Οι Ζαλουφιώτες ανταμώνουν στην Παραδημή

Στην Παραδημή θα ανταμώσουν σήμερα (1/7/2017) οι αρβανίτικης καταγωγής πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης που έλκουν την καταγωγή τους από το Ζαλούφι. Πρόκειται για το έκτο κατά σειρά πανελλήνιο αντάμωμα όπως εξήγησε μιλώντας μέσω της συχνότητας του Ράδιο Παρατηρητής ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραδημής και Φίλων κ. Τέλης Μαριόλας. «Έχουμε καλεσμένους 25 συλλόγους από τις Σέρρες, τη Θεσσαλονίκη, τον Έβρο και τη Ροδόπη» συνέχισε ο ίδιος προσθέτοντας πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους ο αριθμός των επισκεπτών που θα παραβρεθούν στο αντάμωμα αγγίζει τα 1.000 άτομα.

Παραδοσιακό γλέντι με χορό και τραγούδι, παραδοσιακά εδέσματα, ομιλίες, αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις όπως έκθεση με φωτογραφίες «αλλοτινής» εποχής από τον οικισμό της Παραδημής θα συνθέσουν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του ανταμώματος, όπως εξήγησε ο ίδιος ενώ αναφερόμενος στην περίοδο προετοιμασίας έκανε λόγο για «γλυκιές» δυσκολίες που όμως τα μέλη ευελπιστούν πως θα τους ανταμείψει το αποτέλεσμα.

Με αφορμή το 6ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ζαλουφιωτών-Αρβανιτών Προσφύγων Ανατολικής Θράκης παρουσιάζουμε σήμερα τόσο την ιστορία του οικισμού της Παραδημής όσο και τα ιστορικά στοιχεία των Αρβανιτών Προσφύγων της Ανατολικής Θράκης όπως αποτυπώνονται στο υπό έκδοση πόνημα του κ. Δημήτρη Δαλάτση, «Οι Αρβανίτες της Ανατολικής Θράκης».

Ο οικισμός της Παραδημής

Η Παραδημή είναι οικισμός του Νομού Poδόπns, διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Κομοτηνής και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 αριθμεί 454 κατοίκους (σήμερα είναι κατά πολύ λιγότεροι). Βρίσκεται περίπου 8 χιλιόμετρα οδικοί νοτιοδυτικά της Κομοτηνής. Είναι προσφυγικό χωριό και οι κάτοικοι έχουν έρθει από την Ανατολική Θράκη την περίοδο του 1922. Στην πλειοψηφία τους (σχεδόν το 90%) είναι αρβανίτες, από το χωριό Χρυσόλιθος (Αλτίν-τας) καθώς και κάποιες οικογένειες από τις περιοχές Αρκαδιούπολης και Κρύας Βρύσης (Σαράντα Εκκλησιών).

Το χωριό Χρυσόλιθος (Αλτίν-τας) ανήκε στην περιφέρεια Καλλιπόλεως. Σύμφωνα με έκθεση στις 25-11-1881 του θρακικού Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Ραιδεστού, κατοικούνταν από 1.200 κατοίκους και είχε δημοτικό σχολείο με 60 μαθητές. Κατά την απογραφή του 1920 το χωριό είχε 873 κατοίκους. Με την μετακίνηση τους κάποιες οικογένειες παρέμειναν στα χωριά Φέρρες και Αρδάνιο του νομού Έβρου και οι υπόλοιποι εγκαταστάθηκαν στην σημερινή τοποθεσία της Παραδημής.

Διαβάστε περισσότερα για την Παραδημή και μια σύντομη ιστορική αναδρομή των Αρβανιτών της Ανατολικής Θράκης, εδώ.

Στιγμιότυπο από Αντάμωμα του 2012, (πηγή: http://malkidis.blogspot.gr)