Με πολύ κόσμο ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις του Θρυλορίου

Την εικόνα υποδέχθηκε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων

Με πολύ κόσμο και θρησκευτικό χαρακτήρα, ξεκίνησαν οι φετινές καλοκαιρινές εκδηλώσεις στο Θρυλόριο, που φέρουν την ονομασία «παρακάθ’ κι αροθυμίας». Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν τις τελευταίες απογευματινές ώρες της Παρασκευής 13 Ιουλίου, στον οικισμό Θρυλορίου, όταν κάτοικοι κι επισκέπτες, μαζί με τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κο Παντελεήμονα, υποδέχθηκαν την εικόνα των Αγίων Αποστόλων που περιέχει τεμάχιο Τίμιου Ξύλου, από την μονή Γεννεθλίου της Θεοτόκου Καλλίπετρας στην Ράχη Βεροίας.

Παρούσα κατά την υποδοχή ήταν και η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» Χρύσα Μαυρίδου, όπως πάντα διατηρώντας άσβεστη την ποντιακή παράδοση και μεταλαμπαδεύοντας τα ιδανικά της στη νεολαία του οικισμού.

Μετά την υποδοχή της εικόνας, ακολούθησε εσπερινός χοροστατούντος του μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κου Παντελεήμονος, ενώ ακολούθως, περί τις 9 το βράδυ, στην αίθουσα της πρώην Κοινότητας Θρυλορίου, πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον αρχιμανδρίτη Παλαμά, καθηγούμενου της μονής Γεννεθλίου της Θεοτόκου Καλλίπετρας, στη Ράχη Βεροίας, με θέμα «ο πιστός άνθρωπος».

Σάββατο με ποντιακή γαστρονομία

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το Σάββατο 14 Ιουλίου, περί των 20:00, με την εκδήλωση που χρόνο με τον χρόνο βελτιώνεται, έχει κεντρίσει τα βλέμματα από όλη τη Βόρεια Ελλάδα κι όχι μόνο, συγκεντρώνει πλήθος κόσμου από πολλούς νομούς, και αν μη τι άλλο είναι πάρα πολύ …γευστική. Πρόκειται για το 4ο έτος ποντιακής γαστρονομίας που φέρει τον τίτλο «δώρο φύσης, τέχνη γεύσης, η μαγειρική» κι αποτελεί μία πραγματικά πρωτότυπη (ταυτόχρονα όμως παραδοσιακή) προσπάθεια προβολής και ανάδειξης του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς και της υγιεινής της ποντιακής κουζίνας, μέσα από ένα διαγωνισμό μαγειρικής, με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος και τη συμμετοχή ποντιακών σωματείων από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθεί, την Κυριακή, η θεατρική μονόπρακτη ποντιακή κωμωδία της Γιούλης Γεωργιάδου «τη Πατρίδας πα τα ΦΑΪΑ, Ελλένεκαείν’!» σε σκηνοθεσία Σάββα Σαλπιγγίδη.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 14/7/2018}