Απόφαση του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης για το οξυμένο ζήτημα της στέγασης

Οι οικογένειές μας  και φέτος αγωνιούν για το πώς θα μπορέσουν να μας σπουδάσουν, γονατισμένοι από την ακρίβεια, έχοντας χάσει τον μόχθο μιας ολόκληρης ζωής στις φλόγες ή κάτω από λασπόνερα της πλημμύρας. Χιλιάδες πρωτοετείς φοιτητές αδυνατούν να πληρώσουν τα ενοίκια που έχουν φτάσει στο ταβάνι και αναγκάζονται είτε να τα παρατήσουν, είτε να δουλέψουν παράλληλα με τις σπουδές τους.

Παράλληλα ένας μεγάλος αγώνας για εύρεση κατοικίας ξεκίνησε ήδη για εκατοντάδες πρωτοετείς φοιτητές που κατέκλεισαν την πόλη μας από αρχές Σεπτέμβρη, με σκοπό την εύρεση φοιτητικής κατοικίας, γεμάτοι όνειρα για το πρώτο τους σπίτι. Αυτό  που δεν περίμεναν ήταν το γερό χαστούκι των υπέρογκων ενοικίων. Όλοι μας ήρθαμε αντιμέτωποι με τις αυξήσεις στο ενοίκιο των 20 ή και 50 ευρώ που μας κόστισαν ακριβά.

Την ίδια στιγμή που ο μέσος όρος ενοικίου στην Ξάνθη είναι 250 ευρώ για 30 τμ και μαζί με τα πάγια έξοδα (ρεύμα, νερό κλπ) ένας φοιτητής θέλει πάνω από 300 ευρώ τον μήνα, οι φοιτητικές εστίες στην πολυτεχνική της Ξάνθης έχουν μόλις 550 δωμάτια για 3.500 χιλιάδες φοιτητές, από αυτά τα 160  είναι αναξιοποίητα για πάνω από ένα χρόνο με το πρόσχημα της ανακαίνισης ενώ τα ακατάλληλα δωμάτια είναι 16 κι ο κατάλογος συνέχεια μεγαλώνει καθώς δεν γίνεται καμία συντήρηση των κτηρίων. Και ενώ το ακαδημαϊκό έτος πρόκειται να ξεκινήσει, πλατφόρμα αιτήσεων για δωμάτιο εστιών δεν έχει ανοίξει ακόμα. Τα δωμάτια που πρόκειται να δοθούν είναι μόλις 12 για 600 περίπου πρωτοετείς φοιτητές, δωμάτιο θα πάρει μόλις το 2%!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΜΟΝΟΣ!

Απαιτούμε με ευθύνη του ΔΠΘ, για όλους αυτούς τους συμφοιτητές μας, να γίνει τώρα και έως να στεγαστούν κανονικά στις εστίες, ενοικίαση δωματίων ξενοδοχείων και αδιάθετων διαμερισμάτων της πόλης!

Έχουμε πολύτιμη πείρα από τους συναδέλφους μας στα Γιάννενα που κατάφεραν μέσα από τους αγώνες τους να πιέσουν την διοίκηση του πανεπιστημίου, ώστε να νοικιαστούν δωμάτια σε όλους τους φοιτητές που δικαιούνταν εστία.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πώς αντιλαμβάνεται η πρυτανεία την ανάγκη των φοιτητών για δωρεάν στέγαση , ως κόστος! Η πρυτανεία που χρόνια τώρα αρνείται να ενοικιαστούν δωμάτια για τους φοιτητές που δικαιούνται δωμάτιο εστιών, με την ξεπερασμένη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Τότε, πώς αλήθεια, βρήκε 5 εκατομμύρια ευρώ(!!) το πανεπιστήμιο για την ανακαίνιση των εστιών που όλο ακούμε κι  όλο δεν βλέπουμε;

Μας λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την ανέγερση νέων εστιών για να μπορούν όλοι οι φοιτητές να στεγάζονται δωρεάν. Την ίδια στιγμή βλέπουμε δημόσιο κτήριο μέσα στην πόλη (τις εστίες γρίμπα) να ξεπουλιέται σε ιδιώτη, που το ανακαινίζει με σκοπό δημιουργίας ιδιωτικών εστιών. Για να μπορεί να νοικιάσει ένας φοιτητής ένα δωμάτιο εστιών σε “χαμηλή” τιμή. Πλουτίζουν οι ιδιώτες “ξεζουμίζοντας” τους φοιτητές, με τις ευλογίες του κράτους!

Αυτή η κατάσταση έρχεται ως αποτέλεσμα της πολιτικής που υλοποιούν οι κυβερνήσεις διαχρονικά τσουβαλιάζοντας τις ανάγκες μας στο ζύγι του κόστος-οφέλους. Δίνοντας ένα πενιχρό επίδομα στέγασης μία φορά τον χρόνο, μόνο σε φοιτητές που πληρούν τα κριτήρια φτώχειας. Το επίδομα στέγασης  σήμερα δεν φτάνει να καλύψει το ενοίκιο ούτε για τους 5 πρώτους μήνες!

Απαιτούμε:

  • Με ευθύνη του ΔΠΘ να νοικιαστούν δωμάτια ξενοδοχείων για όλους τους φοιτητές που δικαιούνται δωμάτιο εστιών και δεν έχουν πάρει
  • Να ανοίξει η πλατφόρμα αίτησης εστίας, για να φανεί ο αριθμός φοιτητών που δικαιούνται εστία
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και ουσιαστική αναβάθμιση των ήδη υπάρχων εγκαταστάσεων στις εστίες
  • Φοιτητικό επίδομα 400 ευρώ/μήνα για όλους τους φοιτητές

Ειδικότερα για τους πληγέντες φοιτητές από την Θεσσαλία απαιτούμε:

  • Έκτακτο επίδομα για όλους τους φοιτητές από της πόλεις της Θεσσαλίας που επλήγησαν
  • Άμεση εισδοχή όλων των πληγέντων φοιτητών στις εστίες
  • Να αξιοποιηθούν δωμάτια ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση των φοιτητών

Καλούμε κάθε πρωτοετή που έρχεται να σπουδάσει μαζί μας και έχει ανάγκη από δωρεάν στέγη, να έρθει σε επικοινωνία μας, να γνωρίσει τον Σύλλογο του, ώστε από κοινού να παλέψουμε για την αναβάθμιση της ζωής μας.

Σύλλογος οικότροφων φοιτητών Νάσια 6974208319

Σύλλογος φοιτητών Χριστίνα 6986636957

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xanthitimes.gr/, 27/9/2023}