Στη μνήμη των δικών μας ηρώων στο ελληνοαλβανικό μέτωπο

Η μάχη του Πόγραδετς στοίχισε τη ζωή 3.000 Ελλήνων, ανάμεσά τους 63 από τη Ροδόπη, χριστιανοί, μουσουλμάνοι και Αρμένιοι

Στη μνήμη των δικών μας ηρώων στο ελληνοαλβανικό μέτωπο την περίοδο 1940-41, των 63 θυσιασθέντων από την Ροδόπη κατά τη μάχη του Πόγραδετς, τελέστηκε τρισάγιο στο στρατόπεδο Παράσχου στην Κομοτηνή. Η μάχη του Πόγραδετς κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου ξεκίνησε όταν ελληνικές μονάδες του 3ου Σώματος Στρατού επιτέθηκαν σε ιταλικές θέσεις. Στις 3 Δεκεμβρίου ο ελληνικός στρατός εξαπέλυσε μια ακόμη επίθεση εναντίον της ιταλικής μεραρχίας Αρέτσο, σπάζοντας τις γραμμές των Ιταλών και αναγκάζοντάς τους να υποχωρήσουν προς το Ελμπασάν. Η μάχη του Πόγραδετς στοίχισε τη ζωή 3.000 Ελλήνων, ανάμεσά τους 63 από τη Ροδόπη, χριστιανοί, μουσουλμάνοι και Αρμένιοι.

Το τρισάγιο μνήμης και τιμής για τους πεσόντες αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες, που θυσιάστηκαν ηρωικά υπερασπιζόμενοι την πατρίδα κατά τη μάχη του Πόγραδετς στο αλβανικό μέτωπο από τις 25 Νοεμβρίου ως τις 6 Δεκεμβρίου του 1940, έγινε με μέριμνα της φερώνυμης ιστορικής 29ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού.

Η τελετή ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί της Παρασκευής 7 Δεκεμβρίου στον χώρο του μνημείου του «Στρατοπέδου ΛΓΟΥ (ΠΖ) Βίκτωρος Παράσχου», με επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κο Παντελεήμονα, παρόντος του υποδιοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού Γεώργιου Τζιτσικώστα, και του ταξίαρχου Γεώργιου Χατζηγεωργίου. Ακολούθησε το προσκλητήριο νεκρών με γυναίκα αξιωματικό να εκφωνεί ένα-ένα τα ονόματα των πεσόντων στη μάχη του Πόγραδετς και την εκτέλεση βολών συμβολικά στη μνήμη αυτών. Αναγνώστηκε στην συνέχεια το ιστορικό της μάχης και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 8/12/2018}