Και για τους πυρόπληκτους της Ροδόπης τα μέτρα του Έβρου

Το ξεκαθάρισε και από τη Βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης  

Την εξαγγελία που είχε κάνει προ εβδομάδας και διαβάσατε στον «Χ», ότι δηλαδή τα μέτρα για τους πυρόπληκτους του Έβρου, ισχύουν αντίστοιχα για τις πυρόπληκτες περιοχές της Ροδόπης, επιβεβαίωσε από τα έδρανα της Βουλής ο Εβρίτης υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης.

Ο υφυπουργός τοποθετήθηκε από τα έδρανα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος νωρίτερα από μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm δεν φάνηκε να αισιοδοξεί αναφορικά με την κατάσταση.

Τα βασικά μέτρα έχουν ως εξής:

-Τροπολογία που θα διασφαλίζει το ακατάσχετο αποζημιώσεων και ενισχύσεων.
-Ο ΕΛΓΑ επανεξετάζει τις βασικές τιμές αποζημιώσεων στην απώλεια ζωικού κεφαλαίου, ώστε να είναι ταυτόσημες με εκείνες που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας.

-Μέχρι τις Δεκεμβρίου 2023 ο ΕΛΓΑ θα είναι σε θέση να παραδώσει το ψηφιακό αρχείο στην κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, ούτως ώστε πριν από το τέλος του έτους 2023, να καταβληθούν προκαταβολές αποζημιώσεων για τις απώλειες φυτικού κεφαλαίου.


-Ο ΕΛΓΑ σε συνεργασία με τις κατά τόπους ΔΑΟΚ των Περιφερειών και με τα στελέχη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, πραγματοποιεί εκτιμήσεις για την απώλεια παγίου κεφαλαίου (δηλαδή εγκαταστάσεις κι εξοπλισμό) και στη συνέχεια με την σύνταξη φακέλων κατά περίπτωση, συγκροτεί τους εξατομικευμένους φακέλους. Εντός του επόμενου διμήνου, για τις περιπτώσεις αυτές, θα καταβληθούν προκαταβολές αποζημιώσεων μέσω της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής και του Υπουργείου Οικονομικών.

-Ενεργοποιείται το μέτρο του Γεωργικού Αποθεματικού για την αποζημίωση παραγωγών που δεν προβλεπόταν ή δεν ήταν υποχρεωμένοι να ασφαλισθούν στον ΕΛΓΑ (χοιροτρόφοι, πτηνοτρόφοι, αρωματικά φυτά κά).


-Εφαρμογή του μέτρου 5.2 που θα ενεργοποιηθεί στη Θεσσαλία για δωρεάν (κάλυψη 100%) αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και δωρεάν ανακατασκευή στάβλων και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν με άδεια. Μόλις, τις επόμενες ημέρες, η Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ θα είναι έτοιμη, θα ανακοινωθεί η σχετική προκήρυξη ώστε οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις.

-Εντάσσονται στα Σχέδια Βελτίωσης του 2023 όλοι οι επιλαχόντες της Ροδόπης, όπως έγινε και στη Θεσσαλία, που είναι περί των 90.

-Τα μέτρα της Θεσσαλίας για τη μελισσοκομία θα ισχύσουν κι εδώ. Δηλαδή οι πληγέντες μελισσοκόμοι θα συμμετέχουν στις δράσεις του τομεακού Μελισσοκομικού Προγράμματος (αντικατάσταση κυψελών, προμήθεια κινητών βάσεων και οικονομική ενίσχυση της νομαδικής μελισσοκομίας), με βάση τον αριθμό των κυψελών που ήταν επιλέξιμες κατά τον χρόνο που προέκυψαν οι καταστροφές, δηλαδή το έτος 2022.

  • Απαλλαγή από το τέλος εισφοράς γάλακτος και κρέατος στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Πηγή: https://xronos.gr/ 21/11/2023