Μέσω leader η επέκταση της Στέγης Αγίων Θεοδώρων

"Έχουμε αγώνα μπροστά μας, αλλά δεν πτοούμαστε, περιμέναμε 35 χρόνια", λέει η πρόεδρος του συλλόγου Ν. Λιβεριάδου κι εκφράζει αισιοδοξία για την έγκριση της ολοκληρωμένης αυτής πρότασης

Τον μηχανισμό του leader και συγκεκριμένα την πρόσκληση που απευθύνεται σε ιδιώτες, όταν αυτή ανοίξει, θέλουν να αξιοποιήσουν οι άνθρωποι του συλλόγου μέριμνας ΑμεΑ νοητικής υστέρησης νομού Ροδόπης “Άγιοι Θεόδωροι”. Ο σύλλογος εδώ και κάποιο καιρό στεγάζεται επίσημα στη νέα δομή στην ευρύτερη περιοχή των Υφαντών, αλλά ο σχεδιασμός για βελτίωση της υποδομής δεν έχει σταματήσει.

Στην υπάρχουσα δομή λειτουργεί πρωινή βάρδια, με πλήρες προσωπικό και πολλούς εθελοντές, το κέντρο διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ΚΔΗΦ). Πρόκειται για την δομή στην οποία αναπτύσσονται με δημιουργικό και εποικοδομητικό τρόπο ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δράσεις του εκάστοτε φορέα. Στόχοι του ΚΔΗΦ είναι η παροχή υπηρεσιών, όπως η μεταφορά ωφελουμένων, η διαμονή και διατροφή αυτών, το εξατομικευμένο πρόγραμμα ωφελούμενων (εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, κ.ά.), οι δράσεις δημιουργικής απασχόλησης – ψυχαγωγίας, λοιπές υπηρεσίες (εκπαίδευση σε θέματα αυτοεξυπηρέτησης, κ.ά.).

Ο σύλλογος θέλει την επέκταση του κεντρικού κτιρίου για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του ΚΔΗΦ. “Έχουμε αγώνα μπροστά μας, αλλά δεν πτοούμαστε. Περιμέναμε 35 χρόνια αλλά πιστεύουμε πως τώρα που έγινε η αρχή πολύ πιο σύντομα θα ολοκληρώσουμε το όνειρό μας”, λέει στον “Χ” η πρόεδρος Νατάσα Λιβεριάδου και πληροφορεί “έχει γίνει η κεντρική μονάδα και ήδη έχουμε προγραμματίσει την επέκτασή της η οποία είναι αναγκαία. Είναι αναγκαία, γιατί είναι πολλά τα παιδιά και δεν μπορούν στην καθημερινότητα να είναι πάντα όλα μαζί σε έναν χώρο. Τα παιδιά πρέπει να είναι αποσυμφορημένα, γι’ αυτό επιβάλλεται η επέκταση της αίθουσας”.

Η ίδια εξηγεί πως θα γίνει η επέκταση: “Είμαστε έτοιμοι. Έχουμε κάνει το σχέδιο, έχουμε και την άδεια, περιμένουμε την χρηματοδότηση που θα πάρουμε από το leader. Όσο πιο γρήγορα ανοίξει το leader, τόσο πιο γρήγορα θα γίνει η επέκταση”, και διατηρεί μάλιστα αισιοδοξία πως η πρόταση θα γίνει δεκτή. Στην πρόταση περιλαμβάνει και η διαμόρφωση τεσσάρων ξεχωριστών γραφείων στον πρώτο όροφο, γιατί κατά την πρόεδρο “η μονάδα μας είναι πλέον στελεχωμένη κι επιστημονικά κι όλοι τους πρέπει να έχουν το γραφείο τους, για τις συνεδρίες με γονείς και παιδιά”.

Συγχρόνως, γίνεται η προσπάθεια δημιουργίας οικίσκων εντός του οικοπέδου, ξεχωριστά από το κεντρικό κτίριο. Όταν ολοκληρωθεί το έργο, σύμφωνα με τη μελέτη, στο οικόπεδο θα έχουν ανεγερθεί ένα πλήρες ΚΔΗΦ (το υπάρχον, μαζί με την επέκταση δηλαδή) με το λογότυπο «αξίΖΩ» και 6 οικίσκοι – κατοικίες.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 13/12/2018}