Στα «βήματα» της Απελευθέρωσης «πάτησαν» σήμερα το πρωί οι Ξανθιώτες

Μ. Φανουράκης:«Όλα έτοιμα – Ας πιάσουν οι ευχές των Ξανθιωτών για καλό καιρό – Επιστρατεύονται… κανονάκια για να διώξουν τα σύννεφα»

Στα βήματα της απελευθέρωσης «περπάτησαν» σήμερα οι Ξανθιώτες, σε ανάμνηση της εισόδου του απελευθερωτικού στρατιωτικού τμήματος στην πόλη στις 4/10/1919.

Η πομπή ξεκίνησε με αφετηρία την πλατεία Δικαστηρίων, ως χώρο καθόδου απελευθέρωσης  της 9ης Μεραρχίας στην Ξάνθη, ενώ κατόπιν πραγματοποιήθηκαν τρεις (3) ολιγόλεπτες συμβολικές στάσεις, με αντίστοιχες τιμές στην Ελληνική σημαία.

Στην πρώτη στάση, στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας, τιμήθηκε ο Χριστιανισμός κι η Ορθοδοξία του Έθνους.

Ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ξάνθης υποδέχθηκε στην είσοδο του προαύλιου χώρου του Ναού την πομπή απελευθέρωσης, ατενίζοντας συμβολικά την σημαία της Απελευθέρωσης.

Ακολούθησε μια ακόμη στάση στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης, όπου τιμήθηκε  ο Στρατός και το ΔΣΣ, ο εκπρόσωπος του οποίου υποδέχθηκε στην είσοδο της Λέσχης την πομπή, ατενίζοντας συμβολικά και εκείνος με την σειρά του την σημαία Απελευθέρωσης.

Στην τελευταία στάση και συγκεκριμένα μπροστά από τον πύργο του ρολογιού της Ξάνθης, τιμήθηκε ο λαός της πόλης. Ο Δήμαρχος Ξάνθης, υποδέχθηκε στην είσοδο του ιστορικού ρολογιού την πομπή και παρέδωσε την σημαία της απελευθέρωσης, προκειμένου να υψωθεί στον ιστό του πύργου, σε ανάμνηση του εύζωνα στρατιώτη που ύψωσε παρόμοια σημαία κατά την ημέρα της απελευθέρωσης.

Μια πορεία που σκόρπισε ρίγη συγκίνησης, με τον Ξανθιώτικο λαό να νιώθει υπερήφανος για τα 100 χρόνια Ελευθερίας.

100 ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ

«Ξεκινούν ουσιαστικά και με τον πιο επίσημο τρόπο τα «Ελευθέρια Ξάνθης». Σήμερα έγινε η αναπαράσταση της πορείας που ακολούθησαν οι ελευθερωτές. Ελλάς – Θρησκεία – Ορθοδοξία λοιπόν. Η πρώτη στάση αφορούσε στην απόδοση της Σημαίας στον Μητροπολίτη μας, η δεύτερη στάση αφορούσε στην αποδοση στον Ελληνικό Στρατό και η τρίτη στάση στην απόδοση της πολιτεία. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τοςυ Ξανθιώτες που συμμετείχαν σε αυτήν την γιορτή και έδειξαν ότι το «έζησαν» όλο αυτό, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που ήταν αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια τόσο με τους χορούς όσο και με την συμμετοχή των παιδιών στην πομπή που γέμισε με χαρά τους ανθρώπους αυτούς που είχαν την ευθύνη για αυτήν την μεγάλη διοργάνωση. Προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Δημήτρη Γκαγκαλίδη για όλη την πολύτιμη βοήθεια, προσπάθεια και τις σκέψεις που μας κατέθεσε για αυτή την μεγάλη γιορτή» ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Φανουράκης.

«ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ – ΑΣ ΠΙΑΣΟΥΝ ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΤΩΝ ΞΑΝΘΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ – ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΟΝΤΑΙ…ΚΑΝΟΝΑΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ»

Μάλιστα αναφορικά με το αν είναι όλα έτοιμα από πλευράς δήμου για την διεξαγωγή των κορυφαίων επετειακών εκδηλώσεων για τα «Ελευθέρια» σημείωσε ότι «από την στιγμή που δεν θέλουμε να «ρισκάρουμε» την συναυλία στην οποία θα συμμετάσχει ο Στ. Σπανουδάκης, αποφασίσθηκε να διεξαχθεί στο «Αμοιρίδειο» όπου ξεκινούν και οι ανάλογες εργασίες. Ευχή όλων των Ξανθιωτών είναι να βοηθήσει ο καιρός, γιατί αν βρέχει, δυστυχώς, οι Εύζωνες δεν θα μπορέσουν να παρελάσουν. Το βράδυ της Πέμπτης θα είναι και όλο το τμήμα των Ευζώνων στην πόλη μας. Πρόκειται για 34 Εύζωνες που θα είναι έτοιμοι για την μεγάλη παρέλαση. Οι έξι από αυτούς βρίσκονται ήδη στην Έκθεση στην Λέσχη Αξιωματικών. Ευελπιστώ οι ευχές όλων των Ξανθιωτών να φυσήξουν μακριά τα σύννεφα και τουλάχιστον την ώρα της παρέλασης να μην βρέχει. Το πρωί της Τετάρτης ενημερωθήκαμε ότι πέρασε και σε ένα δοκιμαστικό στάδιο η συστοιχία των ελικοπτέρων apache που θα περάσουν και την Παρασκευή. Αυτά είναι τα εύκολα. Τα δύσκολα είναι να…αλλάξουμε τον καιρό. Ήδη ο κ. Ζερενίδης μαζί με τον κ. Τσέπελη προσπαθούν να βρουν, σε συνεννόηση με κάποιους αγρότες που θέλουν να συνδράμουν, τα περιβόητα κανονάκια για να μπορέσουμε το πρωί εκείνης της ημέρας, να τουφεκίσουμε για να διώξουμε τα σύννεφα. Από την πλευρά του ο Δήμος Ξάνθης θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια. Ωστόσο, από εκεί και πέρα όλα άπτονται στην Ευλογία του Θεού».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr, 2/10/2019}