Επιπλέον χρήματα για την θέρμανση των σχολείων

Με επαρκές πετρέλαιο στα σχολεία και τους λέβητες σε λειτουργία από χθες, ξεκινούν σήμερα τα μαθήματα μετά την ανάπαυλα των γιορτών – Μερίμνησαν στον Δήμο Κομοτηνής εγκρίνοντας ήδη από τον Δεκέμβριο 90.000 ευρώ για κάθε μία από τις σχολικές επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας

Οι χαμηλές θερμοκρασίες έφεραν έκτακτες χρηματοδοτήσεις για τα σχολεία, τα οποία ανοίγουν σήμερα μετά την ανάπαυλα των γιορτών με επαρκές πετρέλαιο στα σχολεία και τους λέβητες σε λειτουργία ήδη από χθες. Αυτό τουλάχιστον επιβεβαιώνει ο αρμόδιος πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Κομοτηνής Μανώλης Ταπατζάς, παραθέτοντας τα οικονομικά δεδομένα.

Στον Δήμο Κομοτηνής μερίμνησαν εγκαίρως εγκρίνοντας από τον περασμένο Δεκέμβριο 90.000 ευρώ για κάθε μία από τις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Επιπλέον, ο Δήμος Κομοτηνής λαμβάνει και επιπλέον χρήματα για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων και ειδικότερα δαπανών θέρμανσης.  Συγκεκριμένα το ποσό των 34,7 εκατ. ευρώ, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) του έτους 2018, κατανέμεται συμπληρωματικά σε όλους τους Δήμους της χώρας, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, στο πλαίσιο της αύξησης των πόρων, που εξασφαλίστηκε για πρώτη φορά μετά από χρόνια, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Πιο αναλυτικά, το ποσό των 34,7 εκατ. ευρώ κατανέμεται ως εξής:

  • 29.7 εκατ. ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών δαπανών.
  • 5 εκατ. ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων και ειδικότερα δαπανών θέρμανσης.

Οι Δήμοι της Ροδόπης λαμβάνουν 317.068,85 ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών δαπανών και 58.170 ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων και ειδικότερα δαπανών θέρμανσης.

Αναλυτικότερα στους τέσσερις Δήμους του νομού Ροδόπης από τον λογαριασμό του υπουργείου  Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», κατανέμεται προς κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών τους, το παρακάτω ποσό:

  • Δήμος Κομοτηνής: 200.712,87
  • Δήμος Αρριανών: 39.813,95
  • Δήμος Ιάσμου: 34.822,24
  • Δήμος Μαρωνείας – Σαπών: 41.719,79

Στους τέσσερις Δήμους του νομού Ροδόπης από τον λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», κατανέμεται προς κάλυψη λειτουργικών  αναγκών και κατά προτεραιότητα προς κάλυψη δαπανών θέρμανσης των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης χωρικής αρμοδιότητάς τους, το παρακάτω ποσό:

  • Δήμος Αρριανών: 7.780, 00
  • Δήμος Κομοτηνής: 35.530,00
  • Δήμος Ιάσμου: 6.600,00
  • Δήμος Μαρωνείας – Σαπών:  8.260,00

Πως κατανέμεται το ποσό

Το 15% εκ των 35.530,00 ευρώ κατανέμεται στα μειονοτικά σχολεία του Δήμου Κομοτηνής, ενώ το ποσό των 30.226,71 ευρώ, κατανέμεται ως εξής: 51%, δηλαδή 15.420 ευρώ, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και το 49%, δηλαδή 14.806,71 ευρώ, στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το ποσό αυτό βρίσκεται ήδη στα ταμεία του Δήμου, όπως σημειώνει ο κος Ταπατζάς.

Δεν χρειάζεται έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο και καθώς έχει τον χαρακτήρα του έκτακτου θα δοθεί απευθείας στους λογαριασμούς ανά σχολική μονάδα της μειονοτικής εκπαίδευσης και στις σχολικές επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας.

Αναφορικά με το σημερινό άνοιγμα των σχολείων ο κος Ταπατζάς διαβεβαιώνει άπαντες για την επαρκή θέρμανση αυτών, λέγοντας “οι δεξαμενές των σχολείων έχουν την επαρκή ποσότητα πετρελαίου, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν αυτές τις κρύες μέρες και μετά την πάροδο των διακοπών.

Τα σχολεία ανοίγουν στις 8 Ιανουαρίου, όμως έχουν φροντίσει οι διευθυντές των σχολείων η κεντρική θέρμανση των σχολείων να λειτουργήσει μία μέρα νωρίτερα”. Η προμήθεια του πετρελαίου γίνεται απρόσκοπτα στις σχολικές μονάδες.

Τον μήνα Δεκέμβριο ο Δήμος Κομοτηνής έλαβε την τέταρτη τακτική κρατική χρηματοδότηση για το έτος 2018, ενώ τον Ιανουάριο του 2019 αναμένει την πρώτη τακτική χρηματοδότηση για το νέο έτος, αναφορικά με την κάλυψη λειτουργικών δαπανών.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 8/1/2019}