Το μήνυμα της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Δ. Κομοτηνής για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

«Γιορτάζουμε τη θέληση μας ν’ αλλάξουμε τη ζωή μας»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή Ισότητα του Δήμου Κομοτηνής στέλνει το δικό της μήνυμα με κεντρικό σύνθημα “ γιορτάζουμε τη θέληση μας ν’ αλλάξουμε τη ζωή μας.

Στην σχετική ανακοίνωση της δημοτικής αρχής αναφέρεται μεταξύ άλλων: “Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας καθιερώθηκε ως ημέρα αγώνα και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση της αιματηρής διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857, από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη για να διασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ως μια ημέρα ενθύμησης, λοιπόν, των αγώνων για τα γυναικεία δικαιώματα την τιμούμε, ενώνοντας τη φωνή μας με τις γυναίκες όλου του πλανήτη. Στην πράξη άνδρες και γυναίκες δεν απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα. Πολλές κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες παραμένουν, όπως οι μισθολογικές διαφορές και πολιτική υποεκπροσώπηση. Στον Δήμο Κομοτηνής από τα 41 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου μόνο έξι είναι γυναίκες και από τα 51 μέλη του περιφερειακού συμβουλίου μόνο δύο είναι γυναίκες.Η επίτευξη της ισότητας των φύλων και η εξάλειψη των στερεοτύπων έχει κεντρική σημασία για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για μία δημοκρατική κοινωνία, τον σεβασμό του κράτους δικαίου, την οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Κομοτηνής χαιρετίζοντας την 8η του Μάρτη, στέλνει το δικό της μήνυμα σε όλες τις γυναίκες και τους άνδρες του Δήμου μας, με ένα μήνυμα : «Γιορτάζουμε τη θέληση μας ν’ αλλάξουμε τη ζωή μας».

Και θέτει τους ακόλουθους στόχους:

  • -Την καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και του σεξισμού.
  • -Την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.
  • -Την εξασφάλιση της ίσης πρόσβασης των γυναικών στη δικαιοσύνη και την εργασία.
  • -Την επίτευξη της ισόρροπης συμμετοχής γυναικών και ανδρών στην πολιτική και στις δομές της δημόσιας λήψης αποφάσεων.
  • -Την επίτευξη της ενσωμάτωσης της οπτικής του φύλου σε όλες τις πολιτικές και τα μέτρα”.

Ο Δήμος Κομοτηνής λειτουργεί εδώ και επτά χρόνια, τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών και Πολλαπλών Διακρίσεων, με απώτερο σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση κάθε μορφής βίας. Ενημερώνει, ευαισθητοποιεί, στηρίζει και ενδυναμώνει κάθε γυναίκα, καθώς και τα παιδιά της, παρέχοντας τους ψυχολογική, κοινωνική και εργασιακή συμβουλευτική

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 7/3/2021}