Ά. Συρίγος: «Συνειδητή επιλογή να στηριχθεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης»

Δέσμευση για ίδρυση Τμήματος Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή και έμφαση στο τρίπτυχο Πανεπιστημίων Θράκης - Αιγαίου - Δ. Μακεδονίας

Εξαγγελία ίδρυσης Τμήματος Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή και Τμήματος Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο -και τα δύο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης- έκανε την Τρίτη 18/05 από το Διδυμότειχο στο οποίο και περιόδευσε, ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Άγγελος Συρίγος, όπως διαβάσατε στον χθεσινό «Χ».

Επ’ αυτού, ο υφυπουργός φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και μίλησε στον Δήμο Μπακιρτζάκη για τα δύο νέα σχεδιαζόμενα Τμήματα, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, την στρατηγική της κυβέρνησης για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, της Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και τις επιπτώσεις που θα έχει στους εισακτέους ιδίως σε ακριτικές περιοχές.

Αποδεκτή η πρόταση του ΔΠΘ

Πως έγινε αποδεκτή η πρόταση του Πανεπιστημίου για τα δύο νέα Τμήματα, είπε ο κος Συρίγος στον πρόλογό του, αναγνωρίζοντας πως «το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο έχει πολύ καλή παράδοση στην ίδρυση Τμημάτων».

«Το ΔΠΘ έχει καταθέσει μία πρόταση, η οποία περιλαμβάνει την ίδρυση Τμήματος Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο και Τμήματος Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή. Οι προτάσεις ελέγχονται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, της οποίας η πρόταση ήταν θετική. Οπότε, κινούμαστε στη λογική ότι φέτος -εάν μπορέσουμε να προλάβουμε τις ημερομηνίες- θα λειτουργήσει Τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο και του χρόνου θα ιδρυθεί Τμήμα Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή», δήλωσε, ενώ σε άλλη αποστροφή του έσπευσε να εξηγήσει «το ότι ιδρύεται δεν σημαίνει ότι θα λειτουργήσει απαραιτήτως του χρόνου, αλλά θα προσλάβει καθηγητές και θα δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσει».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται «σε στενότατη συνεργασία» με τις Πρυτανικές Αρχές του ΔΠΘ, πρόταση των οποίων ήταν το Τμήμα να λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2022-23, ώστε να προηγηθούν οι κατάλληλες προπαρασκευαστικές εργασίες. «Οι φοιτητές που θα έρθουν, να μην έρθουν και (την ίδια ώρα) να φτιάχνετε το Τμήμα», είπε ο κος Συρίγος, και πρόσθεσε πως πρέπει «να προηγηθούν τα σωστά βήματα κι εφόσον όλα πάνε καλά να λειτουργήσει από το 2022-23».

Αναφορικά με το Τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει από αυτό το ακαδημαϊκό έτος, ώστε στην πόλη να έρθουν φοιτητές, χωρίς όμως αυτό να είναι βέβαιο επί του παρόντος. Επίσης «στο Διδυμότειχο πρόθεση της κυβέρνησης είναι να φτιαχτεί μία σωστή πανεπιστημιούπολη. Έχουν εντοπιστεί κάποιες παλιές μεγάλες πέτρινες αποθήκες δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό του ΟΣΕ. Η πρόθεση από πλευράς Υπουργείου είναι αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις αποθήκες ως την τοπική Πανεπιστημιούπολη στο Διδυμότειχο», εξήγγειλε ο κος Συρίγος.

