Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα διόδια Μέστης την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα διόδια Μέστης, για το ζήτημα παύσης της απαλλαγής για τα διόδια Μέστης και Ιάσμου για μόνιμους κατοίκους, απευθύνει η ΑΔΕΔΥ Ροδόπης με ανακοίνωσή της.

Με αίτημα την συνέχιση της απαλλαγής καταβολής διοδίων, η ΑΔΕΔΥ προγραμματίζει την συγκέντρωση την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 13:30 στον σταθμό διοδίων της Μέστης και καλεί σε αυτήν όλους τους εργαζόμενους, αλλά και όλους τους φορείς του νομού Ροδόπης.

Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τις διατάξεις της Αριθμ. ΔΝΣβ/οικ42900/ΦΝ 393 ΚΥΑ, από 1/1/2019 παύει να ισχύει η απαλλαγή του αντιτίμου από τα διόδια Μέστης και Ιάσμου που ίσχυσε από τις αρχές του 2018, για όλους τους μόνιμους κατοίκους του Ν. Ροδόπης. Το μέτρο αυτό, αν και προσωρινό, ανακούφισε χιλιάδες κατοίκους της περιοχής μας από ένα επιπλέον οικονομικό βάρος και διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό τις μετακινήσεις, ειδικά εκείνων που εργάζονται σε όμορους νομούς.

“Δυστυχώς”, όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, “η σημερινή κυβέρνηση, ακολουθεί πιστά τις ίδιες μνημονιακές πολιτικές με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που φέρνουν τη μονιμοποίηση των διοδίων, την αύξηση των σταθμών τους και του μεγάλου χαρατσιού που αναγκάζεται να πληρώνει όποιος χρησιμοποιεί την Εγνατία Οδό. Παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις για κατάργηση των συμβάσεων παραχώρησης των Εθνικών οδών και των διοδίων στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, προχωρά στην λειτουργία νέων διοδίων (Αρδάνιο, Καβάλα και αλλού), εμπορευματοποιώντας ουσιαστικά τις μετακινήσεις των πολιτών. Ο ελληνικός λαός έχει ήδη πληρώσει πολύ ακριβά το εθνικό οδικό δίκτυο καθώς και όλες τις υποδομές, με την άμεση και την έμμεση βαριά φορολογία, με τα διόδια, τα ακριβά καύσιμα, τα τέλη κυκλοφορίας και τόσα άλλα χαράτσια, ενώ στον αντίποδα ωφελούνται υπέρμετρα τα ισχυρά συμφέροντα χωρίς να έχουν συνεισφέρει αναλογικά στο κόστος των έργων, αλλά ούτε και στη συντήρηση του δικτύου.

Συνεπώς, ούτε το κόστος κατασκευής, αλλά ούτε και το κόστος συντήρησης κατανέμονται δίκαια και αναλογικά, αλλά η πολιτική επιλογή είναι ξεκάθαρη υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων και της μεταφοράς του μεγάλου βάρους στην ευρεία μάζα, δηλαδή τον ελληνικό λαό. Ακόμα και αν γίνεται λόγος για λογικό κόστος συντήρησης, αυτό δεν θα έπρεπε να είναι αντικείμενο εργολαβικής υπερ-κερδοφορίας, αλλά κρατικής πολιτικής, καθώς το δικαίωμα και η ασφάλεια των μετακινήσεων θα πρέπει να διασφαλίζεται για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους δυνατότητας. Ειδικά σε μια εποχή, όπου μετά από 8 χρόνια σκληρής λιτότητας ο Λαός έχει γονατίσει από την άμεση και την έμμεση φορολογία, η πύκνωση των διοδίων και η περαιτέρω αύξηση του κόστους των μετακινήσεων, ουσιαστικά αποκλείει τα αδύναμα λαϊκά στρώματα από το δικαίωμα αυτό, ή τους οδηγεί στους επισφαλείς παράδρομους με κίνδυνο τη ζωή τους.

Συγκεκριμένα από και προς το νομό Ροδόπης και μεταξύ των όμορων νομών καθημερινά μετακινούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι για να μεταβούν στην έδρα της εργασίας τους (ή και ως πολίτες για να εξυπηρετηθούν από υπηρεσίες που εδρεύουν σε όμορους νομούς) και το οικονομικό βάρος της πληρωμής των διοδίων κινείται εκτός πλαισίου κοινωνικής δικαιοσύνης και θα τους επιβαρύνει σε μέγιστο βαθμό. Σε αυτή την κατεύθυνση, καταγγέλλουμε πρωτίστως την πολιτική της διασποράς των διοδίων σε πυκνότητα κατά μήκος των οδικών αξόνων και την υπέρμετρη αύξηση των κομίστρων, που εξυπηρετεί τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα εις βάρος του ελληνικού λαού.

Και ζητούμε άμεσα:

Να μην σταματήσει η απαλλαγή των διοδίων για την περιοχή μας, αλλά και για όλες τις περιοχές που έχουν ιδιαίτερα προβλήματα απομόνωσης και δυσπροσιτότητας, όπως όλες οι ακριτικές περιοχές.

Η απαλλαγή αυτή να ισχύει αφενός για όλους τους μόνιμους κατοίκους, αλλά και για όσους εργάζονται σ’ αυτές”.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 16/12/2018}