ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές: Κατά πόσο…«λαογραφικές» παρέμειναν;

Ηλ. Ασκαρίδης: «Έμφαση στον πολιτισμό και την παράδοση» – Ευ. Στάντζιου: «Περισσότερο λαογραφικό χρώμα στις γιορτές»

Πυρετωδώς προετοιμάζονται οι πολιτιστικοί και λαογραφικοί σύλλογοι για την πρώτη εβδομάδα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, όπου ως επι το πλείστον έχουν την «τιμητική» τους, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, δεν περιλαμβάνει και την συμμετοχή των εν λόγω συλλόγων και κατά την «καρναβαλική» εβδομάδα που θα κορυφωθεί με την μεγάλη παρέλαση της 1ης Μαρτίου.

Πολιτισμός, λαογραφία και παράδοση «συναντιούνται» κάθε χρόνο κατά την διάρκεια της παρέλασης λαογραφίας, η οποία φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 15/2 και μάλιστα θα έχει τρεις αφετηρίες (σε κεντρικούς δρόμους) προκειμένου να γίνει το «αντάμωμα» στην «καρδιά» της Ξάνθης.

Για όλα τα παραπάνω, μίλησαν στην «Θ» ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης κ. Ηλίας Ασκαρίδης καθώς και η πρόεδρος του «Λυκείου των Ελληνίδων» κ. Ευτέρπη Στάντζιου, συγκλίνοντας ότι η λαογραφία και το καρναβάλι αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία για τον μεγαλύτερη θεσμό της πόλης μας.

«ΣΤΙΣ 15/2 ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ, Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ – ΔΙΝΟΥΜΕ ΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ»

Ειδικότερα ο κ. Ασκαρίδης ανέφερε ότι «φέτος δίνουμε πολύ μεγάλη βάση στην Λαογραφία γιατί είναι η παράδοσή μας. Έχουμε συμμετοχές από την Κοζάνη, από την Θεσσαλονίκη, από το Βλάχο Σιδηροκάστρου του Ευόσμου κ.α. Η Λαογραφία είναι εξάλλου αυτή που αλλάζει το καρναβάλι μας. Θέλουμε να δώσουμε την πραγματική υπόσταση στην παράδοση και στην λαογραφία, άλλωστε στον τίτλο του θεσμού μας, προηγούνται οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές και έπεται το Ξανθιώτικο Καρναβάλι. Αυτή είναι και η διαφορά μας. Υπάρχει συνεργασία με τους λαογραφικούς συλλόγους. Η παρέλαση της Λαογραφίας θα γίνει στις 15/2. Θα ξεκινήσει από τρία σημεία. Θα δημιουργηθεί ένα «τόξο». Οι σύλλογοι θα χορεύουν στους δρόμους για να «αφυπνίσουν» τον κόσμο και να καταλάβει ότι «κάτι υπάρχει». Θα ξεκινήσουν από την πλατεία Αντίκα ή την πλατεία Μητροπόλεως, από την πλατεία Μπαλτατζή και από την πλατεία Διοικητηρίου. Όλοι θα δώσουν «ραντεβού» στην κεντρική πλατεία όπου θα χορέψουν υπό τους ήχους ζωντανής παραδοσιακής ορχήστρας. Έτσι θα αναδειχθούν και όλα τα πολιτιστικά και λαογραφικά στοιχεία του κάθε συλλόγου. Εν τω μεταξύ θα διεξάγονται και διάφορα «δρώμενα» που θα δώσουν μια διαφορετική «νότα». Δίνουμε βάση πρώτα στην παράδοση. Αν και είναι συγκοινωνούντα δοχεία οι ΘΛΕ και το Καρναβάλι, έχουν έναν διαφορετικό «χαρακτήρα». Υπάρχει και αυτή η πλευρά. Η πλευρά του πολιτισμού και της λαογραφίας. Πρέπει να δώσουμε μεγάλη βάση στον πολιτισμό μας. Καθόλη την διάρκεια των εκδηλώσεων των ΘΛΕ και του Καρναβαλιού θα υπάρχουν εκδηλώσεις και μέσα στο Αμφιθέατρο Ξάνθης, με χορευτικά κλπ. Επαναλαμβάνω ότι οι παρελάσεις μας είναι τέσσερις. Αυτή της Λαογραφίας, η παιδική παρέλαση, η βραδινή παρέλαση και η μεγάλη μας καρναβαλική παρέλαση. Εμείς καλούμε ολο τον κόσμο της Ξάνθης, της περιφέρειάς μας και σε αυτά τα δρώμενα. Θα είναι χαρά μας και τιμή μας να έρθει και κόσμος από όλη την Ελλάδα αλλά και από τις γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία, η Τουρκία, η Ρουμανία και θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω όλους τους συλλόγους που συμμετέχουν σε ΘΛΕ και Καρναβάλι Ξάνθης, γιατί αυτοί είναι η «ψυχή» όλου του θεσμού».

«ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ ΟΙ ΘΛΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ – ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ»

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης κ. Ευτέρπη Στάντζιου τόνισε ότι «οι ΘΛΕ και το Καρναβάλι Ξάνθης είναι μια δραστηριότητα δεκαετιών που χωρίζεται σε δύο εβδομάδες. Η μια εβδομάδα αφορά στην λαογραφία και η άλλη σε αυτό καθαυτό το καρναβάλι. Βέβαια, εμείς οι πολιτιστικοί σύλλογοι συμμετέχουμε κυρίως στην πρώτη εβδομάδα, χωρίς αυτό να αποκλείει και την δεύτερη. Για παράδειγμα, φέτος για πρώτη φορά το Λύκειο των Ελληνίδων θα συμμετάσχει και στο καρναβάλι. Ας μην ξεχνιόμαστε ότι πρόκειται για μια δραστηριότητα του Δήμου Ξάνθης και του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης. Δεν είναι εκδήλωση των συλλόγων. Εμείς την ενισχύουμε με την παρουσία μας και προσπαθούμε να την αναβαθμίσουμε. Γίνονται διάφορες προτάσεις από τους συλλόγους, φαντάζομαι, προκειμένου να αναδειχθεί και η εβδομάδα αυτή και να γίνει πιο «πλούσια» σε δραστηριότητες και πιο καινοτόμα σε δραστηριότητες. Για παράδειγμα, φέτος το Λύκειο των Ελληνίδων πρότεινε (και το αποδέχθηκε το Κέντρο Πολιτισμού) αφενός μεν στην παρέλαση της λαογραφίας στις 15/2 να συμμετάσχουμε σαν «Λύκειο» αλλά να έχουμε όμως μαζί μας, σαν προσκεκλημένους και τους «Αράπηδες» από τον Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Μοναστηρακίου της Δράμας, οι οποίοι θα παρουσιάσουν την πομπή «Τσέτα» ώστε πέρα από την παρουσία μας, να παρουσιαστεί και αυτό το έθιμο που θα είναι κάτι πολύ εντυπωσιακό και κάτι που ίσως δεν το έχουμε ξαναδεί. Νομίζω όμως ότι και άλλοι, ίσως, σύλλογοι θα εμπλουτίσουν την παρέλαση της λαογραφίας με κάποια έθιμα που θα διαδραματιστούν αφού παρελάσουμε και καταλήξουμε στην πλατεία όπου θα γίνει ένα πανηγύρι στο οποίο θα χορεύουμε όλοι».

«ΔΕΝ ΕΧΑΣΑΝ ΤΟ…ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΧΡΩΜΑ ΟΙ ΘΛΕ – ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΕΣΜΟ»

«Δεν νομίζω ότι οι ΘΛΕ έχουν χάσει το λαογραφικό «χρώμα». Αντιθέτως προσπαθούμε να το ενισχύσουμε. Κατά αρχήν από ο,τι ξέρω και από ότι είδα και στην συνάντηση, όλοι οι σύλλογοι είναι πρόθυμοι να συμμετέχουν και όλοι προσπαθούν να παρουσιάσουν κάτι περισσότερο από την προηγούμενη χρονιά και με αυτόν τον τρόπο να αναβαθμιστεί η προσπάθεια που γίνεται. Βέβαια πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την έννοια ότι μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα πράγματα. Ελπίζουμε ότι χρόνο με τον χρόνο, να βελτιώνεται» συνέχισε η ίδια, τονίζοντας παράλληλα ότι «το Λύκειο των Ελληνίδων για παράδειγμα, φέτος για πρώτη φορά συμμετέχει στην μεγάλη καρναβαλική παρέλαση που θα γίνει στις 1/3 με ένα θέμα καθαρά παραδοσιακό. Αυτό είναι «Τα χρώματα του Καραγκιόζη». Σε συνεργασία με το θέατρο σκιών «Τα Παραμύθια του Καραγκιόζη» θα έχουμε μια παρουσία στην μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Ναι μεν είναι «καρναβαλικό» αλλά άπτεται της παράδοσης. Ο Καραγκιόζης είναι αυτό καθαυτό πρόσωπο της παράδοσης. Αντιλαμβάνεται ότι όλες οι δραστηριότητες που αφορούν τον σύλλογό μας, είναι δραστηριότητες που έχουν σχέση τόσο με την παράδοση, όσο και με το καρναβάλι και λειτουργούν ως ένα «συγκοινωνούν δοχείο» που αναδεικνύει και το παραδοσιακό κομμάτι. Άρα μιλούμε και για την πρώτη εβδομάδα και για την δεύτερη. Προσπαθούμε να κάνουμε τέτοιες δραστηριότητες που θα ενισχύσουν τον θεσμό γενικότερα. Αν πάμε έτσι όλοι (λίγο – πολύ) με αυτό το σκεπτικό, είναι βέβαιο ότι και η εβδομάδα της λαογραφίας θα έχει μια εξέλιξη, έτσι όπως όλοι επιθυμούμε και θέλουμε. Κάνουμε ο,τι μπορούμε. Έχουμε μια καλή συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης και ελπίζουμε και ο κόσμος να τα παρακολουθήσει και να έχουμε και επιτυχία και συμμετοχή σε όλες αυτές τις δράσεις. Υπάρχει και αυτή η εβδομάδα, που πρέπει να παρακολουθήσει η κοινωνία της Ξάνθης, διότι έχει πολλά και αξιόλογα πράγματα που αξίζουν την παρουσία του κόσμου. Κατά τα ψέματα, από τον κόσμο παίρνεις δύναμη και κουράγιο να συνεχίσεις».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 6/2/2020}