην Αθήνα που κανείς δεν ξέρει που αποδίδονται. Αυτό είναι πέραν των όποιων υπερβολικών χρεώσεων μπορεί να γίνονται στις υπηρεσίες που έχει η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ΑΕ στην βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής τις οποίες έχουμε εντοπίσει”.

Στην χώρα μας σήμερα η βιομηχανική πολιτική δεν προβλέπει βασικά θέματα ανταγωνιστικότητας και χωροταξίας των βιομηχανικών περιοχών. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο το 5% των βιομηχανιών είναι εγκατεστημένες εντός βιομηχανικών περιοχών και πάρκων. Αυτό είναι ένα ελάχιστο ποσοστό, σημειώνει ο κος Γραβουνιώτης και δηλώνει πως “όσοι βρεθήκαμε εντός βιομηχανικής περιοχής είμαστε όμηροι μιας μονοπωλιακής κατάστασης και αυτό από μόνο του είναι προβληματικό. Στη Ροδόπη έχουμε μια καταπληκτική βιομηχανική περιοχή, με φυσικό αέριο, με πρόσβαση στον κάθετο άξονα, με πρόσβαση στην Εγνατία οδό, με τα λιμάνια κοντά. Όμως επειδή σήμερα υπολειτουργεί επιβαρύνονται οι ελάχιστες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα μια κοινόχρηστη δομή, της οποίας το νόημα είναι να την μοιράζονται πολλοί και να είναι φθηνή, τελικά καταλήγουμε να πληρώνουμε μια υπερφίαλη δομή”.

Ο Πάρης Γραβουνιώτης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του κου Πιτσιόρλα κάνοντας λόγο για έναν άνθρωπο διορατικό που αντιλαμβάνεται σε ποια εποχή και οικονομία ζούμε.

Παράλληλα επειδή οι εθνικές εκλογές είναι πολύ κοντά, ο κος Γραβουνιώτης τόνισε πως όποιοι εκλεγούν “πρέπει να είναι κοντά στις βιομηχανικές επιχειρήσεις, διότι χτίστηκαν με πολύ αγώνα τις περασμένες δεκαετίες, είναι λίγες και θα πάρει καιρό να χτιστούν νέες μεταποιητικές μονάδες” και πρόσθεσε “δεν νομίζω να υπάρχει κόμμα ή πολιτικός που να μην καταλαβαίνει την ανάγκη ενίσχυσης της βιομηχανίας. Και όταν του παρουσιάζονται συγκεκριμένα θέματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη οφείλει να τα σεβαστεί και να τα καταλάβει αλλιώς εγώ θα υποψιαζόμουν άλλων ειδών κίνητρα. Από τη μια καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να πείσεις και χρειάζεσαι στοιχεία δεν μπορεί να έρχεται ο καθένας και να πει έχουμε πρόβλημα και να πάρει το μέρος σου. Δεν είναι το θέμα να πάρουμε το μέρος της μίας ΑΕ ή της άλλης ΑΕ, εδώ τίθεται θέμα ότι οι βιομηχανικές περιοχές στην Ελλάδα θα έπρεπε να είναι αναπτυξιακό εργαλείο και έχουν καταλήξει να είναι ένα τσιφλίκι ουσιαστικά”.

Μετά το τέλος της συνάντησης με τον κο Πιτσιόρλα, το προεδρείο του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, ανταποκρινόμενο σε πρόσκληση του ΣΕΒ, είχε συνάντηση με τον νέο διευθυντή Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών κ. Μουτσόπουλο, που αντικαθιστά την Μαρίνα Σπυριδάκη στην θέση αυτή. Έγινε μια ανασκόπηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο Συνδέσμων και αντηλλάγησαν απόψεις για την εξέλιξη των θεμάτων των Επιχειρηματικών Πάρκων και Βιομηχανικών Περιοχών.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 8/6/2019}