Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μεγαλώνει

Εκτός από τα Τμήματα σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, «ενσωματώνονται» τα Τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου σε Διδυμότειχο, Καβάλα και Δράμα


Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης: «Ισχυροποιούμε πολύ το Δημοκρίτειο. Δημιουργούμε έναν πανίσχυρο περιφερειακό πυλώνα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης»

Πρύτανης ΔΠΘ Φώτης Μάρης: «Η απόφαση μάς ενισχύει στη συνολική κλίμακα των Πανεπιστημίων στη χώρα και μάς προετοιμάζει για τις δύο μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε»

Ως ένα «δώρο» ανήμερα της εθνικής εορτής, χαρακτήρισε την εξαγγελία του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη, ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης θα ενσωματώσει τα Τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου σε Διδυμότειχο, Καβάλα και Δράμα, ο πρύτανης ΔΠΘ Φώτης Μάρης.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης γίνεται το 3ο μεγαλύτερο πανελλαδικά, ενώ πλέον θα έχει αντί για Τμήματα σε 4 πόλεις (Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα) σε 7 (αφού προστίθενται Διδυμότειχο, Καβάλα, Δράμα).

Φωτογραφία αρχείου από την παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της τότε υπουργού Παιδείας,
Νίκης Κεραμέως, φέτος τον Ιανουάριο στην Κομοτηνή, όταν υιοθετήθηκε η πρόταση του ΔΠΘ για γεωγραφική επέκταση στην Ανατολική Μακεδονία και το Διδυμότειχο


Ισχυροποιείται το ΔΠΘ
Η εξέλιξη αυτή από τη μία ικανοποιεί τις προσδοκίες της Πρυτανικής Αρχής του ΔΠΘ, από την άλλη επιβεβαιώνει το προ έτους ρεπορτάζ του «Χ» για τη βούληση του πρωθυπουργού να ικανοποιήσει το αίτημα του ΔΠΘ για γεωγραφική επέκταση.

Την υπόσχεση έκανε και δημόσια ο πρωθυπουργός, προεκλογικά φέτος τον Ιανουάριο, όταν σε κεντρική του ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, είχε εξαγγείλει ότι το ΔΠΘ θα καταστεί το 3ο μεγαλύτερο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της χώρας. Στην ίδια ομιλία είχε εξαγγείλει τη λειτουργία Τμήματος Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο και Τμήματος Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή.

Στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται κι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού επί του θέματος, ενώ ήδη δημόσια μίλησε επ’ αυτού ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. «Ισχυροποιούμε πολύ το Δημοκρίτειο. Δημιουργούμε έναν πανίσχυρο περιφερειακό πυλώνα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, με ίδρυση νέων Τμημάτων και απορρόφηση υφιστάμενων από το Διεθνές Πανεπιστήμιο, ώστε το ΔΠΘ να γίνει ουσιαστικά ο μόνος πανεπιστημιακός πυλώνας» δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η επέκταση αυτή ακουμπά σε λόγους όχι μόνο εκπαιδευτικούς, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, αλλά κι εθνικούς, προς στήριξη της ακριτικής Περιφέρειας ΑΜΘ.

Οι φοιτητικές εστίες στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής σήμερα

Η προσπάθεια απέδωσε καρπούς
«Είναι μία προσπάθεια μηνών, μετά την ενημέρωση του πρωθυπουργού πριν από μερικούς μήνες στην Κομοτηνή και την πρωτοβουλία που πήρε κι ανακοίνωσε για την ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με στόχο να γίνει το τρίτο μεγαλύτερο στη χώρα» σημείωσε μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρύτανης του ΔΠΘ Φώτης Μάρης.

Έκτοτε έγιναν αρκετά βήματα, γι’ αυτό ο πρύτανης ευχαρίστησε δημόσια τον πρωθυπουργό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «γνωρίζει τα θέματα του Πανεπιστημίου μας καλύτερα από πολλούς άλλους στη Θράκη. Ξέρει ακριβώς ποιο είναι το πλάνο της Διοίκησης. Υιοθέτησε όλη την προσπάθεια, συμμετείχε και συντόνισε αυτή».

