Στη Δικαιοσύνη προσφεύγουν οι Έλληνες εστιάτορες

31/03 παραδίδουν τα κλειδιά τους στο Μαξίμου, ζητώντας 7 στοχευμένα μέτρα στήριξης

Την απόφαση να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, για να διεκδικήσουν το δίκιο των αιτημάτων τους, δηλαδή τη ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος κατά τη διάρκεια των παρατεταμένων lockdown, αποφάσισαν οι καφεστιάτορες της χώρας, ανακοίνωσε η ΠΟΕΣΕ.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της πανελλαδικής δράσης «τα κλειδιά της εστίασης», η οποία πραγματοποιήθηκε σε όλη την χώρα στα μέσα Φεβρουαρίου. Η συμμετοχή στη δράση ήταν σχεδόν καθολική και στη Ροδόπη, μετά από κάλεσμα των Σωματείων Ζυνθεστιατόρων και Καφεποτοπωλών.

Στη συνέντευξη τύπου γνωστοποιήθηκε πως η ΠΟΕΣΕ θα κινηθεί δικαστικά, ενώ έγιναν γνωστά και τα οικονομικά μέτρα που διεκδικεί από την κυβέρνηση.

Η παράδοση των κλειδιών στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαρτίου 2021.

Σε επισφάλεια καταστήματα και εργαζόμενοι

Περί των 80.000 επιχειρήσεων μετράει η Εστίαση στην Ελλάδα, με σύνολο απασχολούμενων 432.000, σύμφωνα με την ΠΟΕΣΕ, που επικαλέστηκε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Από την αρχή της πανδημίας, το 75,38% των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης έχουν αναστείλει τουλάχιστον μερικώς τις θέσεις εργασίας τους. Συνολικά, εκτιμάται ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι του κλάδου βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. «Αυτές οι θέσεις εργασίας βρίσκονται σε επισφάλεια, καθώς περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης φαίνεται πως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Υπάρχει κίνδυνος απότομης αύξησης της ανεργίας εάν οι επιχειρήσεις που τελούν σε αναστολή ή υπολειτουργούν και έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας προχωρήσουν σε εκτεταμένες απολύσεις εάν αρθούν ή/και δεν επεκταθούν τα μέτρα προστασίας. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα είτε διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, είτε υπό το βάρος των συσσωρευμένων υποχρεώσεων και της μειωμένης ζήτησης δεδομένου ότι η επαναφορά στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα δεν θα γίνει αυτόματα αλλά σταδιακά», προειδοποιεί η ΠΟΕΣΕ.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που επικαλέστηκε η ΠΟΕΣΕ, το 2020 ο κύκλος εργασιών του κλάδου της εστίασης σε σχέση με το 2019 κατέγραψε μείωση κατά 2.285.334.018 € ή κατά 37,7%. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ περισσότερες από 9 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης κατέγραψαν μείωση του κύκλου εργασιών τους το 2020. Για τις επιχειρήσεις αυτές ο μέσος όρος πτώσης του κύκλου εργασιών αντιστοιχούσε σε 51,7%.

Μέτρα στήριξης για την επανεκκίνηση

Η ΠΟΕΣΕ διεκδικεί συγκεκριμένα και στοχευμένα μέτρα στήριξης για την επανεκκίνηση του κλάδου. Τα μέτρα συνοψίζονται ως εξής:

  • Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την επανεκκίνηση (κεφάλαιο κίνησης).
  • Επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας με την επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.
  • Κούρεμα των οφειλών που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση και ρύθμιση 120 δόσεων.
  • Απαλλαγή από Δημοτικά Τέλη και Φόρους κατά την διάρκεια των lockdown και μείωση αυτών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.
  • Επιδότηση ενοικίων, παράταση εμπορικών μισθώσεων και απαγόρευση εξώσεων.
  • Ένταξη του Κλάδου σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
  • Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 7/3/2021}