«Θα σβήσουν μικρά χωριά της υπαίθρου»

Κοινή διαμαρτυρία στην Περιφέρεια ΑΜΘ με αίτημα την απόσυρση του «άδικου και οριζόντιου» φορολογικού νομοσχεδίου

Δ. Ερελιάδης, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου: Το νομοσχέδιο οδηγεί σε αφανισμό ένα μεγάλο τμήμα ενεργού οικονομικού πληθυσμού

Αντ. Γραβάνης, πρόεδρος Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου: Άδικα μέτρα, θα πλήξουν περισσότερο τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις

Αν. Βαφειάδης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών & Εμπορικών Σωματείων: Μπορεί να οδηγήσει στον αφανισμό τη μικρή επιχείρηση

Οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών προειδοποιούν για δυσμενείς επιπτώσεις ιδίως στην επαρχία κι ακόμη περισσότερο στα μικρά χωριά

Ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος ακούει τα αιτήματα που μεταφέρει ο πρόεδρος ΔΣ Ροδόπης Δημήτρης Ερελιάδης

Την απόσυρση του υπό διαβούλευση φορολογικού νομοσχεδίου, με το οποίο όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται τουλάχιστον με βάση ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, ζητούν 15 φορείς της Ροδόπης.

Με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης οι φορείς συναντήθηκαν πριν από μερικές ημέρες κι εξέδωσαν κοινό ψήφισμα, το οποίο ανέγνωσε κι επέδωσε το πρωί της Τρίτης 21 Νοεμβρίου σε παράσταση διαμαρτυρίας ο πρόεδρος του ΔΣ Ροδόπης Δημήτρης Ερελιάδης στον περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο, έξω από το κτίριο της ΠΑΜΘ.

Ισοπέδωση

Όπως επιχειρηματολόγησε ο Δημήτρης Ερελιάδης, οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τα νέα φορολογικά μέτρα, με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, πλήττουν καίρια τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, προωθούνται οριζόντια και ως εκ τούτου άδικα μέτρα και υιοθετείται η πρακτική «καλύτερα λίγα από πολλούς, παρά πολλά από λίγους».

Η φορολόγηση με βάση τεκμαρτό εισόδημα, για εισόδημα δηλαδή που δεν έχει αποκτηθεί, «όχι μόνο δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή, αφού προστατεύει τα υψηλά εισοδήματα, που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά οδηγεί σε αφανισμό ένα μεγάλο τμήμα ενεργού οικονομικού πληθυσμού, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη» σημείωσε ο πρόεδρος του ΔΣ Ροδόπης.

Σύμφωνα με το κοινό ψήφισμα που ανέγνωσε, η Κυβέρνηση δείχνει ότι αγνοεί την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετά από τη δεκαετή μνημονιακή περίοδο, την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού. Επίσης, δείχνει να αγνοεί τα στοιχεία που η ίδια διαθέτει και τα οποία αποδεικνύουν ότι ένα σημαντικό τμήμα των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις και έχει σημαντικές οφειλές προς το Δημόσιο, τις Τράπεζες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ακόμη, δείχνει να αγνοεί ότι πολλοί εξ αυτών χάνουν τις ρυθμίσεις που έχουν υπαχθεί και βρίσκονται ενώπιον καταδιωκτικών μέτρων. «Και αυτούς, αντί να τους στηρίξει με κάθε πρόσφορο τρόπο, έρχεται να τους δώσει τη χαριστική βολή» σημειώνεται.

«Και το χειρότερο όλων είναι ότι όλους εμάς, αδιακρίτως, συλλήβδην, μας χαρακτηρίζει φοροφυγάδες μεταφέροντας τη “λογική Κατρούγκαλου” από το ασφαλιστικό στο φορολογικό πεδίο, χωρίς να ξεχνάμε και την πρόσφατη υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την παρούσα κυβέρνηση» αναφέρεται στο ψήφισμα.

Από θέσης του ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος αρκέστηκε στο ότι θα κοινοποιήσει στην κυβέρνηση «και όπου μπορώ» τα αιτήματα, αναγνωρίζοντας την αγωνία των φορέων, ενώ υποσχέθηκε ότι θα τους κρατά ενήμερους για τυχόν εξελίξεις.

Αναβρασμός
Τους λόγους για τους οποίους εναντιώνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο, εξήγησαν ο πρόεδρος του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών & Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης.

Ο Αντώνης Γραβάνης εκ προοιμίου ξεκαθάρισε ότι συμφωνεί στο στόχο πάταξης της φοροδιαφυγής, αλλά χαρακτήρισε άδικα τα μέτρα, εκτιμώντας ότι «θα πλήξουν περισσότερο τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που ήδη έχουν τεράστια προβλήματα».

Όπως είπε, μετά από 13 χρόνια συνεχόμενων κρίσεων, από τις μικρές επιχειρήσεις λείπει η ρευστότητα και πολλές εξ αυτών δεν έχουν τα αναμενόμενα κέρδη ή παρουσιάζουν ζημίες.

«Τα οριζόντια μέτρα δεν οδηγούν πουθενά» σημείωσε κι αντιπαρέβαλε ότι η κυβέρνηση έχει όλα τα κατάλληλα εργαλεία, αξιοποιώντας την τεχνολογία, για να εντοπίσει ποιος πράγματι φοροδιαφεύγει.

Το νομοσχέδιο «πλήττει οριζόντια όλους τους μικρούς και πολύ μικρούς. Εκεί στοχεύει κι εκεί είναι η μεγάλη μας αντίδραση» τόνισε ο Ανέστης Βαφειάδης, προειδοποιώντας ότι «μπορεί να οδηγήσει στον αφανισμό τη μικρή επιχείρηση και σίγουρα θα οδηγήσει σε ανεργία τους υπαλλήλους». Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επαρχία κι ακόμη περισσότερο στους μικρούς οικισμούς της υπαίθρου, προοικονομώντας ότι «δυστυχώς θα σβήσουν μικρά χωριά».

Αναρωτήθηκε ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός του νέου φορολογικού, να οδηγηθούν όλοι στις μεγάλες πόλεις και στις μεγάλες επιχειρήσεις;

Τέλος, καυτηρίασε το γεγονός ότι με αυτό τον τρόπο δεν θα επιτευχθεί η προσδοκώμενη πάταξη της φοροδιαφυγής, στόχο με τον οποίο συμφωνεί καθώς δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό.

πηγή: https://xronos.gr/22/11/2023