Αγγ. Συρίγος: Διαφορετικές οι επιρροές στη Ροδόπη απ’ ότι στην Ξάνθη

Ο Αν. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου μιλά στην «Θ» για τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου στα «προεκλογικά» της Θράκης – Δύο έδρες για τη Ν.Δ «βλέπει» στην Ξάνθη αλλά όχι με σιγουριά την εκλογή μειονοτικού υποψηφίου

Τα όσα συμβαίνουν αναφορικά με τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής, με «φόντο» τις επικείμενες εκλογές της 7ης Ιουλίου, σχολιάζει στην «Θ» ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄Αθηνών κ. Άγγελος Συρίγος, με αφορμή δεκάδες δημοσιεύματα του κεντρικού και περιφερειακού τύπου που αναφέρουν ότι «τόσο το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή όσο και ο ίδιος ο πρόξενος επιδίδονται σε ένα «όργιο» προεκλογικών παρεμβάσεων με στόχο την εκλογή και των τριών βουλευτών του νομού Ροδόπης από τη μουσουλμανική μειονότητα».

«ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ…ΣΠΡΩΞΕΙ 7000 – 8000 ΨΗΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΝΔ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟΠΗ»

Ειδικότερα ο ίδιος αναφέρει επακριβώς στην «Θ» ότι «το προξενείο, έχει την δυνατότητα να «σπρώξει» 7000-8000 ψήφους προς την Νέα Δημοκρατία και να βγάλει μουσουλμάνο υποψήφιο στην Ροδόπη. Στόχος φαίνεται ότι είναι οι τρεις έδρες. Βέβαια ευελπιστώ ότι ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης θα είναι σε θέση να το ανατρέψει αλλά χρειάζεται να τον ψηφίσει ο κόσμος».

«ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΤΟ 3 ΣΤΑ 3 (ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΙ) – ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟΠΗ»

«Στην Ξάνθη, δεν βγαίνει με τίποτα το 3 στα 3. Για να είμαστε αντικειμενικοί, το πρόβλημα είναι στην Ροδόπη, διότι είναι απόλυτη η πλειοψηφία της μειονότητας (60%-40%) οπότε έχουν αυτό το περιθώριο. Φανταστείτε ότι η ψήφος των θεωρητικών πλειονοτικών (που εκεί αποτελούν μειονότητα) μοιράζεται σε όλα τα κόμματα της Ελλάδος και η ψήφος των μειονοτικών πηγαίνει απευθείας σε δύο – τρία κόμματα. Άρα μπορείς πιο εύκολα να καθοδηγήσεις και να βγάλεις τρεις στην Ροδόπη. Αν «σπρώξουν» δηλαδή ψήφους προς την Νέα Δημοκρατία, θα έχουν το περιθώριο για να βγει από κάτω ο κ. Στυλιανίδης» τόνισε επίσης ο κ. Συρίγος.

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙΣ ΣΕ ΗΘΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΕΠΙΡΡΟΗ – ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΛΙΚΗ ΕΠΙΡΡΟΗ»

«Στον βαθμό που οι παρεμβάσεις δεν είναι απειλές, δεν μπορείς να παρέμβεις. Αν είναι ηθικής φύσεως η επιρροή αν δηλαδή ασκείται ως προς τον τρόπο αντιλήψεως κλπ, δεν μπορείς να παρέμβεις» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «το πρόβλημα είναι όταν γίνεται η υλική επιρροή. Για αυτό δεν ξέρω αν έχουμε στοιχεία. Αυτό παραβιάζει και τον νόμο πλέον, εάν υπάρχει κάτι τέτοιο».

«ΑΣ ΜΗΝ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ Ο 2ος ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΣ»

Κλείνοντας ο κ. Συρίγος σημείωσε: «να στηριχθεί ο κ. Στυλιανίδης στην Κομοτηνή. Τον θεωρώ σοβαρό πολιτικό και έχει βοηθήσει την Θράκη. Σε ο,τι αφορά στην Ξάνθη, οι έδρες εκτιμώ ότι θα είναι 2 για την Νέα Δημοκρατία και 1 για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο δεν θεωρώ ότι ο δεύτερος της ΝΔ θα είναι μειονοτικός. Ας μην το θεωρούμε δεδομένο. Η Ξάνθη δεν είναι Ροδόπη».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 3/7/2019}