Νοσοκομείο Ξάνθης: Ενδεχόμενη μέχρι και… ομαδική παραίτηση γιατρών!

Στο…«μη παρέκει» η κατάσταση – Κλινικές στο «όριο» και κάποιες «εκτός» ορίων – Ακολουθεί η Ορθοπεδική; – Δημ. Νικηφορίδης: «Οι νοσηλευτές και οι γιατροί, τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της ιστορίας»

Ακόμη και η σκέψη για ομαδικές παραιτήσεις, περνάει από το μυαλό πολλών ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, καθώς μόνο λίγες δεν είναι οι κλινικές που λειτουργούν στο «όριο». Κάποιες μάλιστα από αυτές το έχουν ξεπεράσει προ πολλού, σύμφωνα με τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Δημήτρη Νικηφορίδη.

Η συζήτησή μας έγινε με αφορμή την κατάσταση στην Ψυχιατρική του Νοσοκομείου, που σήμερα διαθέτει δύο γιατρούς και σε αυτήν συνεπικουρεί και ο Διευθυντής της κ. Βαϊόπουλος, ώστε να αντιμετωπίστουν τα ψυχιατρικά περιστατικά, που ολοένα και πληθαίνουν. Όσα από αυτά χρήζουν νοσηλείας, αναπόφευκτα τα αναλαμβάνουν τα Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, που διαθέτουν ψυχιατρικές νοσηλευτικές μονάδες, αφού στο ημέτερο νοσοκομείο δεν υφίσταται.

Σύμφωνα με τον κ. Νικηφορίδη «στην ψυχιατρική έχει έρθει και μια καινούρια επιμελήτρια Β’, εξαιρετική. Άρα στην ουσία είναι τρεις οι γιατροί, αφού ο κ. Βαϊόπουλος εξακολουθεί να συνεπικουρεί, έχοντας μια πιο επιτελική λειτουργία. Εάν χρειαστεί νοσηλεία, όπως όλα τα χρόνια, το περιστατικό πηγαίνει ή στην Αλεξανδρούπολη ή στην Καβάλα ή και στην Θεσσαλονίκη (όπου υπάρχει ελεύθερη κλίνη). Η Ξάνθη δεν έχει κλινική που να νοσηλεύει. Εδώ γίνεται εκτίμηση, παρακολούθηση κλπ και αντιμετωπίζονται τα περιστατικά που δεν χρήζουν νοσηλείας. Γενικά η τάση στην ψυχιατρική, παγκοσμίως, είναι όσο το δυνατόν λιγότερες νοσηλείες. Σε μερικές περιπτώσεις βέβαια, όταν οι ασθενείς είναι διεγερτικοί ή τελείως αποδιοργανωμένοι, χρήζουν νοσηλείας».

«ΣΤΟ…ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΣΥΖΗΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ»

Αναφορικά με τις υπόλοιπες μονάδες και κλινικές του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης ο κ. Νικηφορίδης, επισημαίνει ότι «όλα τα νοσοκομεία της χώρας έχουν καταρρεύσει. Βρίσκονται ξανά σε μια κατάσταση οριακής λειτουργίας. Η κατάσταση είναι στο «μη παρέκει». Συζητούμε για ομαδικές παραιτήσεις. Δεν γίνεται πλέον. Είπαμε ότι χρειαζόμαστε αύριο (και όχι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ή μετά από τρεις μήνες) 15 ειδικούς γιατρούς. Τους ανθρώπους αυτούς με τις προκηρύξεις που λέγαμε, τους χρειαζόμαστε αύριο. Όχι μετά από τρεις μήνες. Θα κλείσουμε μετά από τρεις μήνες. Γνωστός ορθοπεδικός του Νοσοκομείου Ξάνθης, θέλει να φύγει. Δεν θέλει να συνεχίσει με αυτήν την κατάσταση. Για πρώτη φορά σκέφτομαι το ίδιο και εγώ πολύ σοβαρά. Εμείς ήμασταν ταγμένοι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας αλλά η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Στα νοσοκομεία είναι όλα αλληλένδετα. Δεν είναι ότι φεύγει κάποιος και το πρόβλημα δημιουργείται μόνο σε αυτόν τον τομέα, αλλά σε όλο το νοσοκομείο».

«ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΣΤΟ ΟΡΙΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ…ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ – ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ»

 «Όλες οι κλινικές λειτουργούν οριακά. Σε κάποιες άλλες βέβαια έχουν ξεπεραστεί τα όρια. Σίγουρα η χειρουργική και η παθολογική, σε γενικές γραμμές με πολύ μεγάλη δυσκολία, βολεύονται. Αυτές που έχουν ξεπεράσει τα όρια, είναι όπως ξέρετε η ουρολογική (που έχει σχεδόν…κλειστεί) και μέσα στους επόμενους μήνες, αν όντως φύγει ο ορθοπεδικός που προανέφερα (που από ο,τι ακούω είναι σχεδόν δεδομένο) «καθαρίζει» και η ορθοπεδική. Η οποία ορθοπεδική ήταν όλα τα χρόνια η καλύτερη κλινική του νοσοκομείου. Είναι κλινική «αιχμής» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «αυτήν την στιγμή που μιλάμε, αναγκάζονται Ιατροί – Διευθυντές στον βαθμό, που θα μπορούσαν να είναι σε ένα νοσοκομείο στην Στοκχόλμη και να βγάζουν 15.000 ευρώ τον μήνα, αναγκάζονται να έρχονται κάτω και να κάνουν αλλαγές, σαν να είναι ειδικευόμενοι τριών μηνών. Έτσι λειτουργεί. Αυτά πρέπει να τα γνωρίζει ο κόσμος, γιατί βλέπω τι γράφουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Πρέπει να ξέρουν τι συμβαίνει και ποια είναι η ευθύνη της κοινωνίας σε όλο αυτό. Δεν είναι ευθύνη των ιατρών».

«ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ, ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΘΥΜΑΤΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ»

Κλείνοντας ο ίδιος σημείωσε ότι «δυστυχώς η κατάσταση είναι αυτή και είναι «οριακή». Σας μιλώ εντίμως. Το πρωί έγινε κουβέντα για να μαζευτούμε και να πούμε ποιοι είναι διατεθειμένοι να υποβάλλουμε ομαδικές παραιτήσεις. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Υπάρχει αυτή η σκέψη, γιατί οι εργαζόμενοι (και οι νοσηλευτές και κυρίως οι γιατροί) είναι τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της ιστορίας. Έχουν ξεπεραστεί τα όρια. Οι διοικητές εκφράζουν πάντα μια κυβερνητική άποψη και προφανώς προσπαθούν πάντα να εξωραΐσουν την κατάσταση ή να την περιγράψουν με τέτοιο τρόπο που να μην βγαίνει προς τα έξω. Αυτά δεν είναι προβλήματα μόνο του Νοσοκομείου Ξάνθης αλλά όλων των νοσοκομείων και εδώ. Ο κόσμος έχει την απαίτηση να βρίσκει εφημερεύοντες. Που να τους βρεις τους εφημερεύοντες; Είναι πολύ απλό. Δεν υπάρχουν. Έχουν φύγει 20.000 ιατροί και εσύ προκηρύσσεις θέσεις για να φέρεις γιατρούς που δεν υπάρχουν και τους ζητάς να έρθουν με 1.200 ευρώ μισθό (επιμελητές Β’);»…

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 3/7/2019}