Στήριξη του ΔΠΘ και αιχμές

Κληθείς να απαντήσει για το τι μέλλει γενέσθαι με τα έξι συνολικά Τμήματα που είχε εξαγγείλει πως ιδρύονται στο Δημοκρίτειο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο υφυπουργός ξεκίνησε με μία ιστορική αναδρομή, ενώ κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση πως εν τέλει με τους χειρισμούς της δεν στήριξε τα ακριτικά Πανεπιστήμια. «Η δημιουργία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου ήταν μία στρατηγική επιλογή που έγινε τη δεκαετία του ’70, για να στηριχθεί όλη η περιοχή της Θράκης. Έγινε και μία δεύτερη την εποχή του ’80 για το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου. Υπήρξαν διάφορες τρικλοποδιές στην πορεία, από άκριτη δημιουργία Τμημάτων ΤΕΙ σε διάφορες μικρές πόλεις. Αυτό που έγινε το 2019, όπου εν μία νυκτί και χωρίς καμία αξιολόγηση όλα τα Τμήματα των ΤΕΙ μετετράπησαν σε ΑΕΙ, ήταν αυτό το οποίο πήγε να σκοτώσει δύο στρατηγικές επιλογές για την στήριξη του Δημοκριτείου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου», δήλωσε. Επίσης κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «άκριτη δημιουργία Τμημάτων», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ίδρυσε στα χαρτιά 37 Τμήματα σε όλη την χώρα και καμία 20αρια Τμήματα χωρίς καθηγητές, μέλη ΔΕΠ, εστίες, βιβλιοθήκες, εργαστήρια, τίποτε. Όταν προχωράμε, να προχωράμε με σοβαρότητα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να στηριχθεί το Δημοκρίτειο – έχει ληφθεί η κεντρική απόφαση σε πολιτικό επίπεδο να στηριχθούν Δημοκρίτειο, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, δηλαδή τα τρία ακριτικά Πανεπιστήμια. Φάνηκε και τώρα από την αύξηση εισακτέων στο Δημοκρίτειο, κατά 2,2% που ήταν η μεγαλύτερη αύξηση σε όλη την Ελλάδα».

Περισσότεροι ή λιγότεροι φοιτητές στο ΔΠΘ;

Πάντως, η μικρή αύξηση των εισακτέων στο ΔΠΘ κατά 2,2% από μόνη της δεν σημαίνει πως οι φοιτητές που εν τέλει θα σπουδάσουν σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα και Διδυμότειχο θα είναι κατά 2,2% αυξημένοι, καθώς πολλοί είναι όσοι προσπαθούν να μετεγγραφούν πιο κοντά στα σπίτια τους, για λόγους οικονομικούς ή οικογενειακούς.

Μάλιστα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή από φέτος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, έχουν καλλιεργηθεί εντυπώσεις πως το ΔΠΘ θα χάσει αρκετούς φοιτητές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την οικονομική πραγματικότητα σε μία φοιτητούπολη όπως η Κομοτηνή. 

Σύμφωνα με τον υφυπουργό η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής «διασφαλίζει ότι τα Πανεπιστήμια θα λειτουργούν ως Πανεπιστήμια και δεν θα είναι κέντρα στα οποία θα μαζεύονται κάποιοι απλώς τελειώνοντας το Λύκειο για να βρισκόμαστε κάπου όλοι μαζί και να μην τελειώνουμε ποτέ», ενώ για το εάν θα μειωθούν τελικά οι φοιτητές του Δημοκριτείου, απάντησε: «λαμβάνουμε υπόψη τι συνέπειες θα έχει η εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής» δηλαδή την μείωση των εισακτέων στις περισσότερες σχολές «και φροντίζουμε ώστε το Δημοκρίτειο όσο το δυνατό να είναι αδιάφορο ως προς την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, θα το δούμε πως θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβρη».

Ο υφυπουργός αναγνώρισε πως «υπάρχει όντως μεγάλο κύμα μετεγγραφών και βοηθάμε τα τρία Πανεπιστήμια -Δημοκρίτειο, Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας- ώστε να υπάρχει αριθμός φοιτητών για να λειτουργήσει ένα Τμήμα, αυτό είναι το μείζον». Το πόσοι θα είναι οι νέοι εισαχθέντες, τόσο σε λογιστικούς όσο και πραγματικούς αριθμούς, που θα φοιτήσουν στο Δημοκρίτειο, θα φανεί από Σεπτέμβριο.

Τέλος, ο Άγγελος Συρίγος μετέφερε την βούληση του Υπουργείου Παιδείας να επιστρέψουν από Σεπτέμβριο-Οκτώβριο οι φοιτητές στο φυσικό τους περιβάλλον, το Πανεπιστήμιο, με την ελπίδα έως τότε να έχουν προχωρήσει κατά πολύ οι εμβολιασμοί και στη φοιτητική νεολαία.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 20/5/2021}