Όταν ο Απόστολος Παύλος πέρασε από τη Σαμοθράκη…

Το νησί της Σαμοθράκης, που απέχει μόλις δύο ώρες –εν πλω- από την Αλεξανδρούπολη, είναι γνωστό για τις διάφορες ομορφιές του και για τους περισσότερους αποτελεί έναν προορισμό «εναλλακτικών» διακοπών. Και όχι άδικα.

Οι φυσικές ομορφιές της, οι μύθοι που τη συνοδεύουν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ο θρησκευτικός πέπλος με τον οποίο είναι καλυμμένη, συντελούν σε αυτή την εικόνα που σε πρώτο πλάνο έχει συνήθως το Ιερό των Μεγάλων Θεών και στο φόντο τα Καβείρια Μυστήρια,που παρά τον αιγαιοπελαγίτικο ήλιο ακόμη δεν έχουν φωτιστεί πλήρως.

Αυτό που δεν ξέρουν οι περισσότεροι όμως, είναι ότι η Σαμοθράκη συνδέεται και με την χριστιανική παράδοση και αυτή τη σύνδεση έχει καταφέρει να την ενσωματώσει στην ιστορική της διαδρομή, έτσι όμως μόνο αυτή ξέρει.

Η Σαμοθράκη αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό του Αποστόλου Παύλου προς την Ευρώπη και άρα η αφετηρία του κηρύγματος του Αποστόλου των Εθνών στη γηραιά ήπειρο. Για να αναδείξει το γεγονός, η Μητρόπολη της Αλεξανδρούπολης έχει κατασκευάσει ένα μνημείο στο νησί, πολύ κοντά στην περιοχή όπου εκτιμάται ότι είχε προσορμισθεί το πλοιάριο που είχε μεταφέρει τον Απόστολο Παύλο στο νησί.

Το μνημείο αυτό είναι γνωστό ως το «Στασίδι του Αποστόλου Παύλου» και πρόκειται γιά ένα ημικυκλικό περιστύλιο κτισμένο με βάση την σαμοθρακική οικοδομική τέχνη και παράδοση που κοσμείται από τέσσερα μεγάλα ψηφιδωτά που αναπαριστάνουν το πέρασμα του Αποστόλου των Εθνών Παύλου από το νησί το 49 μ.Χ.

Το «Στασίδι» βρίσκεται στο 7ο χλμ Καμαριώτισσας – Θερμων και ο στόχος της Μητρόπολης είναι να αναδείξει ακόμη περισσότερο την ιστορία του νησιού αναφορικά με τη χριστιανική παράδοση, προκειμένου να βάλει τη Σαμοθράκη στο χάρτη του θρησκευτικού τουρισμού.