Σε αδιέξοδο η επιδότηση 12%

Για τις Επιχειρήσεις της Θράκης – Καταργήθηκε το 2016 από την Κυβέρνηση Τσίπρα και δεν πληρώνεται από το 2010 – Έχουν κατατεθεί Αγωγές – Τι δήλωσε ο Υπουργός κ. Στ. Πιτσιόρλας   

Για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε βάρος των επιχειρήσεων, συζήτησε στην Κομοτηνή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης – Βιομηχανίας Στ. Πιτσιόρλας και είπε σχεδόν μετά βεβαιότητας “τα περιθώρια είναι μικρά για να βρούμε λύσεις”.

Ένα 70% των υφιστάμενων επιχειρήσεων έχει ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη, θα συζητηθεί και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μας ενημερώνει ο Ιάκωβος Φραντζής πρόεδρος Συνδέσμου Βιοτεχνιών Βιομηχανιών Ροδόπης.

Ήταν Απρίλιος του 2016 όταν ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης με την υπ’ αριθμόν 13311/273 Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμόν 997/11-4-2016 ΦΕΚ καταργούσε το άρθρο 21 του Ν. 1767/1988 που προέβλεπε την επιδότηση του εργοδοτικού κόστους (12%) των μεταποιητικών και τουριστικών επιχειρήσεων των Παραμεθορίων Περιοχών της χώρας συμπεριλαμβανομένου του Νομού Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα.

Η καταβολή αυτής της επιδότησης όμως είχε ήδη σταματήσει από το 2010, οδηγώντας σε οικονομική ασφυξία πολλές επιχειρήσεις. Η απόφαση του 2016 σηματοδότησε τη μη καταβολή των οφειλών από την επιδότηση αυτή για το χρονικό διάστημα 2010-2015 από τον ΟΑΕΔ, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.

Το υπουργείο Οικονομίας έβλεπε θετικά τότε μόνο τη λύση του συμψηφισμού των απαιτήσεων που πηγάζουν από τη συγκεκριμένη επιδότηση με οφειλές των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Η λύση αυτή δεν ευοδώθηκε εντός του 2016, όπως είχε εξαγγελθεί, ούτε βέβαια μέχρι σήμερα.

Σήμερα επιχειρηματίες της Θράκης έχουν καταθέσει αγωγές και διεκδικούν το 12% είναι γεγονός. Οι πρώτες αγωγές κατατέθηκαν εντός του 2015 με τους επιχειρηματίες να προλαβαίνουν την πενταετή παραγραφή.

Για ένα θέμα παλιό, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Στ. Πιτσιόρλας όταν ρωτήθηκε για την επιδότηση κόστους εργασίας 12% που είχε θεσμοθετηθεί για επιχειρήσεις παραμεθόριων περιοχών. Ο υπουργός υπενθύμισε ότι από το 2010 δεν πληρώνεται η επιδότηση και σύμφωνα με τον ίδιο “έπρεπε κάποτε να καταργηθεί ο Νόμος για να μην συνεχίζεται ένα καθεστώς αδιέξοδο.

Δεν πληρώνεται από το 2010, γιατί κρίθηκε ως παράνομη κρατική ενίσχυση. Βέβαια δεν φταίνε οι επιχειρήσεις που δόθηκε αυτή η παράνομη κρατική ενίσχυση, ήταν ευθύνη της πολιτείας και οι επιχειρήσεις πέσανε θύματα μίας λανθασμένης απόφασης”.

Σήμερα ο κος Πιτσιόρλας παραδέχεται ότι “έχουν δημιουργηθεί προβλήματα που είναι σε βάρος των επιχειρήσεων”. Άλλωστε, για αυτά τα προβλήματα συζήτησε με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Θράκη, κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή, την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης – Βιομηχανίας Στ. Πιτσιόρλας είπε, σχεδόν μετά βεβαιότητας, πως “τα περιθώρια είναι μικρά για να βρούμε λύσεις. Άκουσα κάποιες ιδέες που θα μελετήσουμε ώστε να απαλύνουμε όσο μπορούμε αυτό το πρόβλημα για τις επιχειρήσεις. Αλλά δεν δίνω υπόσχεση, γιατί αυτή η επιδότηση ήταν αποτέλεσμα κακών επιλογών και κακής πολιτικής και  όφειλαν όσοι πήραν αυτές τις αποφάσεις να γνωρίζουν το αποτέλεσμα. Θα ψάξουμε κάθε πιθανή ιδέα”, κατέληξε στην απάντησή του.

Πρόταση αποφορολόγησης, κατέθεσαν επιχειρηματίες

Μία εκ των προτάσεων είναι αυτή της αποφορολόγησης, όπως έκανε γνωστό στον “Χ” ο Ιάκωβος Φραντζής πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Βιοτεχνιών Ροδόπης, αναδεικνύοντας παράλληλα και το πόσες επιχειρήσεις έχουν ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη. Είπε σχετικά “δεν προβλέπεται πουθενά στον προϋπολογισμό να πληρωθούν αυτά τα χρήματα, οπότε ο μόνος τρόπος για να πληρωθούν είναι να προσφύγουν στην δικαιοσύνη οι επιχειρήσεις. Ένα 70% των υφιστάμενων επιχειρήσεων έχει ήδη προσφύγει και το θέμα θα συζητηθεί και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σε περίπτωση που δικαιωθούμε θα αναγκαστεί η οποιαδήποτε κυβέρνηση να προχωρήσει στην αποζημίωση. Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι αντίθετο…”

Όσο για την πρόταση αποφορολόγησης εξηγεί “για παράδειγμα πήρα 100 ευρώ και τα έγραψα στα κέρδη μου, μπορεί να γίνει η αποφορολόγηση αυτών των 100 ευρώ”. Η πρόταση αποφορολόγησης της επιδότησης που έλαβαν οι επιχειρηματίες τέθηκε υπόψιν του αναπληρωτή υπουργού.

{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr/, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 24/1/2019}