Μετακίνηση εκτός νομού: Mε βεβαίωση από το gov.gr για ανεμβολιαστους

Αλλάζει ο τρόπος μετακίνησης εκτός νομού για τους ανεμβολίαστους πολίτες από 13 Σεπτεμβρίου.

Αντίστροφα μετράμε για την εφαρμογή των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους που θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 13 Σεπτεμβρίου και θα ισχύουν μέχρι τις 31 Μαρτίου του νέου έτους. Μια από τις σημαντικές αφορά τη μετακίνηση εκτός νομού η οποία θα απαιτεί αρνητικό εργαστηριακό τεστ (Rapid ή PCR).

Συγκεκριμένα, για το ταξίδι με αεροπλάνο ή πλοίο απαιτείται πλέον rapid test 48 ωρών για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ενώ το ίδιο ισχύει και για το ταξίδι με ΚΤΕΛ ή τρένο.

Τα τεστ θα πρέπει να γίνεται σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο με την τιμή του rapid να διαμορφώνεται στα 10 ευρώ, ενώ παύει η δυνατότητα διενέργειας δωρεάν τεστ από τον ΕΟΔΥ για τους ανεμβολίαστους.

Τα παιδιά κάτω των 12 ετών μπορούν τα ταξιδεύουν με self test.

Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι το έγγραφο που πρέπει να δείχνει ο ανεμβολίαστος επιβάτης σε περίπτωση ελέγχου δεν είναι το αποτέλεσμα που θα παίρνει από το διαγνωστικό κέντρο αλλά η δήλωση από την ειδική σελίδα του gov.gr.

Ειδικότερα, η βεβαίωση αρνητικού rapid test δεν θα γίνεται αποδεκτή με τα έγγραφα του αποτελέσματος που χορηγούν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αλλά από ειδική σελίδα του gov.gr.

Η πλατφόρμα θα αντλεί τα στοιχεία των αποτελεσμάτων των τεστ από τα διαγνωστικά κέντρα και το gov.gr θα ενημερώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε οι μη εμβολιασμένοι πολίτες να εκδίδουν τις βεβαιώσεις.

Σημειώνεται τέλος ότι οι εμβολιασμένοι ταξιδεύουν με πιστοποιητικό εμβολιασμού που εκδίδεται 14 ημέρες μετά και όσοι έχουν νοσήσει με κορονοϊό ταξιδεύουν με το πιστοποιητικό νόσησης που ισχύει για έξι μήνες.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 5/9/2021}