Πιο θετικό αποτύπωμα αφήνει ο φετινός τουρισμός στη Ροδόπη

Ικανοποιημένος ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Π. Ζωγράφου που βλέπει το παραλιακό μέτωπο να καταγράφει καλύτερα νούμερα από το 2019, όπως δήλωσε – «Καλά πήγαμε» λέει ο Γ. Χρυσοχοΐδης, «καμπανάκι» για τη μη διέλευση λεωφορείων από τον κάθετο άξονα Νυμφαίας

Ο φετινός τουρισμός στη Ροδόπη φαίνεται πως αφήνει «θετικό» αποτύπωμα πίσω του, καθώς η περιοχή μας δεν αποτελεί κλασικό καλοκαιρινό προορισμό, ωστόσο ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης και η υπεύθυνη αντιδημαρχεία Δήμου Κομοτηνής, καταγράφουν με ικανοποίηση καλή πορεία για την καλοκαιρινή σεζόν που πλησιάζει στο τέλος της.

Όπως υποστήριξε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Πέτρος Ζωγράφου μιλώντας στον «Χ» σχετικά με την τουριστική κίνηση στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Κομοτηνής και συγκεκριμένα για το Φανάρι, «ήταν η καλύτερη χρονιά μετά το 2019 και ακόμα και πριν το 2019. Ξεπέρασε τα νούμερα του 2019 κατά 15-20% και ακόμα συνεχίζει δυναμικά».

Ο Αύγουστος για τα ξενοδοχεία στην περιοχή του Φαναρίου, κατά τον κο Ζωγράφου έχουν πληρότητα περίπου 95-100%. Ακόμα και τον Ιούλιο «η πληρότητα ήταν γύρω στο 90%», αλλά και για τον Σεπτέμβριο υπάρχουν θετικά μηνύματα ότι η πληρότητα θα κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, δηλαδή της τάξεως 80-90%.

Φέτος μας προτίμησαν και οι Ρουμάνοι

Το “προφίλ” των τουριστών προερχόταν κυρίως από την πολύ κοντινή Βουλγαρία, όμως φέτος φαίνεται ότι και οι Ρουμάνοι προτίμησαν να κάνουν βουτιές στα μέρη μας και όπως σημείωσε ο κος Ζωγράφου «για εμάς αυτό είναι πολύ σημαντικό και αρχίζουμε σιγά-σιγά να τους κρατάμε εδώ στην περιοχή μας».

Από την πλευρά του Δήμου Κομοτηνής για το τι έκανε για την περαιτέρω προσέλκυση τουριστών στο παραλιακό μέτωπο, ο ίδιος τόνισε ότι έγινε «άνοιγμα» στην αγορά της Ρουμανίας. Σημαντικό ρόλο έπαιξε σύμφωνα με τον ίδιο η παρουσία του Δήμου στη Διεθνή Έκθεση Βουκουρεστίου, καθώς «υπήρξαν και πολύ σημαντικές επαφές με την ομογένεια και προσπαθήσαμε να αναδείξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την περιοχή μας. Νομίζω ότι σταδιακά αυτό έχει αρχίσει να αποδίδει». Βέβαια όπως παρατηρεί και ο ίδιος δεν βοήθησε μόνο αυτό στο να μας προτιμήσουν Ρουμάνοι τουρίστες φέτος, αλλά ομολογεί ότι «βοήθησε και αυτό από την μεριά του».

Αναφορικά με τον τουρισμό στην Κομοτηνή και εάν αυτός είναι έστω υπαρκτός, είπε πως η Κομοτηνή αποτελεί ένα διαφορετικό μοντέλο τουρισμού και ο Δήμος στοχεύει στην ανάδειξη της πολυπολιτισμικότητας.

Ο κόσμος είχε ανάγκη από διακοπές

Στον «Χ» εκ μέρους των ξενοδόχων μίλησε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης Γιώργος Χρυσοχοΐδης. Σίγουρα σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια που υπήρχαν περιορισμοί εξαιτίας της πανδημίας, ο αντιπρόεδρος παρατήρησε «μεγάλη διαφορά. Ο κόσμος ήταν μπουχτισμένος και ταξίδεψε, για αυτό ήθελε να κάνει διακοπές. Αυτό επηρέασε και τη Θράκη και τη Ροδόπη. Οι Βούλγαροι, οι Ρουμάνοι και οι Έλληνες που έρχονται να δουν συγγενείς επισκέφθηκαν την περιοχή μας».

Ως «μικρή διαφορά» σε σύγκριση με τις χρονιές που του κορωνοϊού παρατηρεί τα λιγότερα διερχόμενα πούλμαν με προορισμό την Τουρκία, αλλά «και πάλι είδαμε πούλμαν που τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν τα είδαμε». Ο κος Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε ως «καλή» τη φετινή τουριστική περίοδο στην περιοχή μας. 

«Αγκάθι» η μη διέλευση λεωφορείων από Νυμφαία 

Ο Γιώργος Χρυσοχοΐδης σχολίασε και τη μη διέλευση λεωφορείων από τον κάθετο άξονα της Νυμφαίας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα της Ροδόπης. Τόνισε πως τα νούμερα των καθημερινών διελεύσεων ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο «είναι πραγματικά υψηλά και εάν θέλουμε να το δούμε καθαρά τουριστικά πρέπει κάτι να γίνει» υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως πρέπει να υπάρξει υλικοτεχνική αναβάθμιση του συνοριακού σημείου και επιτέλους να επιτραπεί η διέλευση λεωφορείων.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Ανδρέα Αγελαρίδη, 19/8/2022}