Ε. Στυλιανίδης για εμβολιασμό: «Ατομικό δικαίωμα η αυτοδιάθεση του σώματος»

Αντισυνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού αλλά συνταγματικός των εργαζομένων στις δομές υγείας σύμφωνα με τον καθηγητή

Υπό την ιδιότητά του ως καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, αναφορικά με το θέμα των ημερών, το κατά πόσο δηλαδή είναι συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων στις δομές υγείας αλλά και του γενικού πληθυσμού. 

Είπε χαρακτηριστικά: «η τοποθέτησή μου είναι πρωτίστως νομική και δευτερευόντως πολιτική. Ως συνταγματολόγος και μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, οφείλω να παραδεχθώ ότι η αυτοδιάθεση του σώματος είναι ατομικό δικαίωμα, το οποίο κανείς δεν μπορεί να παραβιάσει. Κανείς δηλαδή δεν μπορεί να επιβάλει γενικά κι απόλυτα την εφαρμογή μίας συγκεκριμένης υγειονομικής πολιτικής. Υπό αυτή την έννοια ένας επιβαλλόμενος γενικός υποχρεωτικός εμβολιασμός θεωρώ ότι δεν θα “άντεχε”, εάν προσβαλλόταν σε ένα συνταγματικό δικαστήριο».

Επικουρικά, όμως, συνέχισε τον συλλογισμό του ως εξής: «Επιτρέπεται η προστασία του αγαθού της δημόσιας υγείας ή της υγείας των τρίτων. Και γι’ αυτό ακριβώς η πολιτεία, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, έχει τη δυνατότητα σε συγκεκριμένες εργασιακές ομάδες, να επιβάλλει την υποχρεωτικότητα». Εδώ, έφερε συγκεκριμένα το παράδειγμα ενός ιατρού ή νοσηλευτή που περιθάλπει ασθενείς, ων όμως ανεμβολίαστος. «Ένας υγειονομικός ο οποίος περιθάλπει ηλικιωμένους ανθρώπους, δεν μπορεί να τους προσθέτει, παρά να τους αφαιρεί, κίνδυνο. Αν είναι ανεμβολίαστος, τους προσθέτει επικινδυνότητα και ρίσκο. Κι εκεί η πολιτεία έχει το δικαίωμα να παρέμβει και να επιβάλει κάποιους όρους, οι οποίοι θα περιορίζουν τα δικαιώματα του συγκεκριμένου εργαζομένου, χωρίς όμως να θίγουν τον πυρήνα τους, δηλαδή (η πολιτεία) δεν απολύει (αλλά θέτει σε αναστολή εργασίας). Η αναστολή είναι ένα μέτρο πίεσης το οποίο προβλέπεται από το Σύνταγμα», δήλωσε.

Προσγειωμένη αισιοδοξία για ανοιχτή οικονομία

Ως προς τη λειτουργία των οικονομικών δραστηριοτήτων αυτό τον χειμώνα και το ενδεχόμενο νέου lockdown σε καταστήματα, όπως πέρσι, ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ παρουσιάστηκε προσγειωμένα αισιόδοξος. «Οι μεγαλύτερες πιθανότητες έως βεβαιότητα είναι πως θα παραμείνουμε ανοιχτοί, αλλά με σαφή περιοριστικά μέτρα τα οποία αρχίζουν να διαφαίνονται», δήλωσε μη κρύβοντας πάντως πως «οι πιέσεις για τους εμβολιασμούς αυξάνονται για να μπορέσει η αγορά να λειτουργήσει με ομαλότητα τον χειμώνα». Ο βουλευτής στάθηκε στο ότι η ελληνική οικονομία κινήθηκε καλύτερα το καλοκαίρι του ’21 σε σχέση με πέρσι, ενώ χαρακτήρισε την προοπτική της για το 2022 «θετική, παρά τα πολλά προβλήματα».

Ευθύνες στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης

Αυξημένους πρωτοετείς στο ΔΠΘ είχε υποσχεθεί ο βουλευτής προ των πανελλαδικών εξετάσεων, “πατώντας” πάνω στις πράγματι αυξημένες κατά λίγο θέσεις που άνοιξαν φέτος στο Δημοκρίτειο. Ωστόσο, φάνηκε να υπολογίζει χωρίς τις επιπτώσεις της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που μείωσε κατά πολύ τους εισακτέους σε Ξάνθη κι Ορεστιάδα, λιγότερο σε Κομοτηνή και καθόλου στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κος Στυλιανίδης πάντως ήταν σαφής ως προς τους «μηδέν» εισακτέους μέσω ΓΕΛ στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης, επιρρίπτοντας ευθύνες στη διοίκηση του Τμήματος. «Δεν είναι λάθος το πνεύμα του Νόμου, δηλαδή η προσπάθεια της κας Κεραμέως να διασφαλίσει ένα υψηλό επίπεδο εισακτέων είναι καλό, διότι πάρα πολλά παιδιά επιδίωκαν να μπουν σε οποιαδήποτε Σχολή για να πάρουν την ιδιότητα του φοιτητή, χωρίς όμως ποτέ να σπουδάσουν σε αυτή. 

Κι αυτό προκύπτει, αν συγκρίνουμε τον αριθμό εισακτέων με τον αριθμό των αποφοιτησάντων και κυρίως τον αριθμό των ετεροαπασχολουμένων […]. Η Αρχιτεκτονική Πολυτεχνείου Ξάνθης ζήτησε Βάση για το σχέδιο υπερβολικά μεγάλη, η οποία ξεπερνούσε και τη βάση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου […]. Είναι μία παράλογη υπερβολή αυτό που επιδιώχθηκε, που είχε σαν συνέπεια μία Σχολή με 120 εισακτέους να μην πάρει κανένα (από ΓΕΛ), γιατί τα παιδιά είχαν καλές επιδόσεις σε άλλα μαθήματα αλλά δεν μπόρεσαν να φτάσουν τον πήχη στο σχέδιο. Είναι παράλογο επίσης να ζητούμε τόσο υψηλούς συντελεστές στο σχέδιο, όταν δεν είναι εύκολο να διδαχθεί σε όλα τα σχολεία της χώρας κι όταν οι περισσότεροι γονείς ψάχνουν να πάνε στις μεγαλουπόλεις για να βρουν φροντιστήρια που θα διδάξουν σχέδιο στα παιδιά τους», δήλωσε αναλυτικά.

Δεν έκρυψε πάντως πως σε άλλες Σχολές μειώθηκαν οι εισακτέοι γιατί «δεν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον», χωρίς να κατονομάσει ποιες θεωρεί πως είναι αυτές, αλλά επέμεινε πως «σε κάποιες άλλες όμως όπως της Ξάνθης ήταν αστοχία η Βάση που έβαλαν στο σχέδιο».

Τέλος, ο βουλευτής δήλωσε: «έδωσαν περισσότερη εξουσία στις Πρυτανικές Αρχές να ορίζουν τις Ελάχιστες Βάσεις, αλλά κατά τη γνώμη μου δεν έχουν ακόμη τη δύναμη να “περπατήσουν” από μόνα τους, αφού εξαρτώνται απόλυτα από την κρατική χρηματοδότηση και τις κεντρικές νομοθετικές αποφάσεις. 

Άρα δεν έχουν την ωριμότητα να πάρουν όλες τις αποφάσεις που απαιτούνται και το λέω ωμά, δεν υποτιμώ κανέναν, το λέω από εμπειρία».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 2/9/2021}