Η επέκταση σε Τμήματα και πόλεις
Σύμφωνα με το σχέδιο που έκανε γνωστό μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρύτανης Φώτης Μάρης, από τη μία στο ΔΠΘ ενσωματώνονται Τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου σε Δράμα, Καβάλα, Διδυμότειχο, από την άλλη επιτέλους προχωρούν στην πράξη τα Τμήματα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο και Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή.

Πιο αναλυτικά, τα Τμήματα Πληροφορικής, Χημείας και Φυσικής (δηλαδή ολόκληρη η Σχολή Θετικών Επιστημών) με έδρα την Καβάλα ενσωματώνονται στο ΔΠΘ. Επίσης, τα Τμήματα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικών, Διοίκησης & Τεχνολογίας που λειτουργούν στην Καβάλα ενσωματώνονται επίσης στο ΔΠΘ.

Το Τμήμα Οινολογίας στη Δράμα μετονομάζεται σε Τμήμα Αμπελουργίας & Οινολογίας κι ενσωματώνεται στο ΔΠΘ. Το Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας αναμένεται να αναδιαρθρωθεί κι έπειτα να ενσωματωθεί στο ΔΠΘ.


Το Τμήμα Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου ενσωματώνεται στο ΔΠΘ κι αλλάζει έδρα, καθώς μεταφέρεται στην Αλεξανδρούπολη, για να λειτουργεί με καλύτερα ακαδημαϊκά πρότυπα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο από το 2025. Από το 2024 ξεκινάει τη λειτουργία του στο Διδυμότειχο το Τμήμα Ψυχολογίας, επομένως η πόλη δεν θα μείνει χωρίς Τμήμα.

Το Τμήμα Εργοθεραπείας με έδρα τη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Κομοτηνής αναμένεται να λειτουργήσει από το 2025.

«Ένα πλήρες Πανεπιστήμιο»
Με την ενσωμάτωση της Σχολής Θετικών Επιστημών Καβάλας αλλά και των τεχνολογικών και λοιπών Τμημάτων, «το διευρυμένο ΔΠΘ θα είναι ένα πλήρες Πανεπιστήμιο», είπε χαρακτηριστικά ο Φώτης Μάρης, ο οποίος στάθηκε επίσης στην αξιοποίηση μεγαλύτερου ανθρώπινου δυναμικού σε όλες τις πόλεις, αλλά και την ενίσχυση της Περιφέρειας ΑΜΘ που επιτυγχάνεται αφού πλέον η ΠΑΜΘ συμπίπτει γεωγραφικά με ένα Πανεπιστήμιο.

Η κυβερνητική απόφαση «μάς ενισχύει στη συνολική κλίμακα των Πανεπιστημίων στη χώρα και μάς προετοιμάζει για τις δύο μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε: Πρώτον, τον ανταγωνισμό με τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια. Δεύτερον, τις πιέσεις που θα δεχτεί το σύνολο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα λόγω της υπογεννητικότητας» σημείωσε ο πρύτανης.

Έμφαση στη φοιτητική μέριμνα
Παράλληλα, με στοίχημα να μη χαθούν φοιτητές υπό το φόβο των οικονομικών δυσκολιών, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στοχεύει «να είναι το Πανεπιστήμιο με την πιο σύγχρονη φοιτητική μέριμνα αναφορικά με τις υποδομές και τον αριθμό φοιτητών που θα καλύπτουν», σύμφωνα με τον Φώτη Μάρη. Η φοιτητική μέριμνα ενισχύεται στην πράξη με το μεγάλο έργο αναβάθμισης των φοιτητικών εστιών στις Πανεπιστημιουπόλεις, που αναμένεται να ξεκινήσει το 2024 με ορίζοντα ολοκλήρωσης περίπου την τετραετία.

πηγή: https://xronos.gr/ 31/10/2023