Συναγερμός από την άνοδο των κρουσμάτων, κρίσιμη η περίοδος μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο

Η χθεσινή επανεμφάνιση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά ύστερα από 70 ημέρες, χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου για την πορεία του ιού. Είχε προηγηθεί ακόμη μια ανησυχητική άνοδος των κρουσμάτων, με 121 νέες περιπτώσεις σε μόλις ένα εικοσιτετράωρο, τα περισσότερα εκ των οποίων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, 26 και 47 αντίστοιχα.

Η αύξηση του αριθμού των νέων ανθρώπων που μεταφέρουν τον ιό, ο εντοπισμός ασυμπτωματικών ασθενών και η άνοδος του δείκτη μετάδοσης Ρ στο 1, είναι οι τρεις βασικοί λόγοι που οι δύο άνδρες συνέστησαν συνεχή επαγρύπνηση και εγρήγορση το επόμενο διάστημα, με την περίοδο μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο να χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη για την εξέλιξη του ιού, ενώ δεν αποκλείονται και επιπλέον μέτρα σε περίπτωση που η μετάδοση φύγει εκτός ελέγχου, σε συνέχεια των όσων ανακοινώθηκαν χθες.

Παράλληλα αναμένεται σήμερα το νέο μήνυμα του Πρωθυπουργού για τον κορονοϊό για την ανάγκη να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας, με στόχο να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας.

Τα μηνύματα Τσιόδρα

“Η κατάσταση μπορεί εύκολα να μας ξεφύγει. Χρειάζεται συνεχής εγρήγορση” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, σημειώνοντας ανοικτά πως κρούει το καμπανάκι του κινδύνου μετά τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. Εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συνεδριάζει συνεχώς και η οποία έχει ομόφωνα τοποθετηθεί για τη χρήση μάσκας.

Όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, δεν μπορεί να προβλεφτεί πότε θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, όμως ο κίνδυνος είναι ορατός. Σημείωσε πως παρατηρείται μετατόπιση θετικών κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες, κάτι που οφείλεται στην αύξηση ελέγχων, τον έλεγχο ταξιδιωτών που συνήθως είναι μικρότερης ηλικίας αλλά και τον έλεγχο επαφών, ανθρώπων που στην καραντίνα δεν ελέγχονταν. 

Στην ενημέρωση τονίστηκε παρ’ όλα αυτά πως επί του παρόντος δεν τίθεται ζήτημα για την επαναφορά των SMS ούτε για νέο lockdown.

Τα νέα μέτρα

Κατά τις επόμενες δύο εβδομάδες, η προσοχή επικεντρώνεται στο να μην αυξηθεί ο δείκτης μετάδοσης, κάτι που όπως είπε ο κ. Τσιόδρας θα είναι καταστροφικό για την εξέλιξη του ιού στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκαν και νέα μέτρα.

Ειδικότερα:

  • από την Κυριακή 16 Αυγούστου, όποιος εισέρχεται από την Αλβανία υποχρεούται σε 7ημερη κατ’ οίκον απομόνωση
  • από τη Δευτέρα εγκαθίσταται μόνιμο κλιμάκιο στην Κακαβιά για δειγματοληπτικούς ελέγχους
  • παρατείνεται το όριο 100 ατόμων ως τις 31 Αυγούστου στις εκδηλώσεις
  • ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι σε εργοστάσια τροφίμων
  • εντάσσεται στο εξής σε ελεγκτικούς μηχανισμούς και ο ΕΦΕΤ
  • η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα πλοία –απαγορεύονται όλες οι εκδηλώσεις εντός πλοίου
  • δίνεται η δυνατότητα για περιορισμό ωραρίου των κέντρων διασκέδασης σε τοπικό επίπεδο.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.capital.gr/, της Βίκυς Κουρλιμπίνη, 5/8/2